kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Merasim fırsat oldu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün Papa İkinci Jean Paul'ün cenaze merasimine katılmasının ardından, Roma'dan havalimanına hareket etmeden önce Türk basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Başbakan Erdoğan, Papa'nın cenaze merasiminde, başta ABD Başkanı George Bush ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerin temsilcileri olmak üzere birçok liderle görüşme imkanı da bulduğunu söyledi. Katolik Kilisesi yetkilileri ve AB dışındaki ülkelerin liderleriyle de görüştüğünü belirten Erdoğan, merasim vesilesiyle yapılan ikili temasları şöyle değerlendirdi:
''Bunları, geçmişten bugüne gelen düşüncelerimizi, aramızdaki görüşmeleri tazelediğimiz ayak üstü sohbetler olarak niteleyebilirim.

Ama biliyorsunuz ki siyasi liderlerin bu tür sohbetleri de bir değer ifade eder. Bunlar, geleceğe yönelik olumlu adımlar atmaya birer vesiledir. Böyle bir fırsatı yakalamamız olumludur. Bunların, taraflar arasında geleceğe yönelik ve de barışı teşvik eden kazanımlar olduğu kanaatindeyim.''

Başbakan Erdoğan, Amerikalı yetkililerden Başkan Bush'un yanı sıra Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, eski başkan Bill Clinton ile de görüştüğünü belirtti. Erdoğan, görüştüğü bazı AB liderlerinin İngiltere Başbakanı Tony Blair, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi olduğunu söyledi.

Erdoğan, ''AB üyesi ülkelerin liderleriyle cenaze vesilesiyle görüşme fırsatı yakaladık. Yine Avrupa dışındaki tanıştığımız dostlarla da burada görüşme fırsatımız oldu'' dedi.

Erdoğan, bir soru üzerine, ''Yunanistan Başbakanı Sayın (Kostas) Karamanlis ile görüşme imkanımız olmadı ama Kıbrıs Rum kesiminden Sayın Papadopulos ile ayak üzeri görüştüm'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Papadopulos ile yapılan görüşme konusunda verilecek bir mesajı olup olmadığının sorulmasına karşılık ise ''Hayır, şu an verilecek herhangi bir mesaj yok'' demekle yetindi. Başbakan Erdoğan, Bush ve Rice ile yaptığı görüşmelerin içeriğini ise şu ifadelerle özetledi:

''Biliyorsunuz, bu ay sonu veya haziran başı bir Amerika seyahatimiz var. Gerek Sayın Bush, gerek Bayan Rice ile bu konuyu merasim vesilesiyle tekrar görüşme imkanımız oldu. Onlar da program dahilinde hazırlıkların yapılmakta olduğunu belirterek, tarih bildireceklerini söylediler.''

'PAPA'NIN CENAZE MERASİMİ VESİLESİYLE BİRÇOK LİDERLE GÖRÜŞME FIRSATI DA BULDUM'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Papa İkinci Jean Paul'ün cenaze törenine katılmasının ardından, törene ilişkin değerlendirmelerini ve yeni seçilecek Papa konusundaki temennilerini de dile getirdi. Erdoğan, ''Papa'nın diyalog konusunda aktif rol oymamış olmasının, merasime katılımı artırdığına inanıyorum'' dedi.

Erdoğan, yeni seçilecek Papa'yla birlikte Vatikan'ın izleyeceği çizgi konusundaki beklenti ve dileğiniyse ''Bizim temennimiz, (Roma Katolik Kilisesi'ndeki) özgürlük, hoşgörü, uzlaşma ve barış anlayışının bundan sonra da devam etmesidir'' cümlesiyle özetledi.

Aziz Petrus Meydanı'nda Kardinal Joseph Ratzinger yönetiminde yapılan ve yaklaşık üç saat süren ayini, ''Katolik dünyası ve Vatikan'ın anlayışı dahilinde düzenlenmiş bir merasim'' olarak niteleyen Erdoğan, şöyle dedi:

''Disiplin açısından başarılı bir düzenleme yapılmış olduğu ortada. Böylesine büyük katılımın olduğu bir merasim, ancak bu kadar organize edilebilir. Daha iyi organize edilebilirdi türünden bir yaklaşım içerisine girmeyi yanlış buluyorum.''

Başbakan Erdoğan, cenazeye katılımda Papa'nın belirli özelliklerinin de rol oynadığını belirtti. Erdoğan, bu çerçevede, İkinci Jean Paul'ün Papalık döneminiyse şöyle değerlendirdi: ''Papa, sadece bir ruhani lider değil, aynı zamanda bir siyasi lider. Bana göre, bu iki özelliğini de gayet iyi kullanmış biridir. Dinler ve kültürler arası diyalog açısından önemli görevler ifa etti.

Duvarların yıkılmasında, komünizmin çöküşünde aktif rol oynadığını biliyoruz. Hayatının son anına kadar da bu süreci hep devam ettirdi. Özellikle ülkeler arası diyalog konusunda da aktif rol oynamış olmasının, merasime katılımı artırdığına inanıyorum.''

Erdoğan, ''Papa, Irak savaşına karşı çıkmış biriydi. Buna rağmen George Bush'un cenazeye gelmesini, bir Amerikan Başkanı'nın ilk kez Papa'nın cenaze merasimine katılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunuysa ''Bu sorunun muhatabı ben değilim'' diye yanıtladı.

'AB'Yİ HIRİSTİYAN KULÜBÜ OLARAK GÖRMEDİĞİMİZİ HEP SÖYLEDİK'

Başbakan Erdoğan, Vatikan'ın II. Jean Paul sonrasında da diyalog ve barış yanlısı tavrını sürdürmesini dilediğini belirtmesinin ardından, dinsel farklılıklar ve Avrupa Birliği konusunda Türkiye'nin tavrının ne olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

''Bizler, Avrupa Birliği'ni Hıristiyan kulübü olarak görmediğimizi hep söyledik. AB'ye üyelik sürecinde, Avrupa'yı medeniyetler arası uzlaşmanın adresi olarak gördüğümüzü, medeniyetler arası çatışmanın artık olmaması gerektiğini, Türkiye'nin medeniyetler arası uzlaşma için çok önemli bir aktör olacağını sürekli belirttik. İslam dünyasıyla Hıristiyan dünyası arasındaki en önemli köprünün Türkiye olabileceğini, bunun için gerekli birikimin Türkiye'de olduğunu hep işledik. Bunu zaten bütün dostlarımız da bu şekilde ifade ediyorlar.'' Başbakan Erdoğan'ın Papa'nın cenaze töreni sonrasında yaptığı bu açıklamalara karşın Vatikan, Papa II. Jean Paul döneminde AB Anayasası'nın giriş bölümünde Avrupa'nın Hıristiyan kimliğinin açıkça belirtilmesi konusundaki ısrarcı talepleriyle dikkati çekmişti.

Aralarında halen Kardinal Joseph Ratzinger'in de bulunduğu üst düzey kilise yetkilileri, kültürel ve dinsel farklılık gerekçesiyle Türkiye'nin AB'ye tam üye kabul edilmesi konusunda temkinli olunmasını salık veren beyanatlar vermişlerdi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Papa'nın cenazesinde bomba yüklü uçak paniği
 Castro: Komünizmi bitiren Papa değildi
 KKTC'de bayraklar yarıya indirildi
 Papa bugün defnedildi
 Er: Polis iyi sınav verdi
 Sahte rakıda ürküten bilanço
 Rumlardan EOKA itirafı
 'Provakasyona iltifat etmeyelim'
 Çelik: ÖSS sistemi değişmeli
 Hem dayak yediler hem tutuklandılar
 Liderler saygı duruşunda
 Papa'nın vasiyeti dünyaya mesaj
 'Lübnan'dan çekiliyoruz'
 'AB ile uyum sorunu olabilir'
 Bu da baro neşteri
 JİTEM davasına görevsizlik kararı
 Hırsızlar bu kez Kaboğlu'nu hedef aldı
 Mason çok birliktelik yok
 Mehdi gelecek, altın çağ başlayacak
ERDAL ŞAFAK
Bıçak ve kemik
Tekstil ve hazır giyim...
ÖMER LÜTFİ METE
Türkiye'nin Irak politikasına dair
Talabani'nin Irak...
UMUR TALU
Sağdan, soldan, polisten
Aynı yerde üst üste iki günde...
Amerika demokrasi tabiatını anlamıyor
İran nükleer kullanımdan vazgeçmeyecek.. Saddam rejiminin yıkılması...
Saddam'a sakallarını yoldurdu!
Talabani dün yemin ederek göreve başladı. Hücresinde TV’den izleyen...
Dostluk Atina'da Kaldı!
Dostluk Atina'da Kaldı!
Türk-Yunan dostluğuna, fanatik Panathianikos'lu taraftarların Efes...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu