kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ÖİB'den TEKEL açıklaması
ÖİB'den TEKEL açıklaması

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Tekel Alkollü İçkiler Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin özelleştirilme uygulaması sırasında herhangi bir şirket lehine haksız biçimde aktarılan bir kamu kaynağı olmadığını ve yasalara aykırı herhangi bir işlemin tesis edilmediğini bildirdi.

ÖİB Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı, konuyla ilgili Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu tarafından hazırlanan Özel İnceleme Raporu sonrasında bazı basın organlarında çıkan, Tekel'in alkollü içkiler bölümünün ihale tarihi ile ihaleyi kazanan şirket Mey İçki A.Ş.'ye yapılan devri arasında geçen zamanda yapılan bazı alımlarla devletin zarara uğratıldığı iddiaları konusunda yazılı bir açıklamada yaptı.

Açıklamada, Tekel'in özelleştirme stratejini tespit eden 31 Mart 2003 tarihli Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı çerçevesinde, Alkollü İçkiler Sanayi ve Ticaret A.Ş., Alkollü İçkiler Pazarlama ve Dağıtım A.Ş.'nin kuruluşları ve tescili işlemlerinin 6 Haziran 2003 tarihinde tamamlandığı hatırlatıldı.

Alkollü İçkiler Sanayi ve Ticaret A.Ş.'de bulunan yüzde 100 oranında idare hissesinin ''blok satış'' yöntemiyle özelleştirilmesi için 7 Haziran 2003 tarihinde ilana çıkıldığı, 26 Eylül 2003 olarak belirlenen son teklif verme tarihinin 24 Ekim 2003 tarihine kadar uzatıldığının belirtildiği açıklamada, son teklif verme tarihinde çıkılan ihaleye ''Nurol-Limak-Özaltın-Tütsab Ortak Girişim Grubu, Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş. ve Tahincioğlu Holding A.Ş.'' olmak üzere 3 teklifin geldiği kaydedildi.

Açıklamada, 5 Kasım 2003 tarihinde tüm teklif sahiplerinin katımıyla yapılan nihai görüşmede, Alkollü İçkiler Sanayii ve Ticaret A.Ş. için en yüksek teklifin 292 milyon dolar ile Nurol-Limak-Özaltın-Tütsab Ortak Girişimi tarafından verildiği ve Alkollü İçkiler Sanayii ve Ticaret A.Ş. Hisse Satış Sözleşmesi'ni, İdare, Tekel ve Mey İçki Sanayii ve Ticaret A.Ş. arasında 27 Şubat 2004 tarihinde imzalanarak özelleştirme işleminin tamamlandığı hatırlatıldı.

İHALEYE KATILAN TÜM ŞİRKETLER BİLGİLENDİRİLDİ

Açıklamada, ihale şartnamesi ile hisse satış sözleşmesinin hangi hususları içereceğinin ve ihalenin hangi usul ile sonuçlandırılacağının hüküm altına alındığı ifade edilirken, Tekel ile söz konusu şirketler arasındaki cari hesabın ne şekilde tasfiye edileceğinin ihale şartnamesinin ''bilgi odası'' başlıklı 3. maddesi gereğince şartnamenin ayrılmaz bir parçasını oluşturan ve tüm yatırımcılara gönderilen Hisse Satış Sözleşmesi Taslağının ''5.6. Cari Hesap'' başlıklı bendinde belirtildiği vurgulandı.

Özelleştirme İdaresi'nin, pazarlık görüşmelerini müteakip Hisse Satış Sözleşmesi'nin nihai metnini hazırlarken ihale şartnamesinde yer alan temel prensipler çerçevesinde, özelleştirilen şirketin durumunu, faaliyet şeklini ve Tekel ile olan organik bağlarını da dikkate aldığının belirtildiği açıklamada, şartnamede yer alan düzenlemeye paralel olarak Hisse Satış Sözleşmesine ilişkin bilgi notunun da bilgi odası incelemeleri esnasında tüm teklif sahiplerine sunulduğu ve görüşlerinin aldığı kaydedildi.

Açıklamada, şöyle denildi: ''Söz konusu özelleştirme uygulaması sırasında herhangi bir şirket lehine haksız biçimde aktarılan bir kamu kaynağı olmadığı gibi yasalara aykırı herhangi bir işlem de tesis edilmemiştir. İhaleye ilişkin bilgileri ihtiva eden bütün belgeler, ihaleye katılan bütün yatırımcılara eş zamanlı olarak aktarılmıştır.

Yapılan uygulamalar, tamamen 4046 sayılı kanunun idaremize verdiği yasal görevlerin yerine getirilmesi ve anılan kanunun öngördüğü hususların gerçekleştirilmesinden ibarettir.

Konuyla ilgili Yüksek Denetleme Kurulu Raporu, konunun Maliye Bakanlığı'nca incelenmesini öngörmektedir. Bu incelemeye ilişkin olarak gerekli süreç hiç zaman kaybına meydan vermeksizin başlatılmıştır.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan'dan bir dava da Mumcu'ya
 TEKEL Meclis gündeminde
 'Hayali politika yapılıyor'
 CHP'de kurultay takvimi belli oldu
 Askerlik bilmecesi
 Aleviler'in 'kimyasını' bozan zorunlu din dersi savunması
 "Bunlar Yüce Divan'lık"
 Otyam, Başbakan'a 5 milyar lira ödeyecek
 Sezer'den ilahiyatçı polise veto
 Ermeni aydınları Meclis'le buluştu
MAHMUT ÖVÜR
'Değişim mi olacak yoksa gelişim mi?'
Anavatan...
MUHARREM SARIKAYA
AKP'nin vizyon açmazı?
Ankara'da siyasetin en acımasız...
YAVUZ DONAT
Derin devlet toplantıları
Sayın Kenan Evren... Derin...
İkizlerin acı kaderi uzmanları böldü
Ayrı ülkelerde aynı gün kalp krizi geçiren ikizlerden Cenk öldü,...
Böbrek nakli yüzünden emekliliği iptal edildi
Aytekin Erden böbrek nakli yaptırınca SSK emekliliğini iptal etti.
Dört tekerlekli karargâh
Dört tekerlekli karargâh
İstanbul'da Emniyet'in yaptığı "Silindir" operasyonu, deri...
Marduk, ikinci Nuh Tufanı'nı yaşatacak
Marduk, ikinci Nuh Tufanı'nı yaşatacak
'12. Gezegen Marduk' kitabıyla tanınan Zecharia Sitchin, Marduk'un...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu