kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Askerlik bilmecesi
Avrupa'da askerlik süresi daha kısa

'Üç ay erken tezkere' muamması

Bakan: "Modernizasyon kapsamında daha kısa askerlik gündeme gelir." Genelkurmay: "Askerliğin kısalması konusunda bir çalışmamız yok".

Savunma Bakanı Gönül'ün askerliğin 2-3 ay kısalması konusunda çalışma yapıldığı sözleriyle ilgili olarak Genelkurmay "Askerliğin kısalması ile ilgili bir çalışmamız yok" açıklaması yaptı. Ancak Gönül aynı saatlerde modernizasyon kapsamında askerliğin kısalabileceği sözünü yineledi.

Askerlik bilmecesi

Savunma Bakanı Gönül "Askerlik süresinin kısaltılması gündeme gelebilir. Modernizasyon çerçevesinde takvim var" derken, Genelkurmay, "Sürenin kısaltılması konusunda bir çalışma yok" dedi.

SABAH'ın duyurduğu "Askerlik süresi kısalıyor" haberi Ankara'da tartışma yarattı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, önceki gün AKP'nin Kızılcahamam toplantısında milletvekillerine askerlik süresinin 2-3 ay kısaltılabileceğini açıklarken, Genelkurmay Başkanlığı yetkilileri bu yönde bir çalışmaları bulunmadığını bildirdiler. Gönül dün yaptığı açıklamada ise "AKP'li vekillere ordunun modernizasyonu konusunda bilgi verdiğini, askerliğin kısaltılmasına ilişkin sözleri bu çerçevede söylediğini" belirtti. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Meclis'teki AK Parti grup toplantısında gazetecilerin askerlik süresinin kısaltılması çalışmalarına ilişkin sorularını yanıtladı. Gönül, konuyla ilgili AK Parti milletvekillerine Kızılcahamam'da verdiği bilginin TSK'nın modernizasyonu çerçevesinde olduğunu belirtti. Gönül, ''Bakanlık'ta bedelli askerlikle ilgili hiçbir çalışma yok. Milletvekillerine, bedelli askerlikle ilgili ısrarları karşısında, ordunun Bakanlık'taki ve Genelkurmay'daki modernizasyon çalışmaları hakkında bilgi verdik'' dedi. Gönül, askerliğin kısalmasının gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin soruyu da "Gelebilir ama modernizasyon içerisindedir. Teknik bir konudur. Kısaltma da bunun içinde söz konusu olur'' diye yanıtladı. Gönül, "Bu çalışma ne zaman tamamlanacak, belli bir takvimi var mı" sorusu üzerine de, "Takvim var ama şu anda beniböyle sınava çekeceğinizi, imtihan edeceğinizi bilsem öğrenir gelirdim" dedi. TSK, en son 15 Temmuz 2003'te, askerlik ve yedek subaylık süresini kısaltmıştı. Askerlik süresi, erbaş ve erler için 18 aydan 15 aya, yedek subaylar için 16 aydan 12 aya; kısa dönem erbaş ve erler için de 8 aydan 6 aya indirilmişti. TSK'nın yeniden yapılanma faaliyeti kapsamında gerçekleştirilen uygulamayla, mükellef asker sayısı yüzde 17 oranında azaltılmış ve kuvvet yapısının küçültülmesine imkan sağlanmıştı.

2010'A KADAR DEĞİŞECEK
Bu arada, TSK bünyesinde "Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Sistemi 2010" adı verilen bir proje başlatılmıştı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin personel sisteminin aksayan yönlerini bulmak için başlatılan çalışma, ordunun subay, astsubay ve erlerden oluşan personel yapısını tamamen değiştirmeyi, çağın koşullarına uygun hale getirmeyi amaçlıyor. Personel yapısı ve politikasının değiştirilmesi için Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda çalışma grupları oluşturuldu. Çalışma gruplarına, 'kadro, terfi, değerlendirme ve askerlik sisteminde' gerekli değişiklikleri belirlemeleri için talimat verilmişti.

ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Aleviler'in 'kimyasını' bozan zorunlu din dersi savunması
 "Bunlar Yüce Divan'lık"
 Otyam, Başbakan'a 5 milyar lira ödeyecek
 Sezer'den ilahiyatçı polise veto
 Ermeni aydınları Meclis'le buluştu
MAHMUT ÖVÜR
'Değişim mi olacak yoksa gelişim mi?'
Anavatan...
MUHARREM SARIKAYA
AKP'nin vizyon açmazı?
Ankara'da siyasetin en acımasız...
YAVUZ DONAT
Derin devlet toplantıları
Sayın Kenan Evren... Derin...
İkizlerin acı kaderi uzmanları böldü
Ayrı ülkelerde aynı gün kalp krizi geçiren ikizlerden Cenk öldü,...
Böbrek nakli yüzünden emekliliği iptal edildi
Aytekin Erden böbrek nakli yaptırınca SSK emekliliğini iptal etti.
Dört tekerlekli karargâh
Dört tekerlekli karargâh
İstanbul'da Emniyet'in yaptığı "Silindir" operasyonu, deri...
Marduk, ikinci Nuh Tufanı'nı yaşatacak
Marduk, ikinci Nuh Tufanı'nı yaşatacak
'12. Gezegen Marduk' kitabıyla tanınan Zecharia Sitchin, Marduk'un...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu