kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tayvan modeline yalanlama

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Kıbrıs için Tayvan modelini düşündüğüne dair basında çıkan haberlerdeki sözlerin kendisine ait olmadığını söyledi.

Gül, Cidde'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gül, bir soru üzerine, ''Bugün gazetelerde gördüğüm, tırnak içerisinde, bana atfen verilen sözler benim sözlerim değildir'' dedi.

Gül, şunları kaydetti:
''Ben de gazetede okudum. Şimdi siz de söylerken 'size atfen' dediniz. Gerçekten yansıtılması o şekilde. Çünkü tırnak içinde verilmiş. Halbuki bu toplantı kapalı bir toplantıydı, bu toplantıda gazeteci arkadaşlar da yoktu, canlı yayın da yoktu, dolayısıyla bana atfen, tırnak içerisinde verilen şeylerin gerçekten bana ait olması gerekir. Özellikle dış politika konularında benim söylediğim şeyleri takip etmeyen arkadaşların kulaktan dolma şeylerle ve bana atfen, tırnak içerisinde siyah puntolarla verilmesi gerçekten doğru değildir.

Ben de bugün okudum, onlar benim sözlerim değildir. Kıbrıs ile ilgili, protokolle ilgili, AB süreciyle ilgili tabii ki milletvekili arkadaşlarıma genel bilgiler verdim, onları aydınlattım, çeşitli sorularına cevaplar verdim ama bugün gazetelerde gördüğüm, tırnak içerisinde, bana atfen verilen sözler benim sözlerim değildir.''

ERKAN MUMCU'NUN SÖZLERİ

Gül, ANAP Genel Başkanlığı'na seçilen Erkan Mumcu'nun kongrede dün söylediği ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan sözlerinin hatırlatılması üzerine de bu sözleri çok üzüntüyle karşıladığını kaydetti.
Mumcu'nun, AK Parti'nin seçimlerden sonraki ilk hükümetinden bir ay önceye kadar kabinenin bir üyesi olduğuna dikkat çeken Gül, ''Bu süre içerisinde de daima (Sayın Başbakanım) dediği kişiye karşı dün sarf ettiği sözleri çok üzüntüyle karşıladım'' dedi.

Gül, Mumcu'nun, partiden ayrılırken ''dövüşle, kavgayla'' değil, ''kendi gelecek hesaplarıyla, bireysel hesaplarla ilgili ayrıldığını herkesin bildiğini'' ifade ederek, ''Ama üzüldüğüm nokta şu; genç olmak çok fazla bir şey ifade etmez, eski siyaset tarzını andıran üslubuna çok üzüldüm'' diye konuştu.

Mumcu'nun Bakanlar Kurulu'nda görev yaptığı 2.5 yıl boyunca diğer bakanlarla, başbakanla ya da parti içinde hiçbir kavgasının olmadığına, kendisine karşı olumsuz bir hareketin görülmediğine işaret eden Gül, ''Ama arkadaşımızın kendi bireysel planları sebebiyle partiden ayrıldığını herkes bilmektedir. Bunlar da olabilir ama 2.5 yıl (Sayın Başbakanım) dediği kişiye hemen 1 ay sonra bu sözleri sarf etmesi, eski siyaset tarzının bir örneğidir. Bundan dolayı üzüldüm'' ifadelerini kullandı.

ABD'NİN İNCİRLİK TALEBİ

Dışişleri Bakanı Gül, hükümetin, ABD'nin İncirlik'e ilişkin taleplerine ne zaman yanıt vereceğine ilişkin soru üzerine de ''İncirlik ile ilgili zaten şu anda yapılan bazı konuların yeni bir düzenlenmeye bağlanmasıyla ilgili bazı talepler vardır, bunlara da hükümetimiz, tahmin ediyorum ki kısa süre içerisinde bir cevap verecektir'' diye konuştu.

Gül, şöyle konuştu:
''Gerek Kıbrıs gerek İncirlik gerek Türk-Amerikan ilişkileri konusunda gayet şeffafız. Milletvekillerine anlattığımı televizyonlarda da, basın toplantılarında da açıkça söylüyorum. Türk-Amerikan ilişkileri tabii ki önemli ilişkilerdir; askeri, siyasi, kültürel, ekonomik boyutları vardır. Bu ilişkilerin güçlenerek devam etmesine hükümetimiz önem vermektedir. Bu çerçeve içerisinde karşılıklı birbirimizden çeşitli taleplerimiz söz konusu
olabilmektedir. Bu çerçeve içerisinde İncirlik ile ilgili zaten şu anda yapılan bazı konuların yeni bir düzenlenmeye bağlanmasıyla ilgili bazı talepler vardır, bunlara da hükümetimiz, tahmin ediyorum ki kısa süre içinde bir cevap verecektir.''

SUUDİ ARABİSTAN VE BAE ZİYARETİ

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) yapacağı ziyaretle ilgili de bilgi veren Gül, Cidde'de İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile görüşeceğini, daha sonra da BAE'ye giderek, Abu Dabi ve Dubai emirliklerini ziyaret edeceğini belirtti. Gül, Cidde'yi ziyaretinde İKÖ'ye verdikleri desteği teyit edeceklerini, teşkilattaki reform çalışmalarını tekrar gözden geçireceklerini ve teşkilatın İslam ülkeleri arasındaki etkinliğinin artırılması, birçok problemin çözülmesi ve daha işlevsel hale gelmesiyle ilgili istişarelerde bulunacağını kaydetti.

İKÖ'nün 57 üyesinin bulunduğuna, 1.5 milyarlık nüfusu temsil ettiğine ve BM'den sonra en büyük siyasi organizasyon olduğuna dikkat çeken Gül, bu nedenle teşkilata çok önem verdiklerini söyledi. Gül, Cidde'de 2. Türk Makine ve Makine Ekipmanları Fuarı'nın açılışını yapacağını da belirtti.
Dışişleri Bakanı Gül, daha sonra BAE'ye geçerek, bu ülkenin devlet başkanı, dışişleri bakanı ve diğer yöneticileriyle görüşmelerde bulunacağını kaydetti.

Özellikle Irak savaşından sonra iki ülke arasındaki ticaretin çok daha canlı hale geldiğini, Türk işadamlarının bu ülkede üstlendiği işlerin miktarının çok yüksek boyutlara ulaştığını, ekonomik ilişkilerin çok derinleştiğini ifade eden Gül, bu ziyaret çerçevesinde siyasi konuların yanında, özellikle ekonomik ağırlıklı birçok konunun ele alınacağını belirtti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Mumcu oy birliğiyle ANAP Genel Başkanı
 Önce madalya sonra dava
 Türban için söz vermedim
 AKP'li vekiller zam istedi
 Baykal: Şantaj yapılıyor
 Çiçek: Ok, bizi kastetmiyor
MAHMUT ÖVÜR
Mumcu ilk sınavı geçti
Anavatan Partisi'nde Erkan...
MUHARREM SARIKAYA
Yeni lider ve amblemli ANAP
Yakın geçmişe kadar, "Ben...
YAVUZ DONAT
Muğla yaza hazır
Ankara'dan çıktığımızda hava soğuktu.
Bu güzelliğin sonu geliyor
Türkiye'de kışlayan dikkuyruk kuşlarının geleceği tehlikede. Bir...
Boyun fıtığına neştersiz çözüm
Koşuyolu Kalp Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ağrı Kliniği'nde...
'Bu paraya olmaz'
'Bu paraya olmaz'
İngiltere'deki gizli belgelerde Enver Paşa'nın rüşvetle suçlanmasına...
Halkın asıl derdi geçim
Halkın asıl derdi geçim
Ermenistan'da halk Türkiye ile kapının açılılıp ekonominin rayına...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu