kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
PKK ile girdiği bir çatışmada felç olan Kırcaya Sezer madalya verdi.
Önce madalya sonra dava

JİTEM tetikçisi Aygan'ın çok sayıda faili meçhulün talimatını vermekle suçlaması üzerine hakkında dava açılan emekli binbaşı Kırca Devlet Övünç Madalyası almıştı.

JİTEM'de uzun yıllar tetikçi olarak çalışan ve aralarında Musa Anter'in de bulunduğu çok sayıda cinayete katılan PKK itirafçısı Abdülkadir Aygan'ın, birçok faili meçhul olayın talimatını vermekle suçladığı Binbaşı Abdülkerim Kırca hakkında" silahlı çete kurmak" "işkence" ve "3 kez adam öldürmek" suçlarından müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı. Önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak olan Kırca'ya, Antalya Serik'te PKK'ya karşı düzenlenen bir operasyonda sakat kalınca malulen emekliye ayrılması üzerine, terörle mücadelede gösterdiği kahramanlık için 12 Aralık 2004 tarihinde Devlet Övünç Madalyası verilmişti. "Görev malülü" sıfatıyla madalyasını Cumhurbaşkanı Ahmet Sezer'in elinden alan Kırca için Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törene, Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, Jandarma Genel Komutanı Fevzi Türkeri ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu da katılmıştı.

DAVA NASIL AÇILDI?
Kırca'nın adı, uzun yıllar birlikte çalıştığı PKK itirafçısı Abdülkadir Aygan'ın Ülkede Özgür Gündem gazetesine yaptığı itiraflarla yeniden gündeme geldi. İtirafları daha sonra İtirafçı-Bir JİTEM'ci Anlatıyor ismiyle kitaplaştırılan Aygan, Kırca'yı Güneydoğu'da işlenen birçok faili meçhul cinayetin talimatını vermekle suçladı. Aygan'ın itirafları üzerine harekete geçen Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu, 08 Şubat 2005 tarihinde aralarında OHAL eski Valisi Hayri Kozakçıoğlu, Ünal Erkan, Kara Kuvvetleri eski Komutanı Hikmet Köksal ve Abdülkerim Kırca'nın da bulunduğu 31 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu. Soruşturma başlatan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Mithat Özcan, JİTEM merkezinde işkence yaparak adam öldürdükleri, adam kaçırdıkları ve gasp eylemi yaptıkları iddiasıyla emekli Binbaşı Abdülkerim Kırca ile birlikte aralarında PKK itirafçılarının da bulunduğu 8 kişi hakkında dava açtı.

İDDİANAMEDEN
29 Mart tarihinde açılan davanın iddianamesinde, 1992 -1994 yılları arasında işlenen 8 faili meçhul cinayetin aydınlatıldığı belirtildi. İddianamede, sanıkların JİTEM adı altında oluşmuş, sözde devlet adına yasadışı yollarla birçok adam öldürme, adam kaldırma ve terör örgütü PKK yandaşı olarak inandıkları veya sandıkları kişiler aleyhine ve kendi çıkarları adına gasp eylemi yaptıklarının belirlendiği belirtildi. Kırca'nın çetenin yöneticisi olduğu ve bu eylemlerin talimatını verdiğinin de belirtildiği iddianamede, bu kişiler tarafından kaçırılarak öldürülen isimler ise şöyle sıralandı: HEP Muş İl Örgütü üyesi Harbi Arman, Zana Zuğurli ile amcasının oğlu Lokman Zuğurli, Servet Aslan, Şahabettin Latifeci, Ahmet Ceylan, Mehmet Sıddık Etyemez ve Abdülkadir Çelikbilek.

İTİRAFÇIYA DAVA
PKK itirafçısı Abdülkadir Aygan tarafından Diyarbakır'da 10 yıl önce ortadan kaybolan Murat Aslan isimli gencin öldürülmesi talimatını da vermekle suçlanan Kırca ile Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım, Fethi Çetin ve Uzman Çavuş Yüksel Uğurlu hakkında Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından silahlı çete kurmak işkence ve 3 kez adam öldürmek suçlarından dava açıldı. İtirafçı Abdülkadir Aygan hakkında 6 kez adam öldürme ve itirafçılar Muhsin Gül ile Saniye Emlük hakkında da 1 adam öldürme suçundan dava açıldı. Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu, itirafçı Abdülkadir Aygan'ın beyanlarını yakından takip ettiklerini söyleyerek, "Aygan, Murat Aslan'ın gömüldüğü yeri gösterdi. Bu Aygan'ın itiraflarının doğru olduğunu gösteriyor" dedi. 10 yıl JİTEM'de çalışan Aygan, itirafları yayınlandıktan sonra ailesiyle birlikte yurtdışına kaçtı.

Zülfikar Ali AYDIN / Hüseyin KAÇAR / MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Mumcu oy birliğiyle ANAP Genel Başkanı
 Türban için söz vermedim
 AKP'li vekiller zam istedi
 Baykal: Şantaj yapılıyor
 Çiçek: Ok, bizi kastetmiyor
MAHMUT ÖVÜR
Mumcu ilk sınavı geçti
Anavatan Partisi'nde Erkan...
MUHARREM SARIKAYA
Yeni lider ve amblemli ANAP
Yakın geçmişe kadar, "Ben...
YAVUZ DONAT
Muğla yaza hazır
Ankara'dan çıktığımızda hava soğuktu.
Bu güzelliğin sonu geliyor
Türkiye'de kışlayan dikkuyruk kuşlarının geleceği tehlikede. Bir...
Boyun fıtığına neştersiz çözüm
Koşuyolu Kalp Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ağrı Kliniği'nde...
'Bu paraya olmaz'
'Bu paraya olmaz'
İngiltere'deki gizli belgelerde Enver Paşa'nın rüşvetle suçlanmasına...
Halkın asıl derdi geçim
Halkın asıl derdi geçim
Ermenistan'da halk Türkiye ile kapının açılılıp ekonominin rayına...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu