kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
FAS’TA SON DURAK ... Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Hanım Kuzey Afrika gezilerini Kazablanka’da noktaladı. Kentin ünlü çarşısı Habous’u gezen Erdoğan çifti, akşam 19.45’te özel bir uçakla İstanbul’a hareket etti.
Erdoğan'dan Baba'ya yanıt: Ben jakoben değilim

Yavuz Donat'ın "Demirel derin devleti anlatıyor" dizi röportajı gündem oluşturdu.

SABAH'ın "Derin devlet" röportajı Başbakan Erdoğan'ın Fas gezisinde de yankı buldu. Erdoğan başkent Rabat'ta yaptığı basın toplantısında Demirel'in dizideki "Ben de, Menderes de, Erdoğan da jakobeniz. Çünkü gücü paylaşmayı sevmiyoruz" sözlerini değerlendirip karşı çıktı.

JAKOBEN DE DEĞİLİM TEK ADAM DA DEĞİLİM
Demirel'le jakobenlik tariflerinin farklı olduğuna dikkat çeken Başbakan "Jakoben değilim, üstelik siyasette tekilci anlayışı hiçbir zaman savunmadım. Her zaman kolektif akıldan yana oldum" diye konuştu.


Jakoben değilim

Başbakan Erdoğan, 9. Cumhurbaşkanı Demirel’in yazarımız Yavuz Donat’a yaptığı açıklamada kullandığı "Jakoben" benzetmesine Fas’ta düzenlediği basın toplantısında yanıt verdi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Kuzey Afrika ziyaretinin ikinci durağı Fas'ta Türkiye'nin gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in SABAH gazetesinde Yavuz Donat'la yaptığı röportajda "Jakoben" yakıştırmasını kabul etmediğini belirterek, "Jakoben değilim. Tekilciliği asla sevmem, kollektif aklı kullanmaktan yanayım" dedi. Erdoğan, "çevresine duvar örüldüğü" yönündeki iddialara da "Kimsenin beni çembere aldığı, duvar ördüğü diye bir şey yok. Benim çember diye bir politikam yok. Kolektif akıldan yanayım" yanıtı verdi. Erdoğan şu açıklamalarda bulundu:

ERDOĞAN'DAN MESAJLAR
* İSTİFALARA ALIŞTIK:
İstifalar istikrarlı politikamızı etkilemeyecektir. İstifa eden arkadaşların ne için istifa ettiği üzerinde duracak değilim. Beni düşünüyorlar galiba, aralıklı yapıyorlar. Buna da alıştık. İstifa kendilerinin siyasi takdiridir. Neden istifa ettiklerini de milletin takdirine bırakıyorum, yeri geldiği zaman milletim bunu anlayacaktır. Şahsıma yönelik iftiraları kabul etmem mümkün değil, onlar nasıl bir genel başkanla çalıştıklarını bilmiyorlar. Anladıklarındaysa iş işten geçmiş olacak. Siyasette iki seçenek var; ya bağımsız seçilirsin ya da bir partiden seçilirsin. Bir siyasi partinin ilkelerini kabul ederek seçilmişsen o zaman mücadeleni bir seçim döneminde o partide sürdürmen gerekir. Hiçbir parti zaman içinde oluşan sanal ya da dayatmacı politikaların oyuncağı olamaz. Bu sadece partide değil, ülkede de istikrarsızlığa yol açabilir.

* DÜĞME ÇOK: (Düğmeye basıldı sözleri hatırlatılınca): Düğme tek değil, çok. Kim güç dengesiyim diyorsa onun önünde bir düğme var, ona basıyor. Yani şu bu değil, şunlar bunlar. Siz de bunların kimler olduğunu takdir edersiniz.

DEMİREL'E YANIT
* JAKOBEN DEĞİLİM:
Sayın Demirel ile medya aracılığıyla konuşmak istemem. Siyasi tecrübesine saygı duyarım ancak bayrak, Irak ve Jakobenlik konusunda söylediklerini kabul etmem mümkün değil. Irak politikasına gelince, Irak politikamızı kimlerin nasıl oluşturduğu belli. 'Irak politikası yok' demek de kesinlikle yanlıştır. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök de bu konuda gecikmeli de olsa bir açıklama yapmıştır. Jakobenlik konusunda ise şahsımla ilgili tekilciliği asla sevmem. Kollektif aklı kullanmaktan yanayım. Jakobenliği farklı tanımlıyorsak bilemem ama istişare, müzakere benim için en önde gelir. MYK'da arkadaşlarımın kanaati oluşmadan benim kanaatim oluşmaz. Ama yakıştırmalar olacaktır. Bunlar demokrasinin kendi içinde vardır. Demokrasinin kurallarını yok sayarsanız ondan zarar görecekler o siyasi hareketleri başlatanlar olur, bundan yorulanlarsa bırakıp gider.

* DEVAMSIZ PARLAMENTO: Genel Kurul'a devam noktasında parlamentomuz devamsızdır. Bu bizim için de, muhalefet için de geçerli. Vekillerin haftanın üç gününü buraya ayırması gerekir. Kalan dört günü de kendilerine ait değil. Seçim bölgeleriyle ilgilenmeleri, oraya gitmeleri gerekir. İl genel meclislerindeki gibi yedek üyelik parlamentoda da uygulanabilir. Şu ana yönelik değil ama gelecek dönem için bu konuda muhalefet ile bir anlaşma sağlanırsa anayasa değişikliği yapılabilir.

* BAŞBAKAN SEKRETER DEĞİL: Her aradığında Başbakana ulaşacaksın... Başbakan sekreter değil ki öyle her aradığında karşına çıksın. Oturup telefon bekleyen bir başbakan yok, sürekli koşturan, çalışan bir başbakan var. 'Başbakana ulaşamıyorum' diyenlerin de çetelesini çıkarıyorum.

ÇEMBERDE DEĞİLİM
* DUVAR YOK:
Kimsenin beni çembere aldığı, duvar ördüğü diye bir şey yok. Benim çember diye bir politikam yok. Kolektif akıldan yanayım. Medyanın da bunda önemini biliyorum ama belden aşağı vurulunca olmaz.

* ERKEN SEÇİM: İstifaları erken seçim aracı olarak değerlendirmek bizi üzmektedir. Böyle bir şeyi düşünmüyoruz. Tartışmalara nokta koymak istiyorum. Milletimiz bize beş yıllık görev vermiştir. Bu süreyi yönetme azim ve kararlılığındayız.

* İNTİHAL SUÇLAMASI: Ben Müsteşarıma inanıyorum. Asla bu tür ısmarlama haberlerle hareket etmem. Ülkeme ve milletime faydalı olduğuna inanıyorum.

* İNCİRLİK: Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak müttefik olduğumuz ülkeye NATO ve BM insani yardım çerçevesinde verebiliriz. Ancak her talebin karşılanması her zaman mümkün olmayabilir. Bunun sözde Ermeni soykırımı ile özdeş hale getirilmesi bizi üzer. ABD Kongresi bugüne kadar bunu geçirmedi, bundan sonra yapacağına da inanmıyorum. Bizim Ermeni halkına karşı herhangi bir nefretimiz yok. Açtık belgeleri, arşivleri kaçan onlar. 'Arşivlerle işimiz olmaz' diyen onlar. Bilgiye dayanmayan itiraflarla bir milleti suçlamaya kalkarsanız kabul etmeyiz.

EVREN MESCİ


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 TCK iki ay ertelendi
 Büyükanıt'tan tehdit sıralaması
 Ağar iktidara yüklendi
 ANAP kongreye hazır
MUHARREM SARIKAYA
Parti içi demokrasi
İktidar partisinin bugün...
YAVUZ DONAT
Önce brifing
Demirel derin devleti anlatıyor! - 5 ...
Hırsızlar 'çipi' yuttu
İngiltere'den getirilmesi planlanan bir sistemle, evlerdeki çeşitli...
ABD'de 'liderliği' öğrendiler
Urfa ve Mardinli 10 kadın ocak ayında Amerika'da liderlik...
Sütçüler'in kafasını karıştıran dedikodu
Sütçüler'in kafasını karıştıran dedikodu
Isparta'nın Sütçüler İlçesi Kaymakamı Mustafa Altınpınar'ın, yazar...
Patlıcanımız temize çıktı
Patlıcanımız temize çıktı
Bakanlık İsveç'e 'ilaç kalıntılı' patlıcan ihraç ettiği saptanan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu