kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hincal Uluc @ SABAH
Tel:
0212 3544813
Fax:
0212 3544891
 
Edirne'nin parmak yediren ciğer ve köfteleri..
İki güzel gece..
TEBESSÜM
SEVDİĞİM LAFLAR
BİZİM DUVAR

Edirne'nin parmak yediren ciğer ve köfteleri..

Çarşamba gününden kalan bu yazılardan sonra Hıncal'ın Yeri köşesi salı günü başlayacak.

Breh breh.. Bu ne biçim bir köftedir.. Parmaklarımızı yedik.. İçimiz elvermedi, çiğden yanımıza aldık iki paket.. Eve getirdik. Bizim maç ekibi, şöminenin ilkel koşullarında pişmişini yedi.. "Olmaz böyle şey" dediler.. Bir efsane köfte.. Edirne köftesi..
Hikâyesi..
Marcus Bey davet etti gene.. Marcus Becket.. Four Seasons genel müdürü.. Sofra gene mutfakta kurulmuş.. İşin başında Osman ve Kazım Ustalar var.. Osman ve Kazım Ustalar Edirne'de restoran sahibi.. Kazım Usta, yaprak ciğer yapıyor.. Osman Usta da köfte..
Marcus Bey, otelinde Türk yemekleri haftaları düzenlemeyi düşünmüş.. Neyle başlayacak... Düşünmüş, taşınmış.. Türkiye köfteleri ile ünlü.. Hemen her yöresinin başka köftesi var.. O zaman gelsin Köfte Günleri..
Ülkemiz Külebi'de bile "Edirne'den Ardahan'a kadar uzanan toprak" diye tanınır, ondan olacak, işe Edirne'den girişmiş..
İki ünlü Ustayı ikna etmiş, almış getirmiş İstanbul'a..
Önce ciğer geldi masaya.. Ben ciğer sevmem.. Çok mecbur kalmazsam da yemem.. Hatır için çiğ tavuk yenir ya.. Ayıp olmasın diye tattım..
Hayır.. Kazım Usta bir üç kağıtçı.. Bu ciğer falan değil, başka bir şey.. Nasıl bir lezzet.. İnanın sırf bu ciğer için Edirne'ye gitmeye değer.. "Ben koyun ciğeri kullanmam" dedi, Kazım Usta.. "Yedikleriniz dana ciğeri, ondan böyle lezzetli.." Mütevazi.. Ya da pişirme sırrını vermek istemiyor..
Ardından köfteleri gördük.. İlerde mangalın başında Osman Usta var.. Kendi hazırlamış, kendi pişiriyor.. Marcus Bey de şikayet ediyor..
"Mutfağımızda dünyanın en ileri teknolojisi ile hazırlanmış ızgaralar var.. Osman Usta tutturdu ki, onun köfteleri elektrikte değil, kömürde olurmuş.. Çıktık piyasaya kömür ızgara bulduk, getirdik mutfağa kurduk.." Köfteler yanında, ünlü Edirne kırmızı biberinden hazırlanmış sos ile geldi.. Baktım, şişman şişman köfteler bunlar..
"Yandık" diye mırıldandım içimden.. Köfte böyle şişman olunca içi pembe kalır. İçi pembe olan eti de ben yemem..
Gönülsüz gönülsüz çatalla böldüm ki köfteyi.. Sürpriz.. Tamamı iyi pişmiş.. Ustalık pişirmede.. Niye kendi pişiriyor Osman Usta.. İçinin pişmesi ustalık gerektiriyor da ondan. Ateşi hafif tutacaksın.. Ateşle ızgara arasındaki mesafeyi ayarlayacaksın. Köfte hafif ateşte ağır ağır pişecek ki, dışı kavrulmadan, içi de esmerleşsin..
Sosa batırıp ağzıma attım ki.. Bir lezzet, bir lezzet..
Osman Usta'yı çağırdık masaya.. "Bu işin sırrı nedir" diye..
"Dana" dedi.. Trakya'nın birbirinden kokulu otları ile beslenen danalar zaten ünlü.. Et niye Trakya'da lezzetli..
Sadece o kadar değil.. Osman Usta işin sırrını açıkladı.. Hiç duymamıştım, kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi..
"Bizim kasabımız özeldir ve bize özel et verir" dedi..
Nedir özel et.. Farkı ne Osman Usta'nın danalarının..
Sıkı durun anlatıyorum..
210 ile 240 kilo arasındaki danalar bunlar... Eksik, ya da fazla değil..
210 kilodan az danaların eti, yağsız, sert ve kuru olurmuş.. 240'ı geçti mi de et fazla yağ tutar lezzetini kaybedermiş.. En iyi köfte kıyması, 210 ile 240 kilo arası danalardan çıkarmış.
Bakar mısınız?..
Bir de.. Bir günlük et.. Daha yeni de değil, daha eski de..
Marcus Beyin servisleri, Edirne Günleri boyu her sabah Edirne'ye gidip Osman Ustanın özel etlerini İstanbul'a taşımışlar..
Bir de Kemal Paşa tatlısı ikram etti, Osman Usta finalde.. "Bu tatlıyı biz yapmıyoruz. Bizim için Hayrabolu'da yapıyorlar. Höşmerim peyniri ile.."
Yediğim en güzel Kemal Paşalardan biriydi..
Kazım ve Osman Ustaları öptük ve "Yiğit yattığı yerden belli olur. Sizin için Edirne'ye geleceğiz" dedik, veda ederken..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Spor   / 24-03-2005
 Aman Türkiye pis kalsın!..   / 23-03-2005
 Bomba gibi bir film.. Kinsey!..   / 22-03-2005
 Sevmek için sevmek var, bir de.. Elde etmek için..   / 20-03-2005
 Gelibolu'da boşuna mı öldük?.. Öldüler?..   / 19-03-2005
 İstanbul'u eşkiyaya teslim etmeyin!..   / 18-03-2005
 Yüzüncü yılın yüz karası!..   / 17-03-2005
 Musa çözdü.. Ya Musacılar!..   / 16-03-2005
 Uyuyan Güzel.. Uyanan dev!..   / 15-03-2005
 Açıklama   / 11-03-2005
REHA MUHTAR
Muhteşem gece...
Kafanı çevirsen, ya Türkiye'nin en...
MANSUR FORUTAN
Risk alamama durumları
Risk almadan başarıya ulaşma...
MEHMET BARLAS
Kırgızistan'ın istikrarı bizi doğrudan...
MAHMUT ÖVÜR
Teknelere çözüm yok mu?
Beşiktaş-Bebek arasındaki...
NEBİL ÖZGENTÜRK
Sabah Ödülleri ve Volkan...
Derinliğine hâkim olmadığım...
REFİK DURBAŞ
Kredi kartı mağdurları
Kredi kartlarına yapılan yeni...
SAVAŞ AY
Okuduğunu anlamayan bir polis nasıl cinayet...
HINCAL ULUÇ
Edirne'nin parmak yediren ciğer ve köfteleri..
Çarşamba...
EMRE AKÖZ
Penguen'e Ceza Verilirse
Benden 100 YTL Önce olayı...
Dalgalan Şanlı Hilal
Dalgalan Şanlı Hilal
Türkiye'nin Dünya Kupası'nda var olma maçları geldi çattı.
Devamı İnönü'de
Devamı İnönü'de
Arnavutluk'a gol yağdıran Ümitler, fitili ateşleyip ağabeylerine...
CHP'de tasfiye tam gaz
CHP Yüksek Disiplin Kurulu, Mustafa Sarıgül'ü oybirliği ile partiden...
'Onur Ödülü'nün suyunu çıkardılar
Herkesin aday gösterebildiği ödül için vekiller liderlerini,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu