kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Guntay Simsek @ SABAH
 

Fikir değil yoksulluk hareketi

Geçen yıl Kazakistan seçimlerine gözlemci sıfatıyla katıldığımızda, ekmek parası için Almatı'ya gelen Kırgız ve Özbekler, ülkelerinde yoksulluğun ve baskının had safhaya çıktığından dert yanmışlardı. Baskı ve yoksulluk bir noktada patlama yapacaktı ve yaptı. Şimdi bu gelişmeleri Büyük Ortadoğu Projesi'ne (BOP) tahvil etmek doğru olmadığı gibi,
Kırgızistan'daki gelişmelerin hangi ülkeyi nasıl etkileyeceğini de kestirmek güç görünüyor. Ancak, Çin sınırındaki bu gelişmelerin dev ülke halkının da uyanmasına vesile olabileceği ihtimalini de dikkate almak gerekiyor.

Ana muhalefet TÜSİAD
Kırgıztistan'dan Özbek ve Kırgızların fitilini çektiği halkın isyan hareketine henüz doğru dürüst bir isim konmaması başka bir muamma, ancak diğer Orta Asya Cumhuriyetleri'ni etkilemesinin an meselesi olduğu bir dönemde, eylem yapanların ve iktidarı terk edenlerin Rusya ile Amerika arasında zik zak çizmesinden Türkiye'nin bir ders çıkarması icap etmez mi? Kıvılcımın sıçrayacağı yorumları yapılan hiçbir ülkede ise ciddi bir muhalefet ve demokrasi yolunda adım atacak lider yok. Tıpkı Kırgızistan'da olduğu gibi iktidar heveslileri arasında da miras ve otorite kavgası çıkacak gibi görünüyor. Kardeş Türkiye'ye bu anlamda nasıl bir misyon düşüyor?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı arasındaki polemik farklı bir noktaya doğru gidiyor. Sabancı'nın, ekonomi politikalarına yönelik eleştirileri ve yaklaşımlarını çoktan terk edip tüm alanlarda hükümete karşı muhalefet görevi üstlenmesi sorunun asıl nedenini oluşturuyor.
TÜSİAD'ın ürettiği politikalar ve eleştiri söylemleri ise ne hükümet nezdinde ne de kamuoyunda çok fazla dikkate alınmıyor. Zira, hükümetin tespit ettiği ve halkın yaşadığı problemlerle, TÜSİAD'ın ortaya koydukları paralel değil. Diğer yandan kamuoyunun sosyal problemlerine beklediği çözümler için hükümetin stratejileriyle TÜSİAD'ın önerileri de hiç örtüşmüyor. Durum böyle olunca TÜSİAD eski TÜSİAD'lığını yapamıyor. Hükümet kendine yapılan eleştirilerden rahatsız oluyor. Ve iş çözüm üretmek, karşılıklı fikir alışverişi yapmak yerine polemiğe dönüşüyor.
TÜSİAD ana muhalefet görevini üstlenmeye, her alanda kendilerine göre yanlış olan konularda eleştiri yapmayı sürdürdükçe, hükümetTÜSİAD polemiği devam edecek gibi görünüyor.

Doğalgaz
yeni mecra
Bugün itibarıyla dünyada 3.5 milyon doğalgazlı araç yollarda geziyor. Isınmada ve elektrik üretiminde kullanılan doğalgazın, motorlu araçlar için petrol alternatifi yakıtlar arasında da yıldızı giderek parlıyor. Türkiye'de sadece bin araçta Sıkılaştırılmış Doğal Gaz (SDG/CNG) kullanılıyor. SDG ile Sıvılaştırılmış Doğal Gazı (LPG) karıştırmamak gerekir. Zira aralarında maliyet, ulaşım ve Türkiye'de temin anlamında ciddi farklılıklar bulunuyor.
Büyük miktarlarda petrol ve doğalgaz ithal eden Türkiye'nin bu alandaki pozisyonunu ortaya koyan bin araçtan hareketle ilgili makamların konuya el atması zaruriydi. Taksilerde can kayıplarıyla gündeme gelen LPG'li araçlar yerine SDG araçların çoğalması gerekiyor. İki ay önce Global Enerji Dergisi'nde bu konuyu etraflıca ele aldık ve sorduk; Türkiye'de SDG'li araç sayısı neden az. Doğal gaz fazlalığı söz konusuyken neden araçlarda kullanılmıyor. Ayrıca, Türkiye'de 250 bin aracın doğalgaz kullanması halinde yaklaşık 1 katrilyon 300 milyar TL tasarruf yapılacağı da biliniyor. Derken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, SDG'nin araçlarda kullanılmasını destekleyeceklerini, sektörün önünü görecek şekilde vergi düzenlemesi yapacakları açıklaması geldi. Demek ki aklın yolu birmiş.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 'İTO şeffaf olacak'   / 23-03-2005
 30 bin meçhul göz   / 21-03-2005
 Küçük ülkeye büyük ilgi   / 19-03-2005
 Taslak böyle olursa   / 16-03-2005
 Deli Dumrul şaşkın   / 14-03-2005
 İTO'da sürpriz adaylar   / 12-03-2005
 Bakan ihaleye el koydu   / 09-03-2005
 Devletten tarifli ihale   / 07-03-2005
 Afrika'daki revizyon ekibi   / 05-03-2005
 Turizm baltalanıyor mu?   / 02-03-2005
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Amerika'ya öğretmen ihraç ediyoruz
Bahçeşehir...
GAZİ ERÇEL
Çin'in döviz kuru rejimi
Döviz kuru rejimi konusunda en...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Fikir değil yoksulluk hareketi
Geçen yıl Kazakistan...
Vakıf Gureba'da radyasyon riski!..
İstanbul Vakıf Gureba Hastanesi röntgen odasının, standartları...
İşadamı Som'a gözaltı
Galatasaray'a kredi vaadiyle gündeme gelen Sahip Som, 'Horoz- 2'...
Sabıkalılar Mason olamaz
Sabıkalılar Mason olamaz
Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar'ın Büyük Üstadı Kaya Paşakay anlatıyor:...
Azınlık malı satışına hükümet 'dur' dedi
Azınlık malı satışına hükümet 'dur' dedi
Ermeni Vakfı'na ait 7 katlı yerin satışı AİHM'lik olunca hükümet...
IMKB
E: 25.503 D:% 1,73
DOLAR
S: 1,353 D:% -0,148
EURO
S: 1,753 D:% -0,171
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu