kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kinsey'i finanse edenler varmış ben tek bir asker gibi dövüştüm
Kinsey'i finanse edenler varmış ben tek bir asker gibi dövüştüm
Şehrin gerçeği mastürbasyon!
Dr. Alfred Kinsey sayesinde seks artık 'ayıp' değil
Yarın:

Kinsey'i finanse edenler varmış ben tek bir asker gibi dövüştüm

ABD'de gösterime girdiğinden bu yana sinema salonlarını dolduran 'Kinsey', ülkemizde de büyük ilgi gördü. Filmde konu edilen kişi, cinsellik araştırmalarıyla dünyada yankı bulan Dr. Alfred Kinsey... Türkiye'de de cinsellik denince akla gelen ilk isim Dr. Haydar Dümen, 50 yıldır halkın sorularını cevaplıyor, tıpkı Kinsey gibi 'hizmet' veriyor.

eçtiğimiz günlerde 'Büyük Britanya Yönetmenler Derneği'nin 'En İyi Uluslararası Film' ödülünü alan 'Kinsey', Türkiye'de de büyük ilgiyle izleniyor. Filmde; bundan yaklaşık 70 yıl önce yaptığı araştırmalarla Amerika'da tam anlamıyla 'bomba' etkisi yaratan ve cinsel devrime imzasını atan Dr. Alfred Kinsey'in yaşamı konu ediliyor. Aslında bir hayvanbilimci olan Kinsey, öğrencilerinin cinsellikle ilgili soruları karşısında kayıtsız kalamamış ve bugün dahi bilim çevrelerinde kullanılan bir araştırmaya imza atmıştı.

CİNSELLİK DEYİNCE O...
Türkiye'de de 50 yıldır bir doktor, halkın cinsel konularda konuşmasını sağlamaya çalışıyor. Yani Kinsey gibi kadın ve erkek cinselliğinde yaşanan sorunları dile getiriyor ve zihinlerdeki sorulara yanıt veriyor. Bu isim tabii ki Dr. Haydar Dümen... Türk halkını ilk kez penis, vajina gibi kelimeleri kullanmaya iten Dümen, cinsellik deyince akla gelen ilk isim. Bugüne kadar bir milyon kişiyle birebir temas kuran ve kendi tabiriyle 'her kırmızı noktada' (trafik ışıklarından bahsediyor) bir soruya maruz kalan Dümen ile önce sinemaya gidip meslektaşı Kinsey'in hayatını izledik, sonra da dünyanın iki ayrı ucunda hayatını cinselliğe adayan iki bilim adamının kesişen hikayelerini konuştuk.

TÜRKİYE HBÖYLE...

* Filmi beğendiniz mi?
Hayatımda bilime böyle saygılı ama somut bilgileri de hiç komplekse kapılmadan veren bir film görmedim.

* Cinsellik konuşulmaya başladığı her yerde tepki görüyor değil mi? Sosyal alanda yaklaşık 70 yıl önceki Amerikan toplumu ile günümüz Türk toplumu arasında ne büyük benzerlikler olduğunu gördük. Amerika 60-70 yılda bu büyük evrimini başka bilim adamlarına olduğu kadar Kinsey'e de borçlu. Aslında bir hayvan bilimcisi olan Kinsey, arılar üzerinde çalışırken kendi hayatını feda ederek bu işe yönelmiş. Onu içinden motive eden duygu, sadece dış dünyanın çarpıklıkları değil, kendi iç dünyasının gizemlerinin ne denli büyüleyici, etkili olduğunu keşfetmesi. Ama buna karşılık toplumun bu dürtülere sert tepki vermesiyle cinsellik araştırmalarına girdi.

* Sizinle Kinsey arasındaki paralellik nerede başlıyor? Her şeyden önce ben cinsellikle Kinsey gibi kendiliğimden ilgilenmedim, zorlandım. Bunun dışında ikimizin yaşamında kareler aynen oturuyor.

HİÇ AKLIMDA YOKTU

* Nasıl zorlandınız?
Ben sosyal araştırmalara çok düşkün bir akademisyendim. Meslek hayatımın 28 yılında kitap yazdım. Ancak yaptığım araştırmaları açıkladığım tüm bilimsel kongrelerde veya toplantılarda; gazeteciler cinsellikle ilgili olanları haber yaptılar. Sonunda bir gün o dönem çok popüler olan Hayat Mecmuası 'cinsel sapmalar'la ilgili birkaç haftalık yazı istedi. Ve çok fazla okuyucu mektubu geldi. Kinsey'in filminde kadının biri "Oral seks yaparsam çocuğum olmaz, doğru mu?" diye soruyor. Bana da, oral seksi zaten bilmiyorlar da, "Şiddetli öksürdüm, kızlık zarım bozuldu mu veya penis boyum normal mi?" gibi sorular gelince bir hekim olarak bu insanlara el uzatmam gerektiğine inandım. Sonrasında bir adanmışlık söz konusu oldu.

* Kinsey'e çok tepki gelmişti, siz de tepki aldınız mı? Önyargılı tepkiler sınırsızdı. Okumuş çevreler biraz daha nötr kaldı. Saygın ilgiyi buldunuz mu derseniz, 1968'den 1980'e kadar beklediğim saygıyı göremedim.

* Kinsey'in arkasında, yaptığı araştırmaları finanse eden vakıflar vardı. Siz böyle bir destek aldınız mı? İşte bu noktada Kinsey'den farklı olarak üstün taraflarım var. Tek bir asker gibi dövüştüm. Yanımda ne bir ekip, ne bir vakıf, ne de bir üniversite vardı. Kinsey çok büyük bir araştırma grubunun yalnız parasal değil, gönüllü insanların desteğiyle yaptı çalışmalarını. Oysa ben tek başınaydım... Ciddi tehditler aldım. Cinsellikle uğraşan kişi hiç hata yapmamalı, ben yapmadım.

DİLEK SANCILI

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Ünlü erkeklerin bakım sırları
 Elbise seçer gibi evlatlık alıyorlar
 Eşsiz bir sağlık merkezi
 3 bin doları veren şipşak' gülümser
 Lavantanın en 'şık' hali
 Basının ilgisi bıktırdı
 Tevrat'a merak sardı
GÜLSE BİRSEL
Soyunma odası psikolojisi!
Hayır, zaten spora meraklı...
Prof. Dr. BENGİ SEMERCİ
Neyi yitirdik?
İstanbul'un dünyanın en güzel...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Kerevizli cordon bleu
Kerevizleri...
Temiz eller hayat kurtarıyor
Temiz eller hayat kurtarıyor
El yıkamak o kadar basit bir iş değil. Kurallarına uymazsanız, sadece...
Yüksek kolesterolünüzün suçlusu tiroit hormonu olabilir
Yüksek kolesterolünüzün suçlusu tiroit hormonu olabilir
Tıbbi adıyla hipotiroidizm, Türkçe'siyle 'yetersiz tiroit hormonu',...
Zilan'ın büyük acısı
Zilan'ın büyük acısı
Şansı, 'Türkiye'nin Yıldızları'nda açılan 'Aşka Sürgün'ün güzel yüzü...
'Kadir abi babam gibi
'Kadir abi babam gibi
'Bütün Çocuklarım' adlı dizide Kadir İnanır'ın asi küçük kızı Irmak'ı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.