kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Altan Tanrikulu @ SABAH
 

Yol arkadaşım

Küçükken otomobillerle aram hiç iyi değildi.. Bir otomobil rüyası kurmadım kendime.. Aklım hep futboldaydı.. 30 yaşıma kadar arabalara olan ilgisizliğim devam etti.. Üniversite hayatımda tren, vapur, dolmuş, otobüs akla gelen bütün toplu taşıma araçlarını kullandım.. Minibüs ve otobüslere bindiğimde, özel araçlarında gidenleri incelerdim.. Otomobil kullanmanın nasıl bir duygu olduğunu merak ederdim..
Yaşım 32 olunca ehliyet sahibi oldum ve araba kullanmaya başladım. İlk kullandığım araba Volkswagen Golf'tü .. Dizel olduğu için fazla yakmıyordu ve benim için çok sevimli bir arabaydı.. Ama borsada başıma gelenler yüzünden onu satmak zorunda kaldım.. İkinci arabam ise Honda oldu.. 2000 yılında taksitle almıştım.. Galerideki bayan bana, "Dolar ödemek istersiniz, Türk Lirası mı" diye sorduğunda belli bir nedeni olmaksızın "Türk Lirası" demiştim.. Eğer dolar seçeneğini işaretleseydim muhtemelen şimdi o arabam da olmayacaktı.. Çünkü 4 ay sonra çıkan krizde dolar iki katına fırladı ve dolarla borçlananlar şoka girdi..


Araba kullanmayı çok seviyorum artık.. Özellikle iş çıkışlarında insan kendiyle baş başa kalabiliyor.. Trafiği fazla dert etmezseniz ve işten eve gidiş sürenizi kabullenmişseniz sorun yok.. Benim gazeteden çıkıp Çiftehavuzlar'a eve gitmem aşağı yukarı 30-35 dakikamı alıyor.. O arada radyo dinleme fırsatı buluyorum. Ve yine insanları gözlemliyorum.. Ama bu kez kendi arabamdan bakıp, otobüslerdeki insanların neler düşündüklerini merak ediyorum..
Arabamı bazen ihmal ediyorum.. Hemen karşılık veriyor. Geçen iki ay boyunca 3 kez lastiğim patladı, bir kez hem de evimin önünden teybim çalındı.. Aküm bitti.. Aynam kırıldı.. Bütün bunlara rağmen arabamı çok seviyorum.. Çünkü onunla çok güzel anılar yaşadım.. Çok güzel yerlere gittim.. Belki bir ıslığımla koşup yanıma gelmiyor ama arabamı çok seviyorum..


New York'ta yaşıyor olsaydım arabayla bu kadar mutlu olamazdım.. İlk bakışta New York trafiği ve adres bulması, yön tayini en kolay şehir gibi görünüyor. Ama iş arabanızı park etmeye ya da trafiğe çıkmaya gelince çuvallıyorsunuz.. 20'yi aşkın köprü var.. Bizim köprüler gibi.. Geçmek için 4-5 dolar arasında ödeme yapıyorsunuz.. Otoparklar çok pahalı.. Park yasağı olan yerlere aracınızı bırakmanın cezası inanılmaz.. Bizim Bağdat Caddesi'nde olduğu gibi polisin gözü önünde aracınızı bırakıp cafelere, lokantalar girmek yok yani..
Avrupa'nın en güzel şehirlerinden biri Paris'te insanlar artık işyerine arabalarıyla gidip gelmiyorlar.. Hemen hepsi dünyanın en güzel organize edilmiş metrosunu kullanıyor.. Arabası olanlar ise genellikle küçük ve az yakan araçları tercih ediyorlar..
Bir başka güzel şehir Amsterdam'da benzer durum söz konusu.. Aracınızı ara sokaklardan birine park ettiniz ve bir yerlere gittiniz. Döndüğünüzde Türkiye'deki saçma uygulama yok.. Araç olduğu yerde.. Ama lastiğinde koca bir kilit var.. Cezanızı ödeyip kilidi açtırıyorsunuz.. Dünyada park yeri bulmanın en güç olduğu şehirlerden biri olduğu için metro, bisiklet ve yürüyüş Amsterdam için en uygun olan tercih..
Bütün bunları ve Avrupa'nın birçok şehrini gören biri olarak arabamla İstanbul'da yaşamayı çok seviyorum.. Yolların durumundan şikayetçiyim ve önümüzdeki günlerde bahsedeceğim.. Şimdi eşim, arabam ve ben bir dolaşacağız izin verirseniz..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Anlayan anlar!   / 19-03-2005
 Pardon Galilei!   / 18-03-2005
 Penaltıydı...   / 17-03-2005
 15 Mart 2035   / 15-03-2005
 İki Brezilyalı...   / 14-03-2005
 21 Gram ve 25 Kuruş   / 13-03-2005
 Dostlarımın düşmanı   / 11-03-2005
 Devrim yapanındır   / 10-03-2005
 İpler kimin elinde?   / 08-03-2005
 Anelka geldi   / 07-03-2005
REHA MUHTAR
Bronz bir nazarlık
Ölmekte olduğu haberleri geldi...
ALTAN TANRIKULU
Yol arkadaşım
Küçükken otomobillerle aram hiç iyi...
MEHMET BARLAS
Anmak kadar anlamak da önemlidir
Londra'dan trenle iki...
NEBİL ÖZGENTÜRK
Fatimagül'ün suçu ne?
Sonunda, kararlar açıklandı...
SAVAŞ AY
Vali Bey'le önce Siyaset Meydanı sonra Şah...
HINCAL ULUÇ
Sevmek için sevmek var, bir de.. Elde etmek...
EMRE AKÖZ
Hayasız saldırı
Zaman gazetesinden Ali...
Kaptan kaptı kaçtı: 1-0
Kaptan kaptı kaçtı: 1-0
İki dev İnönü'de karşılaştı... Futbol vasattı. Maçı izleyenleri...
Fatih'in ilacı Mustafa
Fatih'in ilacı Mustafa
Beşiktaş'ın hocası Çalımbay, Trabzonspor'un en etkili silahı Fatih...
Mumcu ANAP rozetini taktı
AKP'den istifa eden Erkan Mumcu ve üç bağımsız milletvekili dün...
'Türkiye'nin her tarafı yanıyor'
Adana'da "Adım Adım Türkiye" mitinginde konuşan DYP lideri Ağar,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu