|
|
|
|
|
|
Levent Üzümcü: Ben mutfağa mutfak demem mutfakta baharat olmayınca!
'Avrupa Yakası' dizisinde oyunculuğuyla göz dolduran Levent Üzümcü, tam bir lezzet adamı. Bir Egeli olarak otları mutfağından eksik etmiyor, Antep yemeklerine bayılıyor.
Yorucu geçen bir prova sonrası yakaladık, 'Avrupa Yakası' dizisinin 'Cem'ini, yani Levent Üzümcü'yü. Israrlarımızı kırmayıp, iki işinin arasına söyleşimizi sıkıştırıverdi. Dizi seti ile tiyatro arasında mekik dokuyan Üzümcü, mutfakta da oyunculukta olduğu kadar başarılı. İzmirli oyuncu her Egeli gibi otlara düşkün olsa da, acısıyla ünlü Antep mutfağına bayılıyor. "Baharatsız mutfak, mutfak olmaz" diyen Üzümcü, biberiyeden muskata, paprikadan Meksika acısına kadar pek çok baharat çeşidini mutfağından eksik etmiyor. İşte Levent Üzümcü'nün mutfak ve yemek sırları...
* İyi yemek yaptığınızı duyduk ama tiyatro ve dizi seti arasında koşuştururken mutfağa girip yemek yapmaya fırsat bulabiliyor musunuz? Yapılan hazır yemek bile olsa, onu kendim hazırlamaktan çok büyük keyif alıyorum. Programım ne kadar yoğun olursa olsun, kendime mutfakta zaman ayırmak beni resmen rahatlatıyor.
* Peki evde genelde yemekleri kim yapar; siz mi, eşiniz mi? Oğlumuz Ada'yı yaptığımız gibi, tam bir ortak çalışma oluyor!
* Peki Ada'ya özel olarak hazırladığınız yemekler var mı? Ada 8 aylık olduğundan bu yana, biz ne yersek aynısını yiyor! Genelde çocukların sebze yemekleriyle araları iyi olmadığı için, ona sebzeleri haşlayıp yedirme yoluna gidiyoruz. Açıkça söylemek gerekirse, bu da bizi kurtarıyor.
* Evde sık sık arkadaşlarınıza yemek daveti verir misiniz? Çok sık yapamıyoruz ama ağırladık mı, arkadaşlarımız kolay kolay bu daveti unutamaz.
* En çok neler pişirirsiniz? Ben deniz ürünlerinde iyiyim. Deniz ürünlerinin her türünü, her şekilde yapabilirim. Onun dışında deneysel yemeklerde iyiyimdir. Aklıma gelen şeyleri hemen yapıveririm. Alışveriş merkezinde balıkçının önünden geçerken o güne kadar hiç pişirmediğim bir balık çıkarsa karşıma, nasıl bir şey yapabileceğimi düşünüp, hemen uygularım.
* Arkadaşlarınızla tariflerinizi paylaşır mısınız? Öneriler alırım, paylaşırım çünkü yemek yapmak, o tarifi sadece sizin bilmeniz demek değildir. Yemek yapmak demek, bence sizin elinizin ayarıdır.
* Egeli olarak otları mutlaka ki seviyorsunuzdur. İstanbul'da hepsini bulmak zor ama genelde ne pişirirsiniz? Karışık otu çok seviyorum, ayrıca istifnoyu, muhliyeyi çok severim. Muhliyeyi Kıbrıslılar ve Araplar bilirler. Tavukla muhliye yapmaya bayılırlar onlar. Özellikle acı radikaya bayılırım. Zaten ot dediğiniz şey, çok büyük bir pişirme yeteneği gerektirmez. Haşlarsınız ve zeytinyağlı bir sosla yersiniz.
* Sizin en çok sevdiğiniz, 'bayılırım' dediğiniz yemek hangisi? Kuzu etli enginar. Ölürüm kendisine! Bir de soğanlı yahni.
* Yemeklerde eti çok kullanır mısınız? Tavuğu da, kırmızı eti de çok kullanırım.
* Mutfak alışverişlerini siz mi yaparsınız? Eşimle birlikte yaparız.
* Ege mutfağını çok sevdiğinizi biliyoruz. Başka hangi mutfakları beğenirsiniz? Antep yemeklerini çok severim mesela. Ben yanlış yerde doğmuşum! Tamam Ege yemeklerini çok severim ama ben acı meraklısı biriyim. Arkadaşlarım gittikleri yabancı ülkelerden bana acı getirir. Bir de İtalyan mutfağını da çok seviyorum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|