kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sıra Kırgızistan'da mı?
AGİT taraflara uzlaşma çağrısı yaptı

Sıra Kırgızistan'da mı?

Kırgızistan'da 27 Şubat ve 13 Mart'ta yapılan iki turlu genel seçimlerin ardından, muhaliflerin işgal ettiği iki eyaletteki valilik binalarına bu sabah düzenlenen operasyonlarda, polisin binaları geri aldığı bildirildi.
İçişleri Bakanlığı'na bağlı özel birlikler ile özel polis birliği (OMON) tarafından ülkenin ikinci başkenti Oş'ta sabaha karşı yerel saatle 05.30'da, muhaliflerin ellerinde tuttuğu eyalet valiliği
binasına operasyon yapıldı. Yaklaşık 200 göstericinin bulunduğu binaya düzenlenen operasyon yarım saat sürerken, buradaki göstericiler, valilik yanındaki başka bir binaya götürüldü.
Kırgız Haber Ajansı (KABAR), 300 kişilik özel birliğin düzenlediği operasyonda can kaybı olmadığını, bir güvenlik görevlisinin hafif yaralandığını duyurdu. Haberde, işgali yapan muhalif liderlerin henüz yerlerinin bilinmediği ifade edildi.
Akipress, muhalefetin oluşturduğu Halk Kurultayı tarafından alternatif vali seçilen Anvar Artıkov ile muhalefet liderlerinden Düyşenkul Çotonov'un gözaltına alındığını ve sorgulandığını duyurdu.
Oş'taki eylemleri organize eden muhalif liderleri eski başbakanlardan Kurmanbek Bakiyev ile eski Dışişleri Bakanı, Atacurt Partisi lideri Roza Otunbayeva'nın nerede olduğu ise henüz bilinmiyor.
Resmi yetkililer, operasyon sırasında eylemcilerin molotofkokteyli kullandığını ve binayı yakma girişiminde bulunduğunu öne sürerken, muhalefet, bu açıklamanın doğru olmadığını, göstericilerin operasyon düzenleyen güvenlik güçlerine karşı direnmediğini ve binayı kundaklama girişiminde bulunmadığını savunuyor.
Öte yandan insan hakları savunucusu Aziza Abdurasulova, operasyonda en az 50 kişinin yaralandığını öne sürerken, Oş Emniyet Müdürlüğü yetkilileri operasyonda üç polisin yaralandığını açıkladı.

ÖZEL BİRLİKLER, CELALABAD VALİLİĞİ'Nİ DE ELE GEÇİRDİ
Özel birlikler, Oş ile aynı saatte Celalabad'da da operasyon düzenleyerek, eyalet valiliği binasını muhaliflerin elinden geri aldı.
Celalabad'daki operasyonun sadece 10 dakika sürdüğü, ölü ve yaralı bulunmadığı bildirildi. Güvenlik güçleri, eylemcilerden yaklaşık 60 kişiyi gözaltına aldı.
Eyalet Valisi Cusupbek Şaripov, operasyonun başarılı geçtiğini, ölü ve yaralı olmadığını açıklarken, eylemcilerden Satar Daşanov, operasyon sırasında bir kadının öldüğünü, 5-6 kişinin de yaralandığı öne sürdü.
Bu arada güvenlik güçlerinin valilik binasını ele geçirmesinin ardından Celalabad kenti yakınlarında toplanan birkaç bin kişilik bir grubun, Suzak ilçesi kaymakamı ile Milli Güvenlik Komitesi (UKK) görevlisi iki kişiyi rehin aldığı bildirildi.
Akipress'in Celalabad Valiliği basın sözcüsüne dayanarak verdiği habere göre göstericiler, rehin aldıkları UKK görevlisini feci şekilde dövdü.
Suzak'taki göstericilerin, ayrıca karayolunu da işgal ederek ulaşıma kapattığı bildiriliyor.
Celalabad'da eylemlerini sürdüren göstericilerin başında, eski milletvekillerinden Bektur Asanov'un bulunduğu bildirildi.
Bu arada Fergana.Ru ajansı, Celalabad eyalet valiliğinin özel birlikler tarafından düzenlenen operasyonla geri alınmasının ardından, kent meydanında 15 binden fazla göstericinin toplandığını ve başkent Bişkek'e yürümeye hazırlandığını duyurdu.

LİMON MU LALE Mİ?
Kırgızistan'da seçimlerden önce Ukrayna ve Gürcistan örneği bir "devrim"in adı anılmaya başlamış ve özellikle 'Kelkel' (Rönesans) isimli muhalefet hareketinin dikkati çektiği gözlenmişti. Sarı rengi seçen muhalefet Kırgız basınında "lale" olarak nitelenmekle birlikte muhalefet "limon"u tercih ediyor. Muhalefet Ukrayna'daki ve Gürcistan'daki hareketleri yakından izleyerek hazırlanıyordu. Uzmanlar bölgede Rus stratejik noktalarındaki azalmayı ve ABD'nin elinin güçlenmesini de devrimin işaretlerinden sayıyordu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Nevruz kutlanıyor
 Endüstri Holding operasyonu büyüyor
 Bürokrasiye dur dedirten mektup
 Toprak dağları ölüleri vermiyor
 Binlerce gösterici işgale hayır' dedi
 'Türk medyasındaki ABD karşıtı kampanya azalıyor'
 Artık vatandaş beyanına güven geçerli olacak
 Böbrek kurbanları doktoru teşhis etti
 İranlı sarhoş otobüs şoförü bir can aldı
 Çanakkale'de kanla bir destan yazıldı
 Osmanlı'da Masonluk
ERDAL ŞAFAK
Dolaplar açılırken
Bir Fransız atasözü,...
UMUR TALU
Giden ve kalan
Gidenin ardından konuşulmaz... Henüz...
Müzakereler yine başlasın
Çözümü reddeden ve üzerindeki baskılar artan Rum liderden sürpriz...
İslam'da artık rönesans gerek
Dünyanın gündemine oturan "karma cemaate namaz kıldıran kadın"...
Kaptan kaptı kaçtı: 1-0
Kaptan kaptı kaçtı: 1-0
İki dev İnönü'de karşılaştı... Futbol vasattı. Maçı izleyenleri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu