kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

Edelman veda ederken

Dün sabah, Dışişleri Konutu'nda Abdullah Gül'le sohbet ettiğimiz saatlerde, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ali Tuygan'a gelen bir telefon, Türk dış politikasını çok yakın ilgilendiren bir gelişmeyi Ankara'ya resmen bildiriyordu: ABD Büyükelçisi Eric Edelman, Ankara'daki görevinden ayrılıyor!
Böylece, kimilerinin "istenmeyen adam" ilan edip Balkanlar ve Ortadoğu'daki tüm komploların babası olarak gördüğü, kimilerininse hassas ve fırtınalı bir dönemde TürkAmerikan ilişkilerindeki kaptanlığı nedeniyle takdir ettiği ABD Büyükelçisi Edelman, 11 Mart'ta ABD Başkanı George Bush'a sunduğu istifa mektubuyla Ankara'ya vedaya hazırlanıyor. Edelman, kendi rızasıyla Dışişleri Bakanlığı'ndaki görevinden de emekliye ayrılıyor.

İLİŞKİNİN SEVİYESİ
Haziran sonunda Türkiye'den ayrılması beklenen Edelman, uzun süredir konuyu Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve diğer yetkililerle görüşmekteydi. Üst düzey Amerikalı yetkililer, "kişisel" demekle yetiniyor ve Edelman'ın muhtemelen eşi Trish'le kafa kafaya vererek vardığı kararın "Türkiye ya da Türk-Amerikan ilişkileriyle ilgisi olmadığını" vurguluyor.
Ama yine de Edelman'ın ayrılmasıyla Ankara'daki ABD Büyükelçiliği'nde (ve dolayısıyla Ankara-Washington hattında) ciddi bir "boşluk" doğacak. Elçilikteki iki numara Bob Deutch, pek yakında Ankara'daki görevini tamamlıyor; yerine gelmesi beklenen ismin tayini değişti. Türkiye'yi yakından tanıyan Siyasi İşler Müsteşarı John Kunstatter, üç ay sonra Ankara'dan ayrılıyor. Haziran'dan itibaren elçilikteki en yetkili isim, bir yıl önce atanan Basın ve Halkla İlişkiler Müsteşarı James Moore olacak.
Böylece iki başkentte de yetkililerin "İlişkilerde sorun yok" dediği bir anda, pratikte Ankara'daki büyükelçilik "müsteşar yardımcısı" seviyesine düşmüş olacak.

EDELMAN PENTAGON'A
Aslında da bu erken emekliliği bir cins "terfiye hazırlık" olarak görmek de mümkün.
Ankara'ya gelmeden önce, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin yanında çalışan Edelman, Dışişleri Bakanlığı'nın parlak diplomatlarından sayılıyor. Bu yüzden de Washington'da kimse Edelman'ın köşesine çekilmesini beklemiyor. Tam tersine bir süredir kulislerdeki dedikodu, Edelman'ın Pentagon'daki üç numaralı isim Douglas Feith'dan boşalan koltuğa geçeceği ya da yeniden ABD tarihinin en kuvvetli başkan yardımcılarından Cheney'nin ofisine geri döneceği yolunda. Edelman her durumda TürkAmerikan diyaloğu ve Bush yönetiminin dış politikasında önemli bir rol oynamaya devam edecek.
Ama ne gariptir ki, bu kararla TürkAmerikan ilişkileri tarihinde ilk kez bir ABD büyükelçisi, kendi isteğiyle Ankara'daki masasını bırakıp, Washington'a dönüyor olacak. Son dönemine bakarsak, pek de iyi olmayan anılarla.

GÜL: ÇIKARLAR AYNI
SABAH gazetesi olarak Dışişleri Bakanı Gül ile sohbetimizin bir bölümü de tam olarak bu konuya, Türk Amerikan ilişkilerindeki duruma ayrıldı. Öncelikle belirtelim ki, "Bu ilişkiyi hafife almıyorum" diyen Dışişleri Bakanı'nın tavrı, son zamanlarda hükümet adına dışarıdan yorum yapan tüm ağızlardan daha ferahlatıcı, daha realist.
Washington'da Ankara ya da AK Parti hükümetine tepki duyan bir çevrenin olduğunu söyleyen Gül, buna karşın Amerikan hükümetiyle diyalogda bu tarz bir sorun yaşanmadığını düşünüyor. Dışişleri Bakanı'na göre, "ortak çıkarlar" da hâlâ örtüşüyor. Afganistan'da barış gücü Türkiye'nin komutasında; Irak'ta ortak hedefler var. Ve en önemlisi, Gül'e göre Ankara, Bush yönetiminin temel doktrini haline gelen Ortadoğu'da demokratikleşmeye sıcak bakıyor.
Peki ya Suriye meselesi ve Ankara'nın Suriye rejimini fazla koruduğu ya da Lübnan'dan çekilmesi yolundaki uluslararası konsensüse katılma konusunda geciktiği eleştirisi? Dışişleri Bakanı bu konuda da tam tersine kapalı kapılar ardında bir süredir Suriye rejimine Lübnan'dan çekilmesi mesajının verdiğini söylüyor. Ama tarz olarak, Gül'ün liderliğindeki Dışişleri, bu tarz telkinleri daha usulca yapmaktan yana.
"Biz Suriye'yi kavgasız bir şekilde uluslararası sistemin içine çekmeye çalışıyoruz" diyor. Bu anlamda Beşar Esad'la olan diyalog hattının bu süreci sabote etmek değil hızlandıracağı görüşünde. "Bazı şeyleri alenen söylemektense daha uygun ortamlarda söylerseniz daha yapıcı olur" diyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kanaat önderleri   / 15-03-2005
 Belgin Doruk değil Fransız formülü   / 09-03-2005
 Başbakan medyadan dertli   / 05-03-2005
 Etiyopya mı?   / 03-03-2005
 Washington bilmecesinde son nokta   / 28-02-2005
 Gündem tıkandı mı?   / 23-02-2005
 Yolsuzlukla yaşamak   / 21-02-2005
 'Türkiye'yi kim kaybetti?'   / 17-02-2005
 TRT'de soruşturma başladı   / 14-02-2005
 Konsantrasyon   / 09-02-2005
MAHMUT ÖVÜR
CHP İstanbul yenilendi
İstanbul CHP uzun süredir kendi...
YAVUZ DONAT
Köksal Toptan: "Paniğe gerek yok... Yasa...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Edelman veda ederken
Dün sabah, Dışişleri...
Doğal sel baskını değil İSKİ afeti!
Zeytinburnu'nda İSKİ borusunun patlaması sonucu 5 sokak sular altında...
En yakın arkadaşıydı
Uyuşturucu yüzünden anlaşmazlığa düştüğü arkadaşını minik oğlunun...
2 yılda 1.5 ton çikolata alınmış
2 yılda 1.5 ton çikolata alınmış
Askeri personelin yargılandığı davada, Erdil'in konutuna 60 bin paket...
Rüyasında gördü
Rüyasında gördü
Koyulhisar'da onlarca ocağı söndüren toprak dağının altında kaldı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu