kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısının açıklamaları
Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısının açıklamaları

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Barış Tozar, Zeytinburnu açıklarında batan gemiden denize düşen LPG tankerleriyle ilgili bütün tedbirlerin alındığını belirterek, ''Çok şükür ki şu an itibariyle tehlike atlatılmıştır'' dedi.
Tozar, Acil Kriz Merkezi'nin kurulduğu Fındıklı'daki Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri (KEGKİ) Genel Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısında, dün akşam saat 22.00 sularında ''DD1'' isimli LPG yüklü TIR ve kamyon taşıyan geminin, su aldığını ve batmakta olduğunu ihbar ettiğini söyledi.
İhbarı alan KEGKİ acil müdahale botlarının hızla hareket ettiğini, çok zor hava koşulları altında burnu kanamadan son anda 8 gemiciyi ve denizciyi kurtardığını belirten Tozar, ''Bu en büyük sevincimiz olmuştur o an için'' dedi.
Gemi su alıp battıktan sonra 22 ton civarında LPG yüklü 5 TIR ile 14 ton civarında LPG yüklü 2 kamyondaki tankerlerin dolu şekilde Zeytinburnu'nun 1-1.5 mil açığında Marmara Denizi'nde yüzmeye başladıklarını anlatan Tozar, bütün botlar ve römorkörlerle harekete geçildiğini, KEGKİ Genel Müdürlüğü binasında Acil Kriz Merkezi kurulduğunu söyledi.
Kriz merkezinin önce 4'lü ve 3'lü şekilde hareket eden kara tankerlerini izlemeye başladığını, teker teker akıntıyla ilerledikleri noktaları hesapladıklarını, bunların herhangi bir zarar oluşturmaması için bütün tedbirlerin alındığını kaydeden Barış Tozar, gemiden denize düşen kamyon ve TIR'ların LPG yüklü olması, akıntı ve rüzgarın Ahırkapı-Yenikapı bölgesine doğru sürüklemesi nedeniyle öncelikle İstanbul Valiliği'nin bilgilendirildiğini ve emniyetle birlikte tüm sahil yolunun trafiğe kapatıldığını, yerleşim ve eğlence noktalarının da boşaltıldığını bildirdi.
Barış Tozar, çok zor hava şartları altında arkadaşlarının hiç uyumadan, kendi hayatlarını tehlikeye atarak KEGKİ ve bizzat filodaki diğer gemi ve römorkörlerle birlikte öncelikle 3 tane tankerin Ahırkapı bölgesinde kontrollü bir şekilde karaya oturtulduğunu ve bunların kontrol altına alındığını söyledi.

4 TANKER HAYDARPAŞA LİMANI'NDA
Daha sonra boğaz akıntısı ile ilerleyen 4 ayrı tankerin birlikte kontrol altında eskortlandığını ve bunların teker teker halatlarla önce birbirinden ayrılıp sonra yakalanıp bağlanarak Haydarpaşa Limanı'na çekildiğini belirten Barış Tozar, şöyle devam etti:
''Sabah 09.00 itibariyle en son tanker bağlanmış, zor hava şartlarında çekilerek Haydarpaşa Limanı 13 No'lu iskeleye bağlanmış, kontrol altına alınmıştır. Çok sevindirici bir olaydır.
3 tane tanker Ahırkapı'da kontrollü şekilde oturtulmuş, 3 tankerden bir tanesi sert hava şartları ve dalgalar nedeniyle kayalara çarparak delinmiş, öncelikle bir gaz sızıntısı oluşmuştur. Bunun için bütün itfaiye ekiplerimiz, oradaki bütün sivil savunma ekiplerimiz
harekete geçmiş, ama çok şükür ki hiçbir sıkıntı olmadan gaz boşalması bitmiştir.
2 dolu bir boş tanker Ahırkapı açıklarındadır. Kontrolümüz altındadır. Şu anda hava şartları nedeniyle, yaklaşık 2-3 metreye varan dalgalar nedeniyle bunlara denizden şu an için ulaşamıyoruz, ama kontrol altındadır. Karadan da ulaşılamıyor. Fakat sevk ettiğimiz römorkörlerimiz ve botlarımızla en son roketlerle halat göndererek bu tankerleri bağlayıp tekrar denize çekip Haydarpaşa'ya birer birer kontrollü bir şekilde götürmeyi planlamaktayız. ''
İstanbul Boğazı'nın tedbir amacıyla uğraksız geçişlere dün akşam saat 22.45 itibariyle kapatıldığını, bütün şehir hatları ve diğer yolcu motorlarına da sabah 10.00'a kadar kapatıldığını, daha sonra kontrollü olarak açıldığını belirten Barış Tozar, şu anda Haydarpaşa mendireği içi kapalı tutulmak kaydıyla deniz trafiğinin uğraksız deniz geçişleri hariç açıldığını bildirdi.
Tozar, kayaların üzerine oturtulan dolu tankerler nedeniyle sahil yolunun da hala kapalı durumda olduğunu söyledi.

90 GEMİ BEKLİYOR
Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Barış Tozar, İstanbul Boğazı'nın transit geçişlere ne zaman açılacağına ilişkin bir soruyu da şöyle yanıtladı:
''Benim bildiğim kuzeyde 50, güneyde 40 gemi birikmiş durumda. Ahırkapı'da dolu 2 tanker var. Bu tankerler tabii ki şu an için çok büyük bir tehdit olmasa da sonuçta bir tehdit, dolu şekildeler. Bunları en kısa sürede oradan alıp Haydarpaşa'ya geçirmemiz gerekiyor. Bunu değerlendiriyoruz. Şimdi gemilerimizi gönderip denemelerimizi yaptıktan sonra eğer şu andaki hava şartları içinde başarılı olamazsak, bunları kontrol altında tutup trafiğe açmayı düşünüyoruz. Eğer başarabilirsek çok kısa bir süre sonra yine trafiğe açacağız.''
Tozar, LPG tankerlerinin patlamasının yol açabileceği zararlara ilişkin bir soru üzerine de, ''Herhangi bir tehlike olmaması için her türlü tedbiri almıştık. Onun için facia davetçiliği yapmak istemiyorum. Ama çok şükür ki, şu an itibariyle tehlike atlatılmıştır'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Boğaz'da Gaz Korkusu
 İletişim özgürlüğüne karşı hükümler değişmeli
 Topbaş: "Tehlike kalmadı"
 Başbakan: Bütün çabamız daha özgürlükçü Türkiye
 Sedat Ergin Milliyet'in Genel Yayın Yönetmeni
 Şimdi ona kaybolan yıllarını verseler!..
 Semaverde içli köfte ve 'Şirinnamınra'
 Kan bağışla kanseri uzak tut
 Sosyete koşmuyor karbondioksit gazıyla zayıflıyor!
 Gazi'de 10. yıl törenini polis uzaktan izledi
 Hapishane nüfusu 57 bin 930 oldu
 Haco Şirketler Grubu'nun acı kaybı
ERDAL ŞAFAK
Eleştiri hakkı
Zaten çabuk parlayan bir...
UMUR TALU
Örümcek ağı (3)
Ağ gibi birbirlerine bağlılar; bir anda...
Bush'un adamına 'kumar rüşveti'
ABD Başkanı Bush'a en yakın isimlerden Temsilciler Meclisi çoğunluk...
"Sadece Allah'tan korkarım"
"Usame bin Ladin ve örgütü El Kaide terörizmi yasal kabul ediyor.
Altın Kabze: 3-0
Altın Kabze: 3-0
G.Saray geçen sezonki kabusu Olimpiyat Stadı'na, üstelik Necati'den...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu