kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İletişim özgürlüğüne karşı hükümler değişmeli
"Korkunun sonu yok"

'Medyaya kısıtlama AB amacına aykırı'

Medya temsilcileri yeni TCK'da basın özgürlüğünü kısıtlayan hükümlere karşı ortak deklarasyon yayınladı.

Basın Konseyi'nin çağrısı üzerine dün biraraya gelen yazılı, sözlü ve elektronik basın temsilcileri, basın özgürlüğüne karşı hükümlerin değişmesi için Ortak Çalışma Grubu kurdu.

REFORMLARA DA TERS
Yayınlanan deklarasyonda "Yeni Ceza Yasası'nın basın özgürlüğünü kısıtlayıcı hükümleri, demokratik hukuk devletine, reformlara ve AB amacına taban tabana terstir" denildi.


İletişim özgürlüğüne karşı hükümler değişmeli

Yeni TCK'nın iletişim özgürlüğünü kısıtladığı, demokratik hukuk devleti ile bağdaşmadığı görüşünde birleşen medya temsilcileri, bu hükümlerin değiştirilmesi için ortak tavır kararı aldı.

Medya temsilcileri, yeni TCK'nın "kişilik haklarını korumayı amaçlayan olumlu hükümlerinin yanında, iletişim özgürlüğünü kısıtlayıcı birçok hükmü olduğu" görüşünde birleştiler. Bu hükümlerin değiştirilmesi amacıyla ortak davranma kararı alan medya temsilcileri, dün bir deklarasyonla görüşlerini duyurdular, ayrıca bir çalışma grubu oluşturarak, belirlenecek önerileri Ankara'da, yetkililere iletme kararı aldılar. Yazılı, görsel ve elektronik basın kuruluşlarının sahip, genel yayın yönetmeni ve yöneticisi konumundaki 50 yönetici, Basın Konseyi'nin çağrısı üzerine dün Cronwne Plaza Oteli'nde toplanarak, yeni Türk Ceza Kanunu'nun iletişim/basın özgürlüğüne ilişkin hükümleri üzerine görüş alışverişinde bulundular.

SUÇLAR NET DEĞİL
Toplantıda, Basın Konseyi Yüksek Kurul Üyesi, eski İstanbul Barosu Başkanı Avukat Turgut Kazan, 1 Nisan'da yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ceza Kanunu'nun iletişim özgürlüğü açısından yaratabileceği sakıncalara ilişkin hazırladığı raporu medya temsilcilerine sundu. Kazan toplantıda yaptığı konuşmada, yeni TCK'yı eleştirerek, "Bir ceza yasası böyle hazırlanmaz. Herkesle konuştuk, dediler ve kendi bildiklerini kabul ettiler. Toplum zina tartışmasına kilitlendi ve yasadaki başka kötülükleri göremedik'' dedi. Yasada suç tanımlarının net olmadığını kaydeden Kazan, yasa hükümlerinin Avrupa Birliği (AB) normlarına da uymadığını savundu. Kazan, kargaşanın ortadan kaldırılması ve doğacak sakıncaların önlenmesi için yeni TCK'nın yürürlüğe girmesinin 1 yıl ertelenmesi önerisinde bulundu. Medya temsilcileri de basının ortak bir platformda hareket etmesi, yeni TCK'ya yönelik ortak bir kampanya düzenlenmesi önerisinde bulundular.

REFORMLARA TERS
Oluşan görüşler, toplantının ardından yayımlanan "Medya temsilcilerinin yeni Ceza Yasası Deklarasyonu'' ile duyuruldu. Deklarasyon şöyle: "Yeni Ceza Yasası'nın kişilik haklarını korumayı amaçlayan, olumlu saydığımız hükümleri yanında, iletişim (basın) özgürlüğünü kısıtlayıcı birçok hükmü vardır. Bu hükümleri demokratik bir hukuk devleti ile bağdaştıramadığımız gibi Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine kabul edilmesi amacıyla özellikle bugünkü iktidar döneminde yapılan reformlara da taban tabana ters bulmaktayız."

ÇALIŞMA GRUBU ÖNERİLER SUNACAK
Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi'nin önerisiyle, yasanın iletişim basın ve ifade özgürlüğü açısından yaratabileceği tehlikelere karşı neler yapılabileceğini saptamak üzere bir Çalışma Grubu oluşturuldu. Ekşi, Basın Konseyi üyesi Avukat Turgut Kazan, Ciner Grubu adına Medya Koordinatörü Mehmet Güler (ortada), Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hilmi Bengi (solda) ve Cumhuriyet Gazetesi yazarı Hikmet Bila'nın da (sağda) bulunduğu 16 kişilik Çalışma Grubu, öneriler hazırlayarak, en kısa zamanda Ankara'ya sunacak.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Boğaz'da Gaz Korkusu
 Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısının açıklamaları
 Topbaş: "Tehlike kalmadı"
 Başbakan: Bütün çabamız daha özgürlükçü Türkiye
 Sedat Ergin Milliyet'in Genel Yayın Yönetmeni
 Şimdi ona kaybolan yıllarını verseler!..
 Semaverde içli köfte ve 'Şirinnamınra'
 Kan bağışla kanseri uzak tut
 Sosyete koşmuyor karbondioksit gazıyla zayıflıyor!
 Gazi'de 10. yıl törenini polis uzaktan izledi
 Hapishane nüfusu 57 bin 930 oldu
 Haco Şirketler Grubu'nun acı kaybı
ERDAL ŞAFAK
Eleştiri hakkı
Zaten çabuk parlayan bir...
UMUR TALU
Örümcek ağı (3)
Ağ gibi birbirlerine bağlılar; bir anda...
Bush'un adamına 'kumar rüşveti'
ABD Başkanı Bush'a en yakın isimlerden Temsilciler Meclisi çoğunluk...
"Sadece Allah'tan korkarım"
"Usame bin Ladin ve örgütü El Kaide terörizmi yasal kabul ediyor.
Altın Kabze: 3-0
Altın Kabze: 3-0
G.Saray geçen sezonki kabusu Olimpiyat Stadı'na, üstelik Necati'den...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu