kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tokalaşma krizi
Dışişleri: Program gereği

Kıbrıs Vetosu

Cumhurbaşkanı Sezer Finlandiya gezisini Rum büyükelçiyle el sıkışmak istemediği için erteledi.

Cumhurbaşkanı Sezer'in 14-16 Mart'ta yapacağı Finlandiya ziyaretini sürpriz bir kararla ertelemesinin nedeni belli oldu. Finlandiya Cumhurbaşkanı Halonen, Sezer'in onuruna vereceği yemeğe Güney Kıbrıs büyükelçisini de davet edince Sezer bunu kabul etmedi.

SEZER'İN "ELÇİ GELMESİN" MESAJI KABUL EDİLMEDİ
Sezer'in "Elçiye daveti geri alın" mesajına Finlandiya'dan "İmkânsız" yanıtı geldi. Bunun üzerine Sezer bu ülkeye ziyaretini erteledi. Türkiye'nin AB üyeliğine destek veren Finlandiya'yla "Kıbrıs" krizi AB'de rahatsızlık yarattı. AB Troykası da hoşnutsuzluğunu Ankara'da ifade etti.

'Ben Sezer'le tartışacak değildim ki'
Gezinin ertelenmesine neden olan Güney Kıbrıs Büyükelçisi Loria Markides SABAH'a konuştu: "Davet edilince sevinmiştim. Benim yüzümden ertelenmesine üzüldüm. Ama Sezer'le Kıbrıs sorununu tartışacak değildim ki!"


Tokalaşma krizi

Finlandiya Cumhurbaşkanı Halonen'in 15 Mart gecesi Sezer onuruna vereceği yemeğe Kıbrıs Rum Kesimi Büyükelçisi'ni davet etmesi Çankaya'da kriz yarattı. Cumhurbaşkanı Sezer, Rum diplomatla tokalaşmamak için ziyareti erteledi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 14-16 Mart'ta yapması planlanan Finlandiya ziyaretinin ertelenmesinin arkasında "Kıbrıs sorunu" çıktı. Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen'in, Sezer onuruna vereceği yemeğe Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Helsinki Büyükelçisi Loria Markides'i de davet etmesi, Çankaya'nın altı aydır planlanan geziyi iptal etmesine neden oldu. Onuruna verilen yemeğe Rum Büyükelçi'nin davet edilmesine tepki gösteren Sezer, Markides'le "tokalaşmayı" kabul etmeyince ziyaret ertelendi.

RAHATSIZLIK YARATTI
SABAH'ın Cumhurbaşkanlığı'na yakın kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Sezer önce Rum Büyükelçi'ye yapılan davetin geri alınmasını istedi. Finlandiya makamları ise, Ankara'ya gönderilen davetin geri alınmasının söz konusu olamayacağını bildirdi. Finlandiya ise AB ülkeleri devlet başkanları onuruna verilen resmi yemeklere, komşu ülkelerin büyükelçilerinin de davet edildiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Sezer, bunun üzerine Rum diplomatla el sıkışmayacağını ya da ziyareti gerçekleştirmeyeceğini belirtti. Türkiye'nin AB üyeliğine destek veren Finlandiya gezisini Kıbrıs vetosu nedeniyle ertelemesi, AB başkentlerinde rahatsızlık yarattı. Bu hafta Ankara'da bulunan AB Troykası yetkilileri de Finlandiya gezisinin bu sebeple ertelenmesini, Sezer'in ismini vermeden eleştirdi. Bu sitem İngiltere'nin AB Bakanı Dennis MacShane tarafından da Ankara'yaRum Büyükelçi Markides, Üzüldüm dedi.iletildi. Sezer'in, Türkiye'nin AB üyeliğinin en büyük destekçilerinden Finlandiya'ya yapacağı geziyi erteleme nedeni Ankara'da tartışma yarattı. Bazı Türk ve Avrupalı diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin bir çok uluslararası toplantıda Rumlarla aynı masada oturduğunu hatırlattı. Aynı kaynaklar, ziyaretin bu gerekçeyle ertelenmesinin Türkiye'nin "Kıbrıs'ta çözüm" politikası ile çeliştiğini savundular.

RUM BÜYÜKELÇİ ŞAŞIRDI
SABAH, Finlandiya ile Türkiye arasında "ziyaret krizi"ne neden olan Rum Büyükelçi Loria Markides'e ulaştı. Ziyaretin ertelenmesine yol açtığı için çok şaşırdığını belirten Markides "Davet edildiğimi öğrenince çok sevinmiştim. Cumhurbaşkanı Sezer ve Türk diplomatlarla, AB içinde iyi bir partner olabileceğimizi, konuşmak için iyi bir fırsat olacağını düşünmüştüm. Ziyaretin benim yüzümden ertelenmesine çok üzüldüm" dedi. Rum Büyükelçi Markides, 15 Mart akşamı Finlandiya Cumhurbaşkanı Halonen'in vereceği yemeğe davet edilmesini ise Finlandiya'daki protokol kurallarına bağladı. Büyükelçi Markides "Sayın Ahmet Necdet Sezer ile bir çok kişinin davet edildiği sosyal bir ortamda Kıbrıs sorununu tartışacak değildim. Ancak biz bölgede istikrar istiyoruz. Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyoruz ve ilişkilerimizin normalleşmesini istiyoruz" diye konuştu.

Evren MESCİ/ Şebnem BURSALI /ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Kıbrıs'ta diplomasi trafiği hız kazandı
 'Mavi Kitap palavra'
 AK Parti'de vekillere konuşma yasağı geldi
 Mumcu ANAP'a şartlı genel başkan
 Ağar: Türban yasağını kaldırırız, kapkaçı önleriz
 Emine Hanım: Kadın ve çile ebediyen ayrılmalı
 Ermenistan'la Tiflis köprüsü
 Gülen okulları için araştırma
 DTH'den PKK'lının evine taziye ziyareti
 'Erdoğan'a mektup davası'nda 42 gözaltı
YAVUZ DONAT
Siyasetin fotoğrafı
Siyasette hava sıcaklığı bir süredir...
Doğuma gitti 'öldü' dediler
Sezaryenle doğum için geciktirici iğne yapılan anne Düşova, bebeği...
Ateş düştüğü yeri yaktı
Tesadüfen geçtiği yolda kamyon altında kalan kızının kanlı bedeniyle...
Konuşmadan önce çok yutkunuyorum
Konuşmadan önce çok yutkunuyorum
Adalet Bakanı Cemil Çiçek hükümet sözcülüğünün bakanlıktan zor...
Taksimetre yeni bir ölüm daha yazdı
Taksimetre yeni bir ölüm daha yazdı
Taksici Ali Aydoğan, aracına müşteri olarak binen biri kadın üç...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu