kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gelir vergisinde beyan dönemi uzadı
Gelir idaresi tasarısı altkomisyonda

Gelir idaresi tasarısı altkomisyonda

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, gelir idaresini yeniden yapılandıran yasa tasarısını alt komisyona gönderdi..

Tasarı üzerinde konuşan AK Parti Samsun Milletvekili Musa Uzunkaya, vergi gelirlerinde geriye gidiş olduğunda bunun sorumluluğunun siyasilere ait olacağını belirterek, ''Bu nedenle bu işin içinde siyaset olacak'' dedi.

Uzunkaya, sigara yasağıyla ilgili yasaya göre ceza alan bir tek vatandaş bulunmadığını belirterek, ''Bu aziz milleti kutluyorum ve Nobel Ödülü'ne aday gösteriyorum. Yasa varsa ve uygulanmıyorsa bu suçtur. Önemli olan yasaları çıkarmak değil. Uygulamayacaksak bu yasayı da çıkarmayalım'' görüşünü ifade etti.

CHP İstanbul Milletvekili Birgen Keleş, tasarı için ''dağ fare doğurdu'' değerlendirmesinde bulunarak, kayıtdışı ekonomiyle ilgili herhangi bir düzenleme de yapılmadığını söyledi.

CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a, ''Şimdiye kadar getirdiğiniz sivri yasaları bir şekilde çıkardınız. Ama bu çok ciddi...'' dedi.

Kaptan'ın, vergi dairelerinde çalışanların tasarı yüzünden huzursuz olduğunu söylemesi üzerine Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ''bunu biz de duyduk, gerekli duyuruyu yaptık'' karşılığını verdi. ''Parayla çok fazla oynanmaması'' gerektiğini belirten Kaptan, daha fazla vergi toplanamamasının ülkeye sıkıntıya sokacağını vurguladı.

''TEK İDAREYE VERMEDİK''

Milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Maliye Bakanı Unakıtan, tasarının temel yapısal değişiklik getirdiğini belirterek, devletin gelir getiren yanının güçlü olmasının önemine işaret etti.

Bu düzenlemenin uzun yılardan beri yapılmak istendiğini kaydeden Unakıtan, ''Siyasi irade olarak bir şeye karar verdik: Bizim ülkemizde gelir idaresinde vergi politikası bakanlığına, icra gelir idaresine ait olacak. Bunu bilinçli yaptık. Bizim temel prensibimiz bu...Hem politikayı hem de uygulamayı bir tek idareye vermedik. Diğer ülkelerde de böyle'' dedi.

Unakıtan, bakanlık teşkilat yasasında da değişiklik yapılacağını belirterek, bu ayrımın yasaya da taşınacağını vurguladı.Taşra teşkilatının karar verme kabiliyetini güçlendirmeyi ön plana aldıklarını anlatan Unakıtan, bunun yılardan beri düşünülüp yapılamadığına işaret etti. Vergi dairesi müdürlüklerinin güçlendirildiğini, bunlara karar alma yeteneği tanındığını kaydeden Unakıtan, birçok yetkiyi taşraya doğru kaydırdıklarını söyledi. Vergi müdürlüklerinin nereye bağlı olacağı konusunda endişeye kapılınmamasını isteyen Unakıtan, şöyle konuştu:

''Bölge müdürlükleri daha çok kendi iç organizasyonlarıyla ilgili çalışma yapacak. Mükelleflerin vergi müdürlüklerinde işi yok. Vergi dairelerine mükelleflerin gitmemesi sadece kanunla olmuyor, teknolojik altyapıyla oluyor. Bizim teknolojik altyapımız oldukça kuvvetli hale geldi. Beyannameleri elektronik ortamda almaya başladık. Bugüne kadar 1 milyon 200 bin beyanname elektronik ortamda verildi. Yakında herkes direkt olarak bankaya talimatını verecek, banka kanalıyla vergisinin ödeyecek ve aldığı fiş de tahsilat makbuzu olacak. Bu işin teknolojik altyapısı bitmek üzere...Çok yakında mükellef oturduğu yerde vergisine ödeyecek, oturduğu yerden makbuzunu alacak.''

''MÜKELLEFLERİ ZULÜMDEN KURTARMAK İSTİYORUZ''

Unakıtan, mükellef odaklı sistem için gayret ettiklerini belirterek, ''Mükellefleri artık vergi dairelerinde zulümden kurtarmak istiyoruz. Ben de bir mükellefim. Onları yaşayan bilir'' dedi.

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzeçebi'nin ''teşkilatınıza güvenmiyorsunuz, (teşkilat zulüm yapıyor) diyorsunuz'' demesi üzerine Unakıtan, ''Oraya gidip de sıraya giriyorsa zulümdür. Bazı günlerde memurun beyanname alırken bayıldığını biliyorum. Ama o ne yapsın? Bunun şartlarını düzeltmek güzel bir şey...Devlet vergi almak zorunda'' dedi.

Tasarının kayıtdışını önlemek için getirildiğini belirten Unakıtan, bu yöndeki eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Tasarıda şef ve müdür yardımcılıkları konusunda yanlışlık yapıldığını, bunun düzeltilebileceğini belirten Unakıtan, ''personelin durumun kötüye götürmek gibi bir düşüncemiz yok. Başbakanlıkta personel rejimi konusunda genel bir çalışma yapıldığı için büyük iyileştirmeler yapılamadı'' diye konuştu.

Tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından tasarı, CHP ve AK Parti milletvekillerinin isteği üzerine alt komisyona sevkedildi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 İSO'dan sıcak para uyarısı
 Dolar yükseldi
 JCR'dan not artırımı
 İslam özel sektörü tasarısı kabul edildi
 Kredi kartında yeni yasaya ihtiyaç yok!
 2 milyar dolar da kesmedi
 Devlere kafa tutmaya devam edeceğiz...
 İTO seçimlerinde nefes nefese yarış
 Kira geliriniz 1.800 YTL'yi aşıyorsa beyanname zamanı
 Tekel'in tartışmalı makinaları gitti tekrar geri geliyor
 TMSF Başkanı: İşin sosyal boyutu da var
 Petrol Ofisi'nde yönetim değişiyor
 İzmirli işadamları Opel'e 'geri dön' dedi
 'Başmüzakereci Başbakan'ın takdiri'
 'Stand-by nisanda imzalanır'
 CHP milletvekilinden Meclis'e TAPDK ile ilgili soru önergesi
 Rabobank, Şekerbank'ın yüzde 51'ini almak istiyor
 Çukurova'dan Fon'a erken ödeme
 Benzine 2 Ykr'lik zam
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
2B Yasası çıkmalı
Kamuoyunda 2B yasası olarak...
ŞELALE KADAK
Ford'un yorulmaz robotları ve mucit...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Bu gidiş nereye kadar?
Merkez Bankası'nın en kritik faiz...
Doğuma gitti 'öldü' dediler
Sezaryenle doğum için geciktirici iğne yapılan anne Düşova, bebeği...
Ateş düştüğü yeri yaktı
Tesadüfen geçtiği yolda kamyon altında kalan kızının kanlı bedeniyle...
Konuşmadan önce çok yutkunuyorum
Konuşmadan önce çok yutkunuyorum
Adalet Bakanı Cemil Çiçek hükümet sözcülüğünün bakanlıktan zor...
Taksimetre yeni bir ölüm daha yazdı
Taksimetre yeni bir ölüm daha yazdı
Taksici Ali Aydoğan, aracına müşteri olarak binen biri kadın üç...
IMKB
E: 27.520 D:% -0,82
DOLAR
S: 1,275 D:% 0,671
EURO
S: 1,712 D:% 1,212
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu