kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Reality show"lara RTÜK freni

RTÜK Başkanı Fatih Karaca yaptığı basın toplantısında "Özel televizyonlarda gösterilmekte olan reality showların bir çoğunun artık sınırı aştığını ve bunlara dur demenin zamanının geldiğini" belirtti. Programları "vahşi kapitalizmin ürünü" olarak niteleyen Karaca, toplumsal sabrın taşmak üzere olduğunu, kendilerinin konuyla ilgili özel birim kurduğunu belirtti.

RTÜK Başkanı Fatih Karaca yaptığı açıklamada özel televizyonlarda gösterilmekte olan reality showların bir çoğunun artık sınırı aştığını ve bunlara dur demenin zamanının geldiğini belirtti. Karaca bu programların Türk aile yapısını zedeliyici nitelikte olduğunu vurgularken, programlarda eşi benzeri görülmemiş bir şekilde toplumda huzursuzluk yaratığını vurguladı. Karaca programların toplumsal hiçbir fayda gözetmediği gibi vahşi kapitalizmin bir ürünü olduğunu vurguladı.

RTÜK Başkanı ilk kez RTÜK içinde bir program kuşağını takip için özel birim kurulduğunun altını çizerken kendisinin de TV'cilikten gelen bir insan olarak bu programlardan utanç duyduğunu belirtti. Basın mensuplarının ama bu programlar çok seyrediliyor şeklindeki sorusunu cevaplandıran Karaca "Bu programların çok seyrediliyor olması beğenildiği anlamına gelmediğini" ifade etti.

Karaca toplumsal sabrın taşma noktasında olduğunu belirterek, programların kaynağının reklam ajansları- reklam verenler ve TV'lerin oluşturduğu saadet zincirinden kaynaklandığını belirtti. Karaca bu programlara "Birilerinin çıkıp artık dur demeli" görüşünde olduğunu yineledi.

PARA ÖDÜLLÜ EVLİLİK YARIŞMALARI MERCEK ALTINDA

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) para ödüllü evlilik yarışmalarını mercek altına alıyor. RTÜK Başkanı Karaca, bu tür programların, İzleme ve Değerlendirme Dairesi'nde oluşturulacak özel bir komisyon tarafından inceleneceğini söyledi.
Yayıncılık dünyasından gelen bir kişi olarak bu tür programlardan ''utanç duyduğunu'' bildiren Karaca, ''Özellikle çocuklarımızı ve yetişme çağındaki gençleri son derece olumsuz etkileyen bu programlara bence artık 'dur' demenin zamanı gelmiştir'' dedi.

Fatih Karaca, RTÜK'te düzenlediği basın toplantısında, evlilik karşılığında para ödülü verilen yarışma programları konusunda Üst Kurul'da alınan kararları açıkladı. Uzun süredir, RTÜK'ün şikayet hattı AlO 178'e, bazı televizyonlarda yayınlanan yarışma formatlı programlarla ilgili çok yoğun şikayetler geldiğini belirten Karaca, ''toplumsal sabır sınırlarının aşıldığı'' bu konuda, ''bu tür programlara niçin müsamaha gösterildiği ve yaptırım uygulanmadığı'' yolunda sorulara muhatap
olduklarını kaydetti.

''Bu tip programlardan biz de çok büyük rahatsızlık duyuyoruz'' diyen Karaca, ''Ben yayıncılık dünyasından gelen bir kişi olarak bu programlardan yayıncı sıfatımla utanç duyduğumu ve bu ifadeleri kullanmaktan da üzgün olduğunu ifade ediyorum'' diye konuştu.

Karaca, aile ilişkilerinin sulandırıldığı, her türlü hakaretin yaşandığı, ekranda daha önce görülmemiş şekilde başlarına bardakları vurdukları bu tür programlarda bir kamu yararından bahsetmenin mümkün olmadığını söyledi. Fatih Karaca, üst kurulun bu konudaki rahatsızlığı 28 Şubat'ta Televizyon Yayıncıları Derneği ile yaptıkları toplantıda başkan ve
üyelere de ilettiğini bildirdi.

RTÜK'ün bütün birimlerinin, bu konuyla ilgili çalışmalara odaklandığını ifade eden Karaca, üst kurulun bugün yaptığı toplantıda, İzleme ve Değerlendirme Dairesi bünyesinde sadece bu programları takip altına alacak özel bir komisyon kurulmasına karar verdiğini söyledi.

Karaca, RTÜK uzmanlarının rutin takiplerinin dışında özel bir komisyonun sadece bu formattaki programları izleyerek rapor
hazırlayacağını bildirdi. Başkan olarak, bu raporlar oluştukça gerekirse kurulu olağanüstü toplantıya çağırarak, hızla bu raporların değerlendirileceğini ifade eden Karaca, önümüzdeki Pazartesi günü yapılacak olağanüstü kurul toplantısında bu raporların da derhal ele alınmasına karar verildiğini kaydetti.

'ÖNCEDEN MÜDAHALE ETME İMKANI YOK'

RTÜK'ün yayına önceden müdahale etme imkanı olmadığına işaret eden Karaca, basın özgürlüğünü sonuna kadar savunduklarını vurgulayarak, ''Burada ifade edilen görüşler, yapılan yayınlar, basın özgürlüğü anlamında değerlendirilemeyecek şekilde toplumda çok olumsuz etkiler oluşturmaktadır. Özellikle çocuklarımızı ve yetişme çağındaki gençleri son derece olumsuz etkileyen bu programlara bence artık 'dur' demenin zamanı gelmiştir'' diye konuştu.

Aile Araştırma Kurumu'ndan da bu konuda RTÜK'e bir yazı gönderildiğini anlatan Karaca, bu yazıda ''Aile kurumunun para
karşılığı yapılandırılması ve ödülü para olan birlikteliğin adının aile olması, kültürel yapımızda son derece önemli sorunlar açabilir'' ifadesine yer verildiğini bildirdi. Karaca, şunları kaydetti:

''Aile mahremiyetinin, aile ilişkilerinin, anne-baba kavramının bu kadar yozlaştığı bir ortamda RTÜK olarak bundan sonraki gelişmeleri dikkatle izleyeceğiz ve RTÜK'ün karar alması halinde de müeyyideleri uygulayacağız. Bundan sonra RTÜK'ün bütün dikkati bu programlar üzerinedir. Umuyorum ki radyo ve televizyon kuruluşlarının başındaki arkadaşlarım da bu mesajı alacaklardır.''

BAZI SPOR PROGRAMLARI DA

RTÜK toplantısında, son günlerde gelen bazı spor programlarına ilişkin şikayetlerin de değerlendirildiğini ifade eden Karaca,
''Özellikle futbolda şiddet öğesinin çok tartışıldığı günümüzde bu tip spor programlarının son derece dikkatli yapılması gereğinin de altı çizildi'' dedi.

Karaca, bundan böyle spor programlarının da yakın mercek altına alınacağını bildirdi. Karaca, bir gazetecinin RTÜK'e bu konuda ne kadar şikayet geldiğini sorması üzerine, ''Tam bir sayısal veri söylemek mümkün değil ama 178'e gelen şikayetlerin çok büyük bir bölümü bu yarışma programlarıyla ilgili'' dedi. Söz konusu komisyonun ne zaman çalışmalarına başlayacağı sorusuna karşılık Karaca, komisyonun bugün oluşturulacağını ve yarın sabahtan itibaren çalışmalarına başlayacağını ve Pazartesi günü yapılacak olağanüstü toplantıya da bu raporları yetiştireceğini söyledi.

'UYARIDAN SONRA KADEMELİ PARA CEZASI...'

RTÜK Başkanı Karaca, bu tür programlara ne tür müeyyideler uygulayabilecekleri sorusuna karşılık, yasanın kendilerine önce uyarı cezası, daha sonra program durdurma, bundan sonra da para cezası uygulama yetkisi verdiğini söyledi. Bu programlara daha önce de çeşitli cezalar verdiklerini belirten Karaca, ancak hukuki sürecin uzun olması nedeniyle bu müeyyidelerin daha caydırıcı uygulanmasında zorluklarla karşılaştıklarını anlattı.

Karaca, bu cezaların çok caydırıcı olmadığını vurgulayarak, özellikle program durdurma cezalarının yeni hazırlanan yasada kaldırılmasının doğru olacağını belirtti. Karaca, kendi görüşlerinin AB'ye gidilen süreçte kademeli para cezalarının ilk uyarıdan sonra derhal devreye konulması yönünde olduğunu vurgulayarak, ''Ekonomik cezanın böyle bir ortamda çok daha caydırıcı olacağını düşünüyorum'' diye konuştu. Karaca, yayıncıların bu durumdan memnun olup olmadığı sorusuna karşılık, ''Kamu hizmeti anlayışı içinde yayın yapmayı amaçlayan insanlar bu programları bir mutlulukla kamuoyuna aktaramazlar. Sadece bugünkü reyting sistemi ve vahşi kapitalizmin ürünü olarak bunların yapıldığını düşünüyorum'' dedi.

Bir gazetecinin ''Bu programlar neden bu kadar çok izleniyor'' sorusu üzerine Karaca, Türk toplumunun olaylara seyirci kalmayı sevdiğini ancak bu programların seyredilmesinin de ''toplumun onların beğendiği, takdir ettiği ve onayladığı anlamına gelmeyeceğini'' söyledi.

'DAHA FAZLA DUYARSIZ KALAMAZDIK'

Karaca, ''artık Türk televizyonlarda bu tür yayınların devrinin kapandığını söyleyebilir misiniz?'' sorusuna karşılık, bunu söylemeyi istediğini ancak bugünkü reyting sistemi, reklam ajanslarıyla reklam verenler ve televizyonların oluşturduğu ticari üçgen devam ettiği sürece yakın zamanda radyo televizyon kuruluşlarının bundan vazgeçecek gibi görünmediğini ifade etti.

Bir gazetecinin ''Bu konuda harekete geçmek için geç kaldığınızı düşünmüyor musunuz?'' sorusu üzerine, daha önce de bu tür programlara müeyyide uygulandığını ancak bunun son zamanlarda başka bir boyut kazandığını, durumun toplumsal sabrın taştığı bir noktaya geldiğini söyledi. Karaca, giderek daha fazla televizyon kuruluşunun bu tür programlara itibar etmeye başladığına işaret ederek, ''Artık bu tür programlara 'dur' demenin zamanı gelmiştir. Bu konuda daha fazla duyarsız kalamazdık'' dedi.

Karaca, bir gazetecinin yayın kuruluşlarının cezadan kurtulmak için isim değiştirme uygulamalarına karşılık nasıl bir tutum izleyeceklerini sorması üzerine, yayıncı kuruluşların bunu yaptığını, ancak kendilerinin de yargıya giderek isim değiştirerek aynı formatta program yapmaya devam ettiklerini ispatladıklarında idare yargının RTÜK lehine karar verdiğini söyledi. Karaca, ''İsim değişikliği bu noktada onları kurtarmaz'' diye konuştu. Karaca, bu tür programların katılımcılarıyla yapılan diğer programların da RTÜK'ün ilgi ve takip alanında olacağını söyledi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Kars su altında
 İzmir'de kapkaççı dehşeti
 İstanbul görücüye çıkıyor
 Bill Gates 'şövalye' oldu
 Gökçeada'ya deniz ulaşımı yapılamıyor
 Adrian Brendel, Haydn'ı seslendirecek
 Okul yolunda can verdi
 Şofbenden zehirlendi
 'Beni bir tek eşim takdir etmedi
 Kameramanı rehin aldı
 Genç çift soba kurbanı
 Eczaneye girince motosikleti çalındı
 Lokalde kavga: 2 kişi öldü
 İlköğretim okulunda bıçaklama
 İDO ABD'den eli boş döndü
 Perihan öğretmene son veda
 Uzi'li çete çökertildi
 'Haraç'tan alındı cinayet zanlısı çıktı
 Alo SABAH İstanbul
MANSUR FORUTAN
Erkek erkeğe konuşalım!
Sanırım Ruhat Mengi üzerinden...
MEHMET BARLAS
Belleğimde kelimelerden çok sayılar var..
Beynimin...
MAHMUT ÖVÜR
İstanbul'a sahip çıkın!
Biz İstanbullu muyuz? Ya da biz...
HINCAL ULUÇ
Adaleti yargılama zamanı..
Devleti devlet yapan üçüncü...
EMRE AKÖZ
Daum, Anelka ve Başkan
Önce bir iki noktaya değinelim,...
REFİK DURBAŞ
'Erozyon Dede'nin fidanları
Özellikle büyük...
SAVAŞ AY
Kaynana Semra'sız ve Caner'siz hayatlar mı başlıyor...
SAİT GÜRSOY
Af, Cumhurbaşkanı' nın önünde
Üniversitelerden 29...
Aslan'ın Kupa Diyarı: 1-0
Aslan'ın Kupa Diyarı: 1-0
Samsun gazisi G.Saray, Türkiye Kupası'nı 13. ve son kez kazandığı...
Derbi operasyonu
Derbi operasyonu
Beşiktaş maçı öncesi Hakan Şükür'ü Diyarbakır'a götürmeyen G.Saray...
Küçükali de AKP'den istifa etti
Mumcu, Sarıbaş ve Eraslan'dan sonra ihraç dosyası Disiplin Kurulu'nda...
CHP'den ortak komite teklifi
Ermeni soykırımı iddialarını tanıması için Türkiye'nin hızla...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu