kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ANNELER GURURLU ÇOCUKLAR MUTLU: Diyarbakırdaki okulda dersler veliler tarafından da dikkatle izleniyor. Çocuklarının bale yaptığı salonun kapısına yığılan anneler onları büyük bir gururla seyrediyor.
'Beni bir tek eşim takdir etmedi
Ruj ve silah çantasının demirbaşı

'Beni bir tek eşim takdir etmedi

Kız çocuklarının ayıp, günah diye okula gönderilmediği, çocuk yaşta evlendirildiği Diyarbakır'da bale okulu açarak devrim yapan Zeliha Yılmaz bölgenin en özel iş kadınlarından.

Bir kadın düşünün ki özel hayatının alt üst olmasını göze alarak Doğu'da iş kurmuş. Öyle bir kadın düşünün ki bölge için hayal sınırlarının bile dışına taşan bir şeyi gerçekleştirmiş. Öyle bir kadın düşünün ki çantasından ruju ve silahı eksik olmamış. Cesur, girişimci, yenilikçi ve kadın gibi kadın. O Zeliha Yılmaz.... Zeliha Yılmaz Diyarbakır'da bir ütopyayı gerçeğe dönüştüren isimlerden. Kurduğu bale okullarıyla bölgeye yepyeni bir soluk getiren Yılmaz bu girişimiyle de Güneydoğu İş Kadınları Derneği'nin en "özel üyelerinden biri" sıfatını hak ediyor.

'EKSİĞİ SANATTI'
Üç çocuk annesi Yılmaz Diyarbakırlı. Yirmi yıl boyunca Diyarbakır'ın çeşitli okullarında öğretmenlik yapan Yılmaz, bölgenin en önemli eksikliklerinden birinin sanata yatırım olduğunu fark ettiğinde kızı dokuz yaşındaydı. Bir yaz tatili sırasında Diyarbakır'da doğup büyüyen kızının diğer arkadaşlarına göre daha sessiz ve çekingen olduğunu fark eden Yılmaz bu konuda ne yapabileceğini araştırmaya başladı; "Kızımın arkadaşlarının aileleriyle konuştum. Onların çocukları son derece kendine güvenli, dik yürüyen çocuklardı. Benim kızım ise sürekli kendi kabuğuna çekilen sessiz sedasız çocuktu. Sonra kızımın arkadaşlarının aileleriyle görüştüğümde hepsinin çocuğunun sanatın bir dalıyla ilgilendiğini tespit ettim" diye anlatıyor o günleri.

'BANA GÜLMÜŞLERDİ'
Zeliha Yılmaz kendi kızı için baleyi uygun gördü. Ama önünde büyük bir engel vardı, Diyarbakır'da değil bale okulu doğru düzgün konser alanı bile yoktu. Diyarbakır'a bir bale okulu kurma fikri Zeliha Yılmaz'ı heyecanlandırmıştı. Ama ilk girişimi hayal kırıklığı ile sonuçlandı. Ankara'da Devlet Opera ve Balesi yetkilileriyle görüştüğünde beklediği tepkiyi alamamıştı; "Ben ilk aradığımda yetkililer güldüler bana, Diyarbakır'da bir bale okulu kurmak istiyorum deyince uzun süre bunun esprisini yapmışlar. Bana şimdilik mümkün olmadığını söylediler. Ama ben yılmadım, kalktım Ankara'ya gittim" Zeliha Yılmaz'ın yüz yüze görüşmesi etkili olmuştu. Ama yine de okulu açtırmaya yetecek kadar değildi. Bu kez ünlü balet Tan Sağtürk'ün kapısını çaldı. Sağtürk'ten beklediği yanıtı alınca dünyalar onunoldu. Daha sonra Devlet Opera ve Balesi yetkilileri de destek verince 1999 yılında adı hep terörle anılan Diyarbakır'da bir bale okulu açıldı. Doğu Batı'yla, Diyarbakır sanatla kucaklaştı.

KENTE UĞURLU GELDİ
Bu bölge için bir hayal gibi başlayan ama gerçeğe dönen bir sürecin de ilk adımıydı. Bale okulu Diyarbakır'a uğurlu geldi. Sınıflarda minik balerin ve balet adayları kuğu gibi süzülüyorlardı. Zeliha Yılmaz sonuçlardan çok memnundu; "İnanır mısınız o kadar büyük destek aldım ki halktan. Bir çok insan çocuğunu bale okuluna yazdırmak için sıraya girdi. Çünkü bu insanlar yeniliklere kapalı, sanata uzak gibi gözükseler de içlerinde çok büyük bir açlık var. Diyarbakır'da yaşıyor olmak bir dezavantaj olmamalıydı, olmadı da zaten. benim kızım da bale öğrendi, hedefi konservatuarda okumak" diyor şimdi. Diyarbakır'da başlayan bale adımları daha sonra ta Mardin'e kadar ulaştı. Bir şube de Mardin'e açan Zeliha Yılmaz artık ikiye bölünmüş bir hayat yaşıyor. Yılmaz diğer hedeflerini de sıralıyor sonra; "Hafta sonları Mardin'deyim, hafta içi Diyarbakır'daki okulda. Ama önümüzdeki yıl Batman'a da bale okulu açacağız. Bunun sonu yok. Tüm Doğu ve Güneydoğu sanata kavuşana dek ben de mücadelemi sürdüreceğim."

EŞİNE KIRGIN GİBİ
Hayatını bir anlamda bölgenin sanat adına kalkınmasına adayan Yılmaz "Artık ben kendim için yaşamıyorum, o yüzden özel hayatım yok' diyor. Bir kadın olarak bu denli başarılı olunca aile hayatında da sorunlar kendini göstermiş hemen. Zeliha Yılmaz eşi tarafından yeterince desteklenmediğini söylüyor; "Erkekler akıllı kadınları sevmezler, pasif ve zeki olmayan kadınları tercih ederler. Benim eşim de bu yaşama dayanamadı. Ankara'da yaşıyor şimdi. Gazetelerde yer aldığımda telefon açar, 'ne gereği var' diye eleştirir. Bir kıskançlık oluyor herhalde. Belli bir yaşa geldim. Başarının en yüksek noktasına gelmek üzereyim, eşim darılacak, başkası bir şey diyecek diye düşünecek halim yok. Cumhurbaşkanı bile beni takdir etti kocam etmedi" diyor.

Sonat canıdar


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Okul yolunda can verdi
 Şofbenden zehirlendi
 Kameramanı rehin aldı
 Genç çift soba kurbanı
 Eczaneye girince motosikleti çalındı
 Lokalde kavga: 2 kişi öldü
 İlköğretim okulunda bıçaklama
 İDO ABD'den eli boş döndü
 Perihan öğretmene son veda
 Uzi'li çete çökertildi
 'Haraç'tan alındı cinayet zanlısı çıktı
 Alo SABAH İstanbul
MANSUR FORUTAN
Erkek erkeğe konuşalım!
Sanırım Ruhat Mengi üzerinden...
MEHMET BARLAS
Belleğimde kelimelerden çok sayılar var..
Beynimin...
MAHMUT ÖVÜR
İstanbul'a sahip çıkın!
Biz İstanbullu muyuz? Ya da biz...
HINCAL ULUÇ
Adaleti yargılama zamanı..
Devleti devlet yapan üçüncü...
EMRE AKÖZ
Daum, Anelka ve Başkan
Önce bir iki noktaya değinelim,...
REFİK DURBAŞ
'Erozyon Dede'nin fidanları
Özellikle büyük...
SAVAŞ AY
Kaynana Semra'sız ve Caner'siz hayatlar mı başlıyor...
SAİT GÜRSOY
Af, Cumhurbaşkanı' nın önünde
Üniversitelerden 29...
Aslan'ın Kupa Diyarı: 1-0
Aslan'ın Kupa Diyarı: 1-0
Samsun gazisi G.Saray, Türkiye Kupası'nı 13. ve son kez kazandığı...
Derbi operasyonu
Derbi operasyonu
Beşiktaş maçı öncesi Hakan Şükür'ü Diyarbakır'a götürmeyen G.Saray...
Küçükali de AKP'den istifa etti
Mumcu, Sarıbaş ve Eraslan'dan sonra ihraç dosyası Disiplin Kurulu'nda...
CHP'den ortak komite teklifi
Ermeni soykırımı iddialarını tanıması için Türkiye'nin hızla...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu