kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Edirne'de su taşkını
Edirne'de su taşkını

Edirne'de, etkili olan yağışlar ve Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açarak Arda, Tunca ve Meriç nehirlerine su bırakması sonucu, son 11 günde, üçüncü kez su taşkını yaşandı.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki Pazarkule Sınır Kapısı ile Karaağaç Mahallesi'ne ulaşımın sağlandığı Lozan Caddesi ile Yanlızgöz ve Kanuni köprüleri, su altında kaldı.

17 Şubat 2005'te meydana gelen ilk taşkın, karların erimesi ve aşırı yağış nedeniyle meydana geldi. 24 Şubat 2005'te Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açarak Arda Nehri'ne su bırakması sonucu, ikinci su taşkını yaşanmıştı.

DSİ 11. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Meriç Nehri'nde su debisinin 1.126 metreküp/saniye, Tunca Nehri'nde de 147 metreküp/saniye olduğunu belirttiler. Meriç Nehri'nde meydana gelen su taşkını nedeniyle Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Sarayiçi'nde, Kanuni ve Yalnızgöz köprüleri ulaşıma kapandı.

Balkan Şehitliği ve Adalet Kasrı ile bölgedeki tarım arazilerinin bir kısmı da su altında kaldı. Lozan Caddesi'nin su altında kalması nedeniyle taşkınlardan en çok etkilenen
bölgelerden biri olan Karaağaç semtine, otomobillerin geçişine izin verilmiyor. Lozan Caddesi'nde ulaşım, büyük ve askeri araçlarla yapılıyor.

Pazarkule Sınır Kapısı'ndan günübirlik alışveriş için Edirne'ye gelen Yunanlı turistler de Lozan Caddesi'ndeki taşkın dolayısıyla kente giremedi. Tunca, Arda ve Meriç Nehri'nin birleştiği noktadan sonra, taşkının daha etkili olduğu belirtiliyor.

Taşkınlar dolayısıyla Çevre İl Müdürlüğü, askeri Meriç Gazinosu, DSİ Sosyal Tesisleri, Polis Evi, Öğretmenler Bahçesi, İzzet Arseven Ormanı, Mehmetçik Gazinosu, Protokol Evi, Un Fabrikası, Trakya Üniversitesi Sosyal Tesisleri, Ekmekçizade Rüstem Paşa Köprüsü de su altında kaldı.

Karaağaç semtindeki Fen Lisesi'nde öğrenim gören bazı öğrenciler, okullarına ulaşamadı. Karaağaç'ta ikamet eden ve Edirne merkezde öğrenim gören bazı öğrenciler de okullarına gelemedi. Semtteki bazı bağ evleri, sera ve bahçeler de su taşkınından etkilendi.

Bu arada, Karaağaç semtinden Edirne'deki pazara ürünlerini satmak üzere gelmek isteyen üreticiler de Lozan Caddesi'nin su altında kalmasından dolayı zorlandılar. Üreticiler traktör yardımıyla merkeze ulaşırken, bazı araçlar yolda kaldı. Yolda kalan araçlar, DSİ ve askeri birliklere ait araçlarla kurtarıldı.

DSİ ekipleri de köprü ağızlarını açma çalışmalarını sürdürüyor. Taşkınların, merkeze bağlı Hıdırköy ve Büyükdöllük köyünde etkili olduğu bildirildi. Edirne Valiliği Kriz Merkezi yetkilileri ise nehirlerdeki son durum hakkında alınan bilgiler doğrultusunda, DSİ, Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü, Sivil Savunma İl Müdürlüğü ve Edirne Belediye Başkanlığı
ekiplerinin olası bir müdahale için hazır bekletildiğini belirtti.

Kriz Merkezi'ne gelen ihbarlar doğrultusunda hareket ettiklerini ifade eden yetkililer, Karaağaç semtinde bazı logarların tıkanması nedeniyle ekiplerin, bölgede çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Edirne Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri ise son 24 saate metrekareye 4.9 kilo yağış düştüğünü belirtti. Uzun yıllar Şubat ayı yağış ortalaması metrekareye 50 kilo olan
ile, bu yıl aynı dönemde, 144 kilogram yağış düştüğü bildirildi. Hava sıcaklığının 7 derece olduğu ilde, bugün ve yarın yağış beklenmiyor.

TAŞKINLARIN FATURASI ÇİFTÇİYE

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz da nehirlerdeki taşkınlar nedeniyle ekili tarım alanlarının zarara uğradığını söyledi. Yılmaz, merkeze bağlı 12 köyde, 15 bin ekili tarım arazisinin zarar gördüğünü, Bosnaköy'de 27 büyükbaş hayvanın telef olduğunu bildirdi.

Edirne merkezde Suakacağı Köyü'nden, Elçili Köyü'ne kadar toplam 12 köyde buğday ekili alanın zarar olduğunu belirten Yorulmaz, şunları kaydetti: ''Taşkınlar, DSİ'nin beceriksizliğinden kaynaklanıyor. Özellikle Tunca Nehri'nden kaynaklanan taşkınlar için bu durum geçerlidir. Deşarj kapaklarının su kaçırması, deşarj kanallarının çalışmaması
nedeniyle su taşıyor. Alınan tedbirler yetersiz ve uzun vadede sorunu çözmüyor. Tarım İl Müdürlüğü yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda, yüzde 40 oranında zarara uğrayan kişilere, devlet yardım yapacak.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 En iyi film 'Milyonluk Bebek'
 Marmara'da fırtına
 40 yaşında ve harika
 'Japonya'daki Türkiye' belgeseli
 Tiryaki köşeye sıkıştı
 Ailesini işyerine çağırıp öldürdü
 Demir sopayla dövüldü
 Torunlarıyla birlikte yandı
 Hangi erkek bana âşık olur?
 'Kalitesiz barda çıkmam'
 Burdurlu işadamını hastanede verilen 'yanlış kan' mı öldürdü?
 Kızılay mağduru AİHM yolcusu
 Kadın beyni bilime yatkın
 Bilinçli beslen depresyonu yen
 Ruhsal probleme karşı beyin pili
 TIR'la kamyon çarpıştı: Üç ölü
 Dört çocuk annesine infaz
 Minik Ayda traktör kurbanı
 Annesiyle kardeşini kurşuna dizdi
 Alo SABAH İstanbul
MEHMET BARLAS
ABD'nin tarihi yok Ortadoğu'nun ise sadece tarihi...
MAHMUT ÖVÜR
Topbaş da, Erzen de doğru söylemiyor
Bakırköy'de yaşanan...
EMRE AKÖZ
'Profesyonel' cemaat
ABD'deki Utah Üniversitesi...
YAVUZ BAYDAR
Talat söylememiş
Gazeteci 'acilci'dir. Yetiştirmek...
SAVAŞ AY
Allah tüm tiyatrocuları korusun!..
Parası pulu azdır,...
REFİK DURBAŞ
'Erozyon Dede'den mektup var
Çok Sayın ve Muhterem...
Anadolu Ağası
Anadolu Ağası
Avrupa'ya vedasıyla hayal kırıklığı yaratan Kanarya, ligde tam yol...
Daum'a çifte tepki!
Daum'a çifte tepki!
F.Bahçe'de ikinci yarı oyundan alınan Nobre başı eğik, doğruca...
Safarisiz Afrika Yılı
Başbakan Erdoğan'ın bu yılı neden Afrika Yılı ilan ettiğini...
Topbaş, 'Bakırköy ihmali' için suç duyurusu yapacak
Fişekhane Caddesi'ndeki göçükle ilgili olarak, Başkan Erzen, "İzin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu