kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mahmut Ovur @ SABAH
 

Topbaş da, Erzen de doğru söylemiyor

Bakırköy'de yaşanan 'devasa tuzak' felaketi aslında beklenen bir sondu. Bu nedenle Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen de doğru söylemiyorlar. Çünkü, bu tuzakla başından beri hiç ilgilenmediler. Bırakın ilgilenmeyi defalarca yazdığım halde 'Bu adam ne yazıyor?' diye dönüp bakmadılar bile. Şimdi ikisi de yan yana gelip, 'Biz uyardık' yalanını söylüyorlar.
Uyarmadılar ve aksine göz yumdular. Nasıl mı?
Daha işin başında, yani seçildikleri 28 Mart günü göreve geldiklerinde kucaklarında buldukları bu inşaat ruhsatını hiç sorgulamadılar. Buraya yaklaşık 15 yıldır ruhsat verilmiyordu. Nedense ve nasıl olduysa seçimlere 13 gün kala yani 15 Mart 2004'te ruhsat verildi. Seçimlere gidilirken ruhsat verilen yere iki başkan da dönüp bakmadı. Bakmadılar çünkü, bu işin arkasında Gümüşhaneli müteahhitler vardı. O müteahhitler ki, yıllardır Florya ve Yeşilköy gibi önemli bölgeleri pervasızca kaçak yapılarla donattılar. Kimse de sesini çıkaramadı.
Neden? Bu nedenin cevabı müteahhitlerin iktidardaki AK Parti ve muhalefetteki CHP içindeki önemli ilişkilerinde saklı... Bu ilişkileri de ayrıntılarıyla ele alacağız.
Ayrıca daha o alana kazma vurulmadan Ataköy 1. Kısım A bloklarının çevresinde 40 yıllık onlarca ağaç katledilirken, Büyükşehir Belediyesi de, Bakırköy Belediyesi de kılını bile kıpırdatmadı. Ağaç kesimini kameramla görüntülerken, çalışanların sözlü ve fiziki saldırısına uğradım. Yetmedi, inşaat alanı hızlı bir şekilde kazıldığı sırada binaların kanalizasyon sistemi patladı, insanların yaşamı tehlikeye girdi. Kimse umursamadı. Kazı sırasında elektrik hatları kopartıldı, iki blok karanlığa gömüldü. Yine kimse sesini çıkarmadı. 40 metrelik devasa inşaat çukurundan çıkan sular sokaklara boşaltıldı.
Dahası, bu olanları köşemde 'İstanbul sahipsiz mi?' başlıklı yazımda yazdım. Sahipsiz olduğu şimdi daha iyi anlaşılıyor. O günleri Ateş Ünal Erzen ve Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürü Mehmet Şimşek Deniz iyi hatırlayacaklardır. Her ikisi de 'Biz sorumlu değiliz' demişlerdi.
Gelelim Topbaş ve Erzen'in TV kameraları karşısında İstanbullular'a söyledikleri, 'Biz uyardık' yalanına. Ben bir gazeteci olarak inanın pes ettim. Gece çalışmaları konusunda başvurmadığım insan kalmadı. O bölgede oturanlar aylarca uyuyamadı. Çocukları olanlar yakınlarının evine taşındı. Fakslarla yetkililere bu durum iletildi.
Böyle bir şehir olabilir mi? Hani şehir kültürü, hani insan hakları? Hepsi yalan! Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen'le bu konuyu birkaç kez konuştum. Her defasında 'Doğru söylüyorsunuz, olmaması gerekir' dedi, ama hiçbir şey yapmadı. Sonunda işin sahibi Uzman İnşaat'ın patronu Selahattin Özgönül'e bu konuyu sordum, çok açık konuştu: "Biz çalışacağız kardeşim. Ruhsatımız var. Sizin oturduğunuz evler yapılırken biz rahatsız olmadık mı? Ayrıca kesilen ağaç dediğiniz, üç beş tane 'ossuruk' ağacı." Özgönül'ü böyle rahat konuşturan güç neydi? Hani uyarmıştınız?
O çevrede oturan yüzlerce insan aylardır deprem korkusundan daha beter bir korkuyla yaşıyor. Ama ne yazık ki bu şehri yönetenler bir avuç 'kaçak inşaatçı' karşısında susmaktan başka bir şey yapmıyorlar. Sonra da kalkıp bu şehri 'Dünyanın turizm başkenti' yapacağız diyorlar. Ayıp, gerçekten çok ayıp...
Fişekhane Caddesi'nde bulunan 7 bina boşaltıldıktan sonra Büyükşehir Belediyesi açıklama yapıyor: "Söz konusu inşaat ruhsatı için UKOME kararı alınmadığı, imar planlarına işlenmediği anlaşıldı. Bu nedenle yapı firması hakkında suç duyurusunda bulunacağız."
Bu açıkça bir sorumsuzluk örneğidir. Peki Sayın Topbaş, 11 aydır görevdesiniz niçin bunları yapmadınız? Bir haftasonu gelip buradaki trafiği gördünüz mü? Tehlikesi bir yana, bu yapının bu şehre nasıl bir yük getirdiğini hiç düşündünüz mü?
Defalarca yazdım, geçmişin yanlışlıkları üzerine politika yapacağınıza, şimdi olanlara bakın. Bari bunları durdurun. Bir 'son nokta' koyun.
İstanbul gerçekten sahipsiz. Gerçeği görmeniz için illa böyle bir çöküntünün olması mı gerekiyordu? Bu şehirde, insanlar ölmeden, öldürülmeden, felaketlere maruz kalmadan, rahatsız edilmeden yaşatılamaz mı?
Ben merak ediyorum, neden soruşturma sadece o yapıyı yapan firmaya açıldı? İzin verenlere, denetlemeyenlere ne yapılacak? Bugün, sizler hakkında soruşturma açacak kimse çıkmayabilir, ama unutmayın bu şehrin vicdanı bir gün sizden hesap soracak.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Doğan'ın partisinde kimler var?   / 27-02-2005
 'Güvenlik olmadan özgürlük olmaz'   / 26-02-2005
 İTO seçimlerinde 'siyaset' gölgesi   / 25-02-2005
 Servisçiler Odası 'hukuk' tanımıyor   / 24-02-2005
 Bu şehir 'kültür'ünü arıyor!   / 23-02-2005
 ANAP'ta kim lider olacak?   / 22-02-2005
 'Rakibi değil, ekip arkadaşıyım'   / 21-02-2005
 Vehbi'nin kaderi nasıl değişti?   / 20-02-2005
 CHP İstanbul'da 'yönetim oyunları'   / 19-02-2005
 Mahkemeden trafik cezalarına iptal kararı   / 18-02-2005
MEHMET BARLAS
ABD'nin tarihi yok Ortadoğu'nun ise sadece tarihi...
MAHMUT ÖVÜR
Topbaş da, Erzen de doğru söylemiyor
Bakırköy'de yaşanan...
EMRE AKÖZ
'Profesyonel' cemaat
ABD'deki Utah Üniversitesi...
YAVUZ BAYDAR
Talat söylememiş
Gazeteci 'acilci'dir. Yetiştirmek...
SAVAŞ AY
Allah tüm tiyatrocuları korusun!..
Parası pulu azdır,...
REFİK DURBAŞ
'Erozyon Dede'den mektup var
Çok Sayın ve Muhterem...
Anadolu Ağası
Anadolu Ağası
Avrupa'ya vedasıyla hayal kırıklığı yaratan Kanarya, ligde tam yol...
Daum'a cifte tepki!
Daum'a cifte tepki!
F.Bahçe'de ikinci yarı oyundan alınan Nobre başı eğik, doğruca...
Safarisiz Afrika Yılı
Başbakan Erdoğan'ın bu yılı neden Afrika Yılı ilan ettiğini...
Topbaş, 'Bakırköy ihmali' için suç duyurusu yapacak
Fişekhane Caddesi'ndeki göçükle ilgili olarak, Başkan Erzen, "İzin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu