kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yolculara iyi haber
Yolculara iyi haber

Yolcu herhangi bir sebeple saatinde gerekli yerde bulunanamışsa, takip eden seferlerden birinde seyahat edebilecek.

Türk Ticaret Kanunu Tasarı Taslağı, yolcu taşımaya ilişkin yeni hükümler de getiriyor. Buna göre, sefer herhangi bir sebeple yapılamamış, yolcu da o sefer için saatinde gerekli yerde bulunamamışsa, yolcu takip eden seferlerden birinde seyahat edebilecek.

Yolcuya sefer öneremeyen taşıyıcı, bilet ücreti ile bilet ücretinin 3 katı tutarında tazminat ödeyecek. Hareket gecikirse yolcu ücreti ve varsa zararını isteyebilecek.

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan taslak, taşıma işlerini ayrı bir bölüm halinde ele alıyor ve bu konuyu tek bir çatı altında topluyor. Bu düzenleme çerçevesinde kara yolu ve demiryoluyla yapılan eşya taşımaları, yolcu taşımaları, taşıma eşyası taşıması, değişik tür
araçlarla yapılan taşımalar ve taşıma işleri yüklenicileri hakkında ortak kuralları belirliyor. Böylece demiryolu taşımacılığı da ilk defa kapsam içine alınıyor.

Taşımadan doğan tüm talep hakları bir yılda zaman aşımına uğrayacak. Bu süre eşya taşımasında eşyanın gönderilene teslimi, yolcu taşımasında yolcunun varma yerine ulaşma tarihinden başlayacak. Eşya tamamen zayi olmuş veya yolcu ulaşamamışsa zaman aşımı süresi eşyanın teslimi ve yolcunun ulaşması gerekli olan tarihten itibaren
başlayacak.

Eşya taşıma senedi taraflardan birinin talebi üzerine düzenlenecek. Tehlikeli eşya taşınacaksa, gönderen taşıyıcıya açık ve anlaşılır bir içerikte ve yazılı şekilde tehlikenin türü ve gerekiyorsa, alınması gereken önlemler konusunda zamanında bildirimde
bulunmakla yükümlü olacak.

Eşyanın niteliği kararlaştırılan taşıma dikkate alındığında ambalaj yapılmasını gerektiriyorsa, gönderen eşyayı hasardan koruyacak ve taşıyıcıya zarar vermeyecek şekilde ambalajlamak zorunda olacak.

Yükleme ve boşaltmayla ilgili olarak durumun gereklerine göre belirlenecek makul bir süre için ayrıca bir ücret istenemeyecek. Taşıyıcı, makul bir süreden daha fazla beklerse, uygun bir ücrete (bekleme ücreti) hak kazanacak.
Gönderen kusuru olmasa da yetersiz ambalajlamadan ve işaretlemeden tehlikeli malın niteliği hakkında bildirimde bulunmamaktan ve bazı bilgi-belge eksikliklerinden kaynaklanan taşıyıcının zararlarıyla giderlerini tazminle yükümlü olacak.

Gönderen taşıma sözleşmesini her zaman feshedebilecek. Gönderen sözleşmeyi feshederse, taşıyıcı ücret talep edebilecek. Taşıma ücreti, eşyanın tesliminde ödenecek.
Taşıyıcı, taşıma ücretinden başka eşya için yapılan ve durum ile şartlara göre gerekli giderleri de isteme hakkına sahip olacak.

Eşyanın gönderilene teslimi kararlaştırılan bir bedelin ödenmesi şartına bağlanabilecek. Taşıyıcı eşyayı kararlaştırılan sürede, bir süre kararlaştırılmamışsa şartlar dikkate alındığında özenli bir taşıyıcıya tanınabilecek, makul bir süre içinde teslim etmekle yükümlü olacak.

Eşya taşıma süresini izleyen 20 gün içerisinde teslim edilmezse hak sahibi ona zayi olmuş gözüyle bakabilecek. Sınır ötesi taşımalarda bu süre 30 gün olacak.

Taşıyıcı, eşyanın taşınmak üzere teslim alınmasından teslim edilmesine kadar geçecek süre içinde eşyanın zayi veya hasarından veya teslimindeki gecikmeden doğan zarardan sorumlu olacak. Zayi, hasar veya gecikme taşıyıcının azami özeni göstermesine rağmen
kaçınamayacağı ve sonuçlarını önleyemeyeceğini hallerden ileri gelmişse, taşıyıcı sorumluluktan kurtulacak.

Taşıyıcı, eşyanın tamamen veya kısmen kaybolmasından dolayı tazminat ödemekle sorumlu tutulduğunda, bu tazminat eşyanın taşınmak üzere teslim alındığı yer ve zamandaki değerine göre hesaplanacak.

SİGORTA HUKUKU

Taslak, sigorta hukuku alanında da yeni düzenlemeler getiriyor. Buna göre prim daha kısa zaman dilimlerine göre hesaplanmamışsa, sigorta dönemi bir yıl olacak. Sigortalı, prim miktarında karşılayamayacağı değişiklikler olursa, sözleşmeyi sona erdirebilecek.

Sigortacı da, sözleşmeyi feshetmesini veya caymasını haklı gösterecek şartların varlığında sözleşmenin tamamını feshedebilecek veya cayabilecek. Sigortacının iflası halinde sigorta sözleşmesi sona erecek. Sözleşme sona erdiğinde işlemeyen günlere ait ödenmiş primler
sigortalıya iade edilecek.

Sigortacı ve acentesi, sigorta sözleşmesinin kurulmasından önce yapılacak sözleşmeye ilişkin tüm önemli bilgileri, sigortalının haklarını, sigortalıya yazılı olarak bildirecek. Ayrıca poliçeden bağımsız olarak sözleşme süresince sigorta ilişkisi bakımından önemli
sayılabilecek olayları ve gelişmeleri sigortalıya yazılı olarak bildirecek.

HAYAT SİGORTASI

Bir kimsenin hayatı, bir veya birkaç sigortacı tarafından çeşitli bedeller üzerine sigorta ettirilebilecek. Sigortalı kişi olabileceği gibi bir grup da olabilecek. Yenilemeler de dahil olmak üzere beşinci yıldan sonra beyan yükümlülüğü ihlalleri nedeniyle sözleşme sona erdirebilme hakkı ilke olarak kaldırıldı.

Bir yıl prim ödemiş olan sigortalı, bazı uygulamalardaki 3 yıl bekleme süresi yerine istediği zaman sözleşmeyi sona erdirebilecek. Bu hüküm, ödünç verme ve pirim ödenmesinden muafiyet durumunda da uygulanacak.

Yenilemeler de dahil olmak üzere en az 3 yıldan beri devam eden ve ölüm güvencesi veren bir sözleşmede bu süreden sonra sigortalı intihar ederse sigortacı, sigorta bedelini ödeyecek.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 AP'de Sevr tartışması
 Öğrenci affı kabul edildi
 İlaç skandalında savcılığın itirazına ret
 Yurt çocuklarına 42 yıl ceza istendi
 Gökkafes için yıkım davası
 Gökyüzü mekânı oldu
 677 bin öğrenciye af
 Amiral'e gözü yaşlı tanık
 Gelecek 'beyaz yakalılar'da
 Karikatüristler tepkili: Erdoğan'a yakışmadı
 MERNİS'te devlet zirvesi
 Ağır özürlüler eve
 Nermi Uygur toprağa verildi
 Yaşlı SSK'lı birleşme kurbanı
ERDAL ŞAFAK
Din, Diyanet ve Cemaat
Fransa'da Atatürk'e...
ÖMER LÜTFİ METE
Ne mutlu 'şahinle aram iyi' diyene
Diplomaside mantık ve...
UMUR TALU
Adalet duygusu
Vatandaşlık bilinci terkibinin en önemli...
Gel barışalım Gerhard
ABD Başkanı Bush, "Avrupa'nın gönlünü almak için" çıktığı gezide dün...
NATO ülkeleri Irak'a 'katkıda' bulunacak
ABD Başkanı Bush, Brüksel'de katıldığı olağanüstü NATO...
İlkleri seversin
İlkleri seversin
Manchester United'ın evindeki 40 yıllık yenilmezliğini 1996'da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu