kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İş dünyası 'temkinli iyimser'

Ekonomik Durum Anketi'ne göre, 2004 yılının ikinci yarısında iç pazarda 2004'ün ilk yarısına göre olumlu gelişmeler yaşandı..

İstanbul Sanayi Odası'nın Ekonomik Durum Anketi`ne göre, 2004 yılının ikinci yarısında iç pazarda 2004'ün ilk yarısına göre olumlu gelişmeler yaşandı. İkinci yarıda iç satışlarının ilk yarıya göre gerilediğini belirten işletmelerin oranı yüzde 23.1, yeni siparişlerinin azaldığını belirten işletmelerin oranı ise yüzde 21.6 düzeyinde oldu. Aynı oran dış satışlarda yüzde 24.7, üretimde yüzde 22.8 ve istihdamda yüzde 23.1 olarak ölçüldü.

İç satışlarının arttığını belirten işletmelerin 2004 yılının yılı ilk yarısında yüzde 49.7 olan oranı ikinci yarıda yüzde 52.4'e yükseldi. Bu artışın küçük ölçekli işletmelerden kaynaklandığını belirten Tanıl Küçük, küçük ölçekli işletmelerde iç satışlarında artış bildirenlerin oranının yüzde 35.7'den yüzde 45.8'e yükseldiğini bildirdi. Küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerde artış bildirenlerin oranının ise gerilediğine dikkat çekti.

İç satışlarda, ilk yarıya göre en olumsuz gelişme taşıt araçları sanayiinde görüldü. Bu sektörde artış bildirenlerin oranı yüzde 61.8'den yüzde 41.2'ye gerilerken, azalış bildirenlerin oranı da yüzde 11.8'den yüzde 26.5 yükseldi.

Üretimde 2002 ve 2003 yıllarında sağlanan gelişmeler 2004 yılının ilk yarısında da devam etti. 2004 yılının ikinci yarısında ise, işletmelerden üretimde artış bildirenlerin oranı yüzde 53.5'ten yüzde 56.1'e, azalış bildirenlerin oranı yüzde 20.5'ten yüzde 22.8'e çıktı. Ankete göre, iç satışlarda olduğu gibi üretimde de küçük ölçekli işletmeler daha başarılı bir performans sergiledi.

İSTİHDAM SORUNU DEVAM EDİYOR

Anket sonuçları, istihdamdaki daralma üretimde sağlanan gelişmeye bağlı olarak duraklama gösterdi. Artan nüfus nedeniyle işsiz sayısında azalmanın gerçekleşmediğine dikkat çekilen ankette, 2004 ikinci yarıda, işletmelerin istihdam açısından ilk yarıya göre daha sorunlu bir dönem yaşadıkları belirtildi. İstihdam artışı sağlayan işletmelerin ilk yarıda yüzde 41 olan oranı ikinci yarıda yüzde 37.9'a düştü. İstihdamda azalış bildiren işletmelerin oranı ise yüzde 15.9`dan yüzde 23.1'e yükseldi.

2004 yılının ilk yarısında yüzde 68 olan ortalama kapasite kullanım oranı ikinci yarıda yüzde 67.9'a yükseldi. Ölçekler itibariyle kapasite kullanım oranları 2004 yılının ilk yarısına göre küçük ölçekli işyerlerinde yüzde 59.3'dan yüzde 61.1'e, orta ölçeklilerde yüzde 65.3'ten yüzde 67.9'a ve büyük ölçeklilerde yüzde 74.3`ten ikinci yarıda yüzde 76`ya çıktı.

Küçük, 2004 yılında ihracattaki olumlu artışın yanında yılın ilk yarısında ertelenmiş iç talebin de patlaması ile sanayi sektöründe son yılların en yüksek üretim artışlarının gerçekleştiğini kaydetti. Ağustos ayıyla birlikte sanayi sektöründe görülen yüksek üretim artışının nispi bir yavaşlama sürecine girdiğini belirten Küçük, yılın ikinci yarısında kasım ayı hariç sanayi sektöründeki aylık artışların, 2003 yılı değerlerinin altında kaldığını kaydetti.

İTHALE OLAN BAĞIMLILIK ARTTI

İmalat sanayii sektöründe üretimde ithal girdilerin payının yüksek olduğuna dikkat çekilen ankette, TL`nin değer kazanması sonucu ithal girdi kullanımının arttığı belirtildi. İthal girdi kullanımının arttığını belirten işletmelerin oranı yüzde 19.6`dan yüzde 21.2`ye yükseldi. Yılın ilk yarısında yüzde 34.6 olan ihraç ürünleri içinde ithal girdilerin payı ikinci yarıda yüzde 35.5`e çıktı. Bu durumunun ithalata olan bağımlılığın giderek arttığını ortaya koyduğu belirtildi.

İhracat yapan işletmelerin ihracatlarının toplam ciroları içinde 2004 yılı ilk yarısında yüzde 40 olan payı ikinci yarıda yüzde 38.8`e geriledi. Küçük ölçekli işletmelerde ilk yarıda yüzde 39.1 olan ihracat/ciro oranı, ikinci yarıda yüzde 38.3`e, orta ölçekli işletmelerde yüzde 39`dan yüzde 36.9`a, büyük ölçekli işletmelerde ise yüzde 41.6`dan yüzde 45.5`e geriledi.

KARLILIKTA DÜŞÜŞ

Ankete katılan işletmelerin yüzde 32.6`sının kar oranı, 2004 yılın ikinci yarısında yılın ilk yarısına göre azaldı. İşyerlerinin yüzde 25.7`si kar oranlarında bir değişme olmadığını belirtirken, zarar edenlerin oranının ise yüzde 9.8 olduğu belirlendi. İşletmelerin yüzde 31.9`u yılın ikinci yarısında, geçen ylın aynı dönemine göre kar oranlarını artırdıklarını ifade ettiler. Karlılık oranının aynı düzeyde kaldığını belirtenlerin oranı küçük ölçeklilerde yüzde 29.6 düzeyindeyken, zarar ettiğini belirtenlerin oranı 7.2, kar oranlarının geçen yılın üstünde olduğunu ifade edenlerin oranı ise yüzde 27.6 oldu.

Küçük ölçekli işletmelerin yüzde 61.8`i, orta ölçeklilerin yüzde 59.1`i ve büyük ölçeklilerin de yüzde 33.8`i finansman darboğazı yaşadığını bildirdi.

İşletmelerin bir bölümü 2004`ün ikinci yarısında başta ürün kalitesinin yükseltilmesi, maliyetler ve işgücü verimliliği olmak üzere birçok alanda iyileşme sağladı. İşletmelerin yüzde 50.9`u ürün kalitesini yükselttiklerini belirtti.

Diğer önemli bir iyileşme ise maliyetlerin gözden geçirilerek düşürülmesinde yaşandı. İşletmelerin yüzde 44`ü maliyetlerinin düşürüldüğünü belirtirken, yüzde 43.4`ü de işgücü verimliliklerini artırdıklarını ifade ettiler.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Dolar 1.30 YTL'nin altında
 BM: AB yeni üyelerle büyüyecek
 Tahvil ihalesinde faiz yüzde 10.01
 Petrol fiyatları 50 dolara dayandı
 Petrol fiyatları Exxon Mobil'i zirveye taşıdı
 Bu tabloyu yıl sonuna kadar sürdürürse heykeli dikilir
 Bursalı Megane samba yapacak
 Meğer banka kartı komisyon demekmiş
 Türk şirketlerinin yeni rotası Jebel Ali limanı
 Sabancı çaya iddialı girdi
 Dedeman, otel sayısını 10 yılda 50'ye çıkaracak
 Türkiye'nin ömrü uzadı
 Turkcell, açık denizde de konuşturacak
 IMF Türkiye masasına dalgalı kur uzmanı
 Star ve Telsim yasası yeniden düzenlendi
 Modacılar, tekstil fuarı için güçbirliği yaptı
 Hem gelir hem eşitsizlik artıyor
 İstasyonlara Profilo yazar kasası
 İlaçta ödeme sıkıntısı yok
 Novartis, jenerik ilaç üretiminin devi oldu
 Beyan edilen gelir 2004'te 9 bin $'a çıktı
YAVUZ SEMERCİ
611 bin kişi nasıl ev sahibi oldu?
1984 yılını...
ŞELALE KADAK
77 yaşında fabrikanın başında!
Kayseri'de dünyanın en...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
İyileşmenin devamı için hükümetin yeni hamlesi...
AYDIN AYAYDIN
Renault: Sektördeki liderliğimiz devam edecek
Renault...
Herkesin gözleri önünde soydular
Dalgın veznedarın bankoda bıraktığı anahtarı alan hırsızlar ATM'yi...
Hamur kazanında zehirlenip öldüler
Adana'daki bir kağıt fabrikasında meydana gelen olayda 4 işçi kazanda...
Enerji dosyasından gizli kamera çıktı
Enerji dosyasından gizli kamera çıktı
Peker İnşaat'ın sahibi Erhan Peker'in bürokratlarla görüşmelerini...
Devir, SSK'ya çözüm olmadı
Devir, SSK'ya çözüm olmadı
Sağlık Bakanlığı'na devredilen SSK hastanelerinde, ilk gün karmaşa ve...
IMKB
E: 26.657 D:% -0,77
DOLAR
S: 1,301 D:% -0,573
EURO
S: 1,716 D:% 0,498
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu