kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Bush'un dünyası ve WSJ

Türkiye kendi sorunlarının yanısıra komşularının ve ABD'nin yarattığı sorunların da yükünü taşıyan bir ülke. Türkiye'yi yönetenler ve kamuoyunu etkileyenler her meseleyi çok boyutlu düşünmek zorunda. Bu ülkenin konumu saplantılarla stratejik düşünceyi birbiriyle karıştırmaya pek elverişli değil.
11 Eylül'ün ardından Bush yönetimi içindeki hazırlıklı ve etkili bir grup saldırgan bir emperyal projeyi uygulamaya koydu. Bu projenin mimarisi, mimarları ve projenin Amerikan demokrasisine neye mal olduğu ortada. İstanbul'daki İF film festivalinde gösterilen Bush'a Göre Dünya adlı film ağırbaşlı ve o ölçüde etkileyici bir dille Bush yönetiminin sicilini sergiliyordu.
Türkiye açısından Irak'ın işgalini geriye çevirmek mümkün değil. Dolayısıyla da siyaset üretirken, yapılanların hesabının görülmesini ileriye bırakarak bugünün şartları için hedef ve bu hedeflere uygun siyaset belirlemek gündemde. Irak'taki uluslararası hukuka aykırı uygulamaların, işkence ve diğer ihlallerin hesabı ileride çeşitli zeminlerde sorulacaktır. Bugünün işi, işgalin bitmesi ve bölgede düzenin sağlanmasıdır.
Bu amaç Türkiye'nin ABD ile ilişkilerinin açık bir diyaloğa ve ortak çıkarların yeniden tanımlanmasına dayalı olarak sürmesini gerektiriyor. 1 Mart tezkeresinde ABD kendi açısından, bir müttefiki tarafından suya getirilip susuz gönderildi. Yönetim düzeyinde bu, Türk-Amerikan ilişkilerinde bir kopmaya yol açmadı.

ABD düşmanlığı artıyor
Gene de 1 Mart ertesinde yaşanan hayal kırıklığı ve öfkenin, Amerikan siyasetine ve davranışlarına yansıdığına kuşku yok. Irak'ta Türkiye açısından çok önemsenen bazı adımları ABD yönetimi atmadı. Bu da aradaki güven krizini derinleştirdi. Benzer şekilde AKP hükümetinin çeşitli olaylar karşısında kendi ideolojik veya duygusal tepkilerine teslim olması Washington'dan Türkiye'ye bakışı olumsuz etkiledi.
İlişkilerin yeniden tanımlanması gündemdeyken ABD kamuoyunda yaygın bir Türk düşmanlığı olduğunu söylemek mümkün değil. Türk kamuoyunda ise ABD politikalarına yönelik sert bir tepki mevcut. Üstelik Irak işgaline ve bugünkü yönetime duyulan tepkinin ötesine giden, arada cinnet sınırlarını zorlayan bir Amerikan düşmanlığının giderek güçlendiği de sır değil.

İşgal senaryoları
Türkiye kamuoyu kendisini yönlendiren kaynakların da etkisiyle ABD'nin Türkiye'yi bölmek istediğine, bağımsız Kürt devleti kurduracağına, hatta Türkiye'yi işgal etmeye çalışacağına yürekten inanıyor. Kamuoyuna bu mesajı veren bir kitabın yazarlarından birisi, yazdıklarının hayal ürünü değil felsefi bir eser olduğunu iddia edebiliyor.
Bu tatsız genel ortamın Amerikan yönetimini ve büyükelçiliğini rahatsız ettiği aşikar. Nitekim Wall Street Journal gazetesinde Joshua Pollock tarafından yazılan tacizkar yazının ilham kaynağının ABD büyükelçiliği olduğu anlaşılıyor. Bir ülkenin büyükelçiliği görev yaptığı ülkenin kamuoyunu, o kamuoyuna savaş açarak kendi doğruları yönünde ikna edemez. Böyle bir çaba ikili ilişkiler açısından kaldırılamayacak bir tavırdır. Amerikan dışişleri bakanının ziyareti üzerine yeni diyalog zeminleri kurulur, ABD yönetimi Kıbrıs'ta ufak da olsa bazı adımlar atmaya başlamışken bu ayrıca bir siyasi hatadır.
Konumunun getirdiği güçle efsunlandığı anlaşılan bay Pollock içinse söylenebilecek bir şey yok. Fikirleri kendisini bağlar, Goebells'e yönelik muhabbeti ve küstahlığı şahsi meselesidir. Ancak bu yazılanlar Amerikan yönetiminin görüşlerini ve mesajlarını yansıtıyorsa Türk-Amerikan ilişkilerini önümüzdeki dönemde derinleşecek bir kriz bekliyor demektir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kürt başkanlı Irak, Türkiye'ye uyar mı?   / 17-02-2005
 Siyaset boşluk affetmez   / 13-02-2005
 Kerkük ve bölgesel güç   / 10-02-2005
 Yeni başlangıç   / 27-01-2005
 Sözün değeri   / 23-01-2005
 İkinci Dönem   / 20-01-2005
 Çöküş   / 16-01-2005
 Öfkenin ateşi fırsatı kül etmemeli!   / 14-01-2005
 Gazze'den sonra çekilme devam eder   / 13-01-2005
 Umuda yolculuk   / 06-01-2005
SOLİ ÖZEL
Bush'un dünyası ve WSJ
Türkiye kendi sorunlarının...
Kral'a Şükür
Kral'a Şükür
G.Saray, Sakarya önünde ecel terleri döktü. Üç puanı Hakan Şükür'ün...
Zoraki Barış
Zoraki Barış
Sezon başından beri sık sık ters düşen Ergun Gürsoy ile teknik...
Ada sandık başında
Ada sandık başında
KKTC'de yedi partinin katılacağı seçimlerde birincilik için halen...
'Sulh Ceza'ya koşun!
Yılbaşından itibaren adreslere teslim edilmeye başlanan plakaya...
Öğrenci affına karşı çıkanlar çirkin niyetli
Başbakan, "Öğrenci affını farklı anlama çeken çirkin niyetli. Kusura...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu