kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
KKTC'de seçim
Saat 13.30 itibariyle katılım oranı yüzde 40

KKTC'de seçim

Kıbrıs Türk halkı, KKTC Cumhuriyet Meclisi'nin 50 yeni üyesini belirlemek amacıyla saat 08.00'den itibaren sandık başına gitmeye başladı. Seçimler saat 18.00'de sona erecek. Kıbrıs Türkü, 1975'te ilan ettiği Federe Devlet'ten bu yana geçen son 30 yılda bir ara seçim dahil 9. kez genel seçimler için sandık başına gidiyor. Kayıtlı 147 bin 249 seçmen ülke genelinde kurulan toplam 575 sandıkta oy kullanıyor.

1 TRİLYON BÜTÇE
Yaklaşık 1 trilyonluk bütçeyle yapılan seçimlerde, 2 bin kadar kişi görev yapıyor.
Sandık kurulları oy verme işlemi başlamadan saat 07.00'de sandık başında toplanarak ant içtikten sonra göreve başladı. Sandık görevlileri Seçim Yasası uyarınca, ''Hiçbir etki altında kalmaksızın, hiç kimseden korkmadan, seçim sonuçlarının tam ve doğru olarak
belirlenmesi için görevimi yasaya göre dosdoğru yapacağıma namusum, vicdanım ve bütün mukaddesatım üzerine ant içerim'' şeklinde yemin etti.
Resmi propaganda döneminin dün saat 18.00'de sona ermesiyle propaganda yasakları bugün saat 19.00'a kadar devam edecek. Seçim yasakları uyarınca radyo, televizyon ve her türlü yayın organı, seçimlerle ilgili haber, tahmin ve yorum yapamayacak.

SONUÇLAR DEV EKRANDA
Oy verme işleminin saat 18.00'de tamamlanmasıyla hemen oy sayımına geçilecek. Seçim Yasası uyarınca, saat 19.00 ve 21.00 arasında Yüksek Seçim Kurulu'ndan (YSK) alınacak sonuçlar duyurulabilecek ve 21.00'den sonra yayın yasağı kalkacak.
YSK seçim sonuçlarını, Lefkoşa Sarayönü'nde kurulacak dev ekrandan kamuoyuna duyurulacak. Yüksek Seçim Kurulu, saat 22.00'ye kadar partilerin oy oranlarıyla kaç milletvekili çıkaracaklarını belirlemeyi planlıyor. Seçimleri kazanan milletvekillerinin ise sabaha doğru kesinleşeceği tahmin ediliyor.
Seçime Ulusal Birlik Partisi (UBP), Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Demokrat Parti (DP), Barış ve Demokrasi Hareketi (BDH), Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP), Yeni Parti (YP) ve Milliyetçi Adalet Partisi (MAP) katılıyor.

LİDERLER SANDIKTA
KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, eşi Aydın Denktaş ile Lefkoşa Mahkemeler binasında 128 numaralı sandıkta oy kullandı. Denktaş, KKTC halkının bağımsızlığına, egemenliğine, devletine sahip çıkması gerektiğini kaydeden Denktaş, çözüm için çalışılacağını, ancak
bağımsızlıktan fedakarlık edilemeyeceğini belirtti.

KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, haftalardır süren kampanyanın sona erdiğini ifade ederek, ''Bugün halkımız konuşacak'' dedi.
Başbakan Talat, oyunu eşi Oya Talat'la Girne Veteriner Dairesi'nde kurulan 84 numaralı sandıkta kullandı.

KKTC Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, bugün yapılan erken genel seçimlerde eşi Müge Denktaş'la birlikte oy kullandı.
Denktaş çifti, Lefkoşa Bayraktar Maarif Türk Koleji'nde oylarını kullandılar. Liderler arasında en erken saatte oy kullandı. Serdar Denktaş, bu seçimlerde alınacak oy oranlarının nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için bir gösterge olarak algılanmasının doğru olmayacağını kaydederek, bu seçimler sonucunda, yeniden başlaması durumunda Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un karşısında masada oturacak müzakere ekibinin belirleneceğini belirtti.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Derviş Eroğlu, ''Kıbrıs konusunda başlaması muhtemel müzakereler nedeniyle sandıktan istikrarlı bir hükümet modeli çıkmasını temenni ettiğini'' söyledi. Derviş Eroğlu, eşi Meral Eroğlu'yla Gazimağusa'daki Polatpaşa İlkokulu'nda
oyunu kullandı.

Barış ve Demokrasi Hareketi (BDH) Genel Başkanı Mustafa Akıncı ve eşi Meral Akıncı oylarını Lefkoşa Şehit Ertuğrul İlkokulu'ndaki 162 numaralı sandıkta kullandı. Akıncı oyunu sandığa atarken ''Bütün Kıbrıs'a hayırlı olsun. Kuşakların geleceği için hayırlı olsun'' dedi. Mustafa Akıncı, ''Kıbrıs Türkünün toplumsal haklarıyla Avrupa Birliği'nin (AB) bir parçası olması yolunun seçimle açılmasını dilediğini'' söyledi.

Milletçi Adalet Partisi (MAP) Genel Başkanı Ata Tepe de oyunu Lefkoşa Gençlik Gücü Spor Salonu'ndaki 73 numaralı sandıkta kullandı. Tepe, seçim sonuçlarının herkes için hayırlı olmasını ve Kıbrıs'ta yaşayan Türk halkının dünyaya birlik mesajı vermesini temenni etti.

Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) Genel Başkanı Hüseyin Angolemli, ''bugün konuşma sırasının halkta olduğunu ve bugün gerçeklerin sandıktan çıkacağını, medyanın ve maddiyatın öneminin görüleceğini'' söyledi. Angolemli, oyunu eşi Oya Angolemli ile Tuzla İlkokulu'nda 25
numaralı sandıkta kullandı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Ada sandık başında
 CHP otobüsü taşlandı Baykal umutlandı
 ABD ile sıkıntı söz konusu değil
 'Eskiye dönülüyor' uyarısı
 Bülent Ecevit şiir kitabını imzaladı
 Patrikhane'de bomba bulundu
MUHARREM SARIKAYA
Seçim ve siyasi etik...
Son 15 yılda iktidara gelen...
YAVUZ DONAT
Genel istek üzerine
Bilkent Otel'e "Şirin ile Baran'ın"...
Avrupa adaletine Türk damgası
İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü Türkiye'den sonra Avrupa'da...
Eurovision elçimiz 4 yıl önce elendi mi?
Fransa'da yaşayan Gülseren'in seslendirdiği Rimi Rimi Ley'in çalıntı...
'Sulh Ceza'ya koşun!
'Sulh Ceza'ya koşun!
Yılbaşından itibaren adreslere teslim edilmeye başlanan plakaya...
Öğrenci affına karşı çıkanlar çirkin niyetli
Öğrenci affına karşı çıkanlar çirkin niyetli
Başbakan, "Öğrenci affını farklı anlama çeken çirkin niyetli. Kusura...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu