kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Avrupa Konseyi raporu tartışma yarattı
Arınç:Önce Türkiye'de ne var onu öğrensinler

Avrupa Konseyi raporu tartışma yarattı

Avrupa Konseyi'nin Türkiye raporunda zorunlu din dersi uygulamasına yönelik eleştiriler Türikye'de tartışmalara neden oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Konseyi'nin(AK) raporundaki "Zorunlu din derslerine" yönelik eleştirileri inceleyerek değerlendireceklerini beliterek, "Hükümet olarak bir karara vardıktan sonra gerekise konuyu Meclis`e de sunacağız" dedi.

AB Konseyi'nin Türkiye raporunun tam metni

Başbakan Erdoğan, Arnavutluk ve Bosna Hersek`i kapsayan 3 günlük gezisine çıkmadan önce Esenboğa Havaalanı`nda gazetecilerin AK'nin raporundaki "zorunlu din derslerinin kaldırılması" önerisiyle ilgili sorusunu yanıtladı. Erdoğan, ``Bu bir rapordur. Bu rapor tarrafımızdan incelenip, değerlendirilecektir. İncelenip değerlendirildikten sonra bizler de Türkiye olarak bu konuda ne düşündüğümüzü, nasıl bir uygulama yapacağımızı, nasıl bir karara varacağımızı belirleyeceğiz. Ve karara vardıktan sonra da gerekirse olayı Parlamento`a sunacağız" dedi.

GÜL:BU BİZİM BİLECEĞİMİZ İŞ

Başbakan Vekili Abdullah Gül, Avrupa Konseyi'nin zorunlu din dersi konusundaki raporu için, ''bu bizim bileceğimiz bir iş'' dedi.

Gül, TBMM'den ayrılırken, bir gazetecinin Avrupa Konseyi'nin ''zorunlu din dersi ile ilgili kararını'' nasıl değerlendirdiği sorması üzerine, ''Ortada karar falan yok. Bu bizim bileceğimiz bir iş. Bir fotoğraf çekmişler, (fotoğrafın şurasında şu var) diyorlar. Ortada bir karar yok'' diye konuştu.

'MÜSLÜMANLIĞIN NE OLDUĞUNU ÖĞRETEMİYECEK MİYİZ?'


Devlet Bakanı Mehmet Aydın, dini, sosyal gerçeklik olarak görmek gerektiğini belirterek, ''Müslümanlığın ne olduğunu çocuklarımıza öğretmeyecek miyiz?'' dedi. Aydın, TBMM'de gazetecilerin Avrupa Konseyi'nin, Türkiye ile ilgili olarak ''din özgürlüğü alanında daha fazla iyileştirme yapılması, nüfus cüzdanlarında din ibaresinin çıkarılması ve din
derslerinin zorunlu olmaması'' çağrısı ile ilgili sorularını yanıtladı.

Mehmet Aydın, Türkiye'deki din dersinin zorunlu olmadığını, ''kültür dersi'' olarak okutulduğunu vurguladı. Tarih, coğrafya öğretmek gibi din konusunda da gençlere ve çocuklara bilgi verildiğini kaydeden Aydın, şöyle konuştu:

''Bu ülkenin yüzde 99'u Müslüman'dır. Müslümanlığın ne olduğunu çocuklarımıza öğretmeyecek miyiz? Takip edip etmemek, tatbik edip etmemek onlara bağlıdır. İslam diye bir din vardır, bu toplumun dinidir diye başlayacaksınız ve o dinle ilgili en sağlam, en güvenilir, en çağdaş bilgileri vereceksiniz ki kültür tamamlansın. Bir ülkenin dini bilinmiyorsa, dini hayatıyla ilginiz yoksa bırakınız entelektüel yetiştirmeyi, sıradan şeyleri bilen insanları bile yetiştiremezsiniz. Din konusunda bilgi sahibi olmayan gençler, insanlar, hiçbir zaman o ülkede olup bitenleri yeterince değerlendiremezler. Sosyal gerçeklik olarak dini görmek lazım. Metafizik bir realite... Tamam inananlar için öyle ama inanlar ve inanmayanlar için sosyal gerçekliktir. Bu sosyal gerçekliğin bilinmesi
gerekiyor.''

Aydın, nüfus cüzdanlarında din hanesinin boş bırakılması konusunda ise kendisini demokrat olarak gördüğünü ve tepeden inme bir şeyle karşılaşmak yerine vatandaşların ne düşündüğünü öğrenmenin daha doğru olduğunu söyledi.

''AB'nin ne söylediğini bilmiyorum'' diyen Aydın, Türkiye'de hiç kimsenin din kültürüne itiraz etmemesi gerektiğini savundu. Vatandaşların ''zorunlu din dersi'' konusunda farklı görüşe sahip olabileceğini, kiminin zorunlu olmasını, kiminin ise zorunlu olmamasını isteyebileceğine işaret eden Aydın, ''Avrupa'da da uygulama çok farklıdır. Ülkeden ülkeye değişir. Din ile devlet ilişkisi ülkeden ülkeye değişir. İngiltere'de kraliçe, her ikisinin başındadır. Fransa'da yüksek hiyerarşinin atanmasında değil ama aday gösterilmesinde Başbakan yetkilidir. Almanya'da din kültürü çok farklı şekilde verilir. Avrupa'da tek bir uygulama yok ki (tamam bizde de öyle olsun) densin'' dedi.

Her şeyin tartışılabileceğine dikkati çeken Aydın, ''Ama adını değiştiriyoruz sonra hakkında konuşuyoruz. Bunun adı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olarak konuşmuyoruz, din dersi olarak konuşuyoruz. Önce adını doğru bilelim, sonra oturup gerekli olup olmadığını tartışalım. Varsa içeriğine itiraz onu da konuşalım'' diye konuştu.

''TÜRKİYE'DE ZORUNLU DİN DERSİ YOK''


TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Tayyar Altıkulaç da aynı konudaki sorulara karşılık, ''Türkiye'de zorunlu din dersi yok. Zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretimi var. Tabii ki zorunlu din eğitimi Anayasa'nın laiklik ilkesiyle çelişir ama bizdekinin bununla ilgisi yok. Ne laiklik ne Anayasa ile çelişen bir durum var'' dedi.

AB'nin uygulamayı zorunlu din eğitimi olarak algıladığını kaydeden Altıkulaç, Türkiye'de böyle bir uygulamanın olmadığını söyledi.

''İNGİLTERE ÖRNEĞİ''

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger, bir toplumun gelecek kuşaklarına din gibi büyük bir değeri aksettirmesinin önemine işaret ederek, aksini ileri sürenlere İngiltere örneğini göstermek gerektiğini kaydetti.

İngiltere'nin, 17-18 yaşına kadar gençlerin Hıristiyanlığı öğrenmesini zorunlu kıldığını anlatan Dülger, ''Bir toplum içinde istismara mani olmak için dini bilmekten daha iyi bir şey olamaz. Sonra ister kabul eder ister etmez'' dedi. Dülger, Avrupa Konseyi'nin kararının tartışılabileceğini, her şeyi kabul etmek zorunluluğu olmadığına işaret etti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erkan Mumcu'dan şok istifa
 Polis sayısı 10 bin artacak
 Kapkaça karşı hızlı polis
 Ucu AKP Genel Merkezi'ne gidiyor gidecek misiniz?
 Milletvekili Kaya: Basit bir telefon konuşması
 Peker İnşaat'ta kalan ihaleler takibe alındı
 İnsan karpuz gibi koltuğa oturmadan belli olmuyor ki!
 De Soto'dan Denktaş'a eleştiri
 Oral son yolculuğuna çıkıyor
 Başbakanlık'ta korkunç iş kazası
 Bakan'ın uçağına bomba ihbarı
MUHARREM SARIKAYA
Türkmen hakkına sahip çıkmayınca..
Irak seçim sonuçları...
YAVUZ DONAT
Merhumu iyi biliriz
İsmet İnönü 1963'te "28. Cumhuriyet...
Aynaya bakmak artık zor gelmiyor
Genç yaşında koca şiddetine maruz kalan ve polis memuru olan kocası...
Sığındıklarına bin pişman etti
İstanbul'da hırsızlık yapmaya çalışırken polis tarafından fark edilen...
Kaç yaşında olursanız olun tansiyon değişmez
Kaç yaşında olursanız olun tansiyon değişmez
Kalp hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Murat Gülbaran: "Her yaşta ideal...
Roche'ta büyük operasyon
Roche'ta büyük operasyon
SSK'nın yüksek fiyattan ilaç alımıyla ilgili olarak 23 kişi gözaltına...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu