kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Koç: TMSF medya devi

CHP grup başkanvekili Koç: ''TMSF bir medya devi haline gelmiştir. Bu AKP'nin devlet olanaklarıyla örtülü medya patronu olduğu anlamına gelmez mi? böyle bir durum demokrasi ile bağdaşır mı? TMSF başkanı'na sesleniyorum: Biran önce el koyduğunuz medya şirketlerini satın, satmazsanız buralardan gelen pis kokuların sorumlusu siz olursunuz''.

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF), 17 televizyon, 10 radyo kanalı, 1 günlük gazete ve 6 dergi ile bir medya devi haline geldiğini belirterek, ''Bu durum AKP'nin devlet olanaklarıyla örtülü medya patronu olduğu anlamına gelmez mi? Böyle bir durum demokrasi ile bağdaşır mı?'' diye sordu.

Koç, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, TMSF'nin elinde bulundurduğu böylesine büyük bir medya gücünün hükümetin emrinde olmasına hiçbir demokratik ülkede rastlanamayacağını söyledi. Bu büyük gücün zaman zaman iktidar yanlısı politikalar izleyerek kamuoyunu yanlış yönlendirme noktasında girişimlerde de bulunduğunu ileri süren Koç, şöyle konuştu:

'Burada devletin el koyduğu yayın organlarının izlediği iktidar yanlısı yayın politikalarından çok bu gruplarda çalışan basın emekçilerinin uğradıkları haksızlıklara değinmek istiyorum. Basın özgürlüğünü ayaklar altına alınması pahasına birçok basın çalışanı işten atılmış ve kendilerine yasal tazminatları yargı kararlarına rağmen ödenmemiştir. Bu konu Türkiye'de olduğu kadar yurtdışındaki gazeteci örgütlerinin tepkisini çekmiştir.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Star gazetesinde görevinden alınan muhabir ve çalışanların durumundan kaygı duyulduğunu, 8 Şubat 2005'te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ortak bir mektup göndererek iletmişlerdir. Bu konuda CHP olarak verdiğimiz önergelere, (kaynak bulunduğu takdirde ödemede bulunulacaktır) gibi hukuksal değeri olmayan gayri ciddi yanıtlar verilmektedir. Siyasi iktidarın bu tavrı olayı, düşüncelerinden dolayı sadece basın emekçilerinin değil, onlarla birlikte ailelerinin de cezalandırıldığı bir sürece dönüştürmüştür.''

ÇALIŞANLARIN SAYISI

Haluk Koç, 14 Şubat 2004'te TMSF tarafından el konulan Star Medya Grubu'nun aradan bir yıl geçmesine rağmen hala satılamadığını söyledi. 14 Şubat 2004'te 1602 olan personel sayısının 10 Ocak 2005'te 1281'e düştüğünü ifade eden Koç, ''TMSF 438 çalışanın işine son verirken bunun karşılığı kendi dünyasına yakın 321 kişiyi de işe almıştır'' dedi. Haluk Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Şimdi TMSF Star Medya Grubu'nda alacaklı mıdır? Yoksa işveren midir? Alacaklı konumdaysa hangi hakla işten adam çıkarmakta ya da adam alabilmektedir? İşten çıkarılan 438 kişiden ancak 44'ünün tazminatının tamamı, 34'ünün tazminatı ise kısmen ödemiştir. İşten çıkarılan 360 çalışana hiç bir ödeme yapılmamıştır.''

Koç, TMSF'nin Star Medya Grubu'na 14 Şubat 2004'te el koymasının ardından medya grup başkanlığına Adem Gürses'i getirdiğini ve Gürses ve yöneticilere milyarlarca liralık ödeme yapıldığını söyledi. İşten çıkarılan çalışanlara ise ''para yok'' diye ödeme yapmadığını anlatan Koç, ''İbo Show''a milyarlarca lira, izlenmeyen bir çok dizi ve programlara da çuval dolusu para verildiğini ileri sürdü. Koç sözlerini şöyle tamamladı:

'GEÇMİŞ OLSUN'

''Adem Gürses ve yönetim kurulunun bazı üyeleri AKP iktidarınca göreve getirildikten 11 ay sonra sonra neden görevden alındılar? Bu sorunun cevabını tüm kamuoyu bilmek zorundadır. Bu isimleri Star Medya Grubu'nun başına CHP atamadı, Cem Uzan atamadı... AKP atadı. O zaman atadığı insanların yaptıklarından AKP sorumludur. Sorumluluğu başkasına atarak kaçamazsınız.

TMSF Başkanı'na sesleniyorum: Biran önce el koyduğunuz 17 televizyon, 10 radyo 1 gazete, 6 dergiyi satın. Satmazsanız bu medya gruplarından gelen kokuların baş sorumlusu siz olursunuz.

Başkan'a bir önerim daha var: El koyduğunuz medya organlarını iktidarın borazanı yapmayın. Borazanlığın kimseye faydası olmaz. Bu iktidar zamanı gelince sizinde işinize son verir. Tıpkı sizin işlerine son verdiğimiz dürüst, çalışkan gerçek gazeteciler gibi... Sayın Başbakan'ın Samsun'da bir törende konuşurken önemli bir tehlike atlattığını basından izledik. Arkasındaki Atatürk panosunun üzerine düşmesini korumaları son anda önlemişler. Allah beterinden saklasın, geçmiş olsun.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 'Öğrenci affını 2000 öncesine çekmeye gerek yok'
 Talat Barroso'yla görüştü
 Zekeriya Temizel ifade verdi
 Erdoğan 'inançlı' değil 'dindar' demiş
 Başbakan'a mangoyu zor buldular
 Bakanlar ve işadamları toplanıp 'Okey' oynardık
 Siyasileri 'tamam' diye geçiştirmiş
 Arınç: Arkasında bakan bile olsa sonuna kadar gidilecek
 Anastasiadis pazar ayinine katıldı
ASLI AYDINTAŞBAŞ
TRT'de soruşturma başladı
Parti içi toplantılarda ...
YAVUZ DONAT
Aynı tas, aynı hamam..
Polis gözaltına alacak... Savcı...
'Aşk' sergisi açıldı
Tanınmış isimlerin aşkı anlatan tasarımlarıyla katıldıkları '40 Gün...
Trilyonluk şans kâbusa dönüştü
Milli Piyango 2003 yılbaşı çekilişinde 2 trilyon kazanan Yeşim Akyol...
Kalbiniz mutlaka uyarıyor
Kalbiniz mutlaka uyarıyor
Kalp hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Murat Gülbaran kalp krizinden...
Kapkaç bir yılda yüzde 31 arttı
Kapkaç bir yılda yüzde 31 arttı
2004 yılında kayıtlara geçen 16 bin 790 olay yaşandı. En güvenilmez...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu