kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Onun da artık bir standardı var
Onun da artık bir standardı var

Yöresel yemeklerin en ünlüsü, belki de en sevileni Adana kebabı, sonunda tescillendi. Türk Patent Enstitüsü, Adana kebabının yapılışını belirli standartlara bağladı.

Bitlis ve Siirt'i birbirine düşüren Büryan kebabından sonra Adana kebabı da tescillendi. Adana Ticaret Enstitüsü'nün, yöresel yemekler içinde en çok sevilenlerden biri olan Adana kebabı için yaptığı tescil başvurusu, enstitüden vize aldı. Türk Patent Enstitüsü (TPE), Adana kebabının malzemesini, pişirilme ve servis ediliş şeklini standartlara bağladı. Artık Adana kebabı yapan mekanlar, bu standartlara uymak zorunda. TPE'nin belirlediği Adana kebabının kriterleri şöyle: En az bir yaşında koyundan elde edilen et; yağ, sinir, damar ve zarlardan ayıklanacak. Et, parçalar halinde bir gün dinlendirilecek. Kıyılmış et ile kuyruk yağı binde 3 ile binde 8 arasında acı kırmızıbiber ve tuz ilave edilerek yoğrulacak. Bir buçuk tabir edilen Adana kebabının eti 270-280 gramdan az olmayacak. Standartlara uygun Adana kebabının pişirilişi ise şöyle olacak: Hazırlanan şişler, alevsiz durgun, korlu meşe kömürü ateşinde pişirilecek. Pişirme esnasında etler sık sık çevrilecek. Bu sırada etin yüzeyinde oluşan yağlar, kömüre akmaması için pidelerle alınacak.

SERVİS ÖNEMLİ
Adana kebabının servisi de standartlara bağlanmış: Kebap, eli yakmayacak kadar ısıtılmış kuru, geniş porselen ya da metal tabakta servis yapılacak. Yağlanmış ve sıcak pide ekmek, usulüne uygun keskin bıçakla kesilecek. Geniş tabağın boş görünen bölümlerine, kebapla aynı anda ısıtılmış, yağlanmamış ekmek parçaları konulacak. Ayrıca, ayrı ayrı küçük tabaklarda soğan, salata, ezme ve domates kebabın yanında verilecek.

Hülya KARABAĞLI / ANKARA

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Kanserle savaşı ona ödül getirdi
 Mansur Forutan buzdolabının kapılarını Günaydın için açtı!
 Dünyanın gözü yine Rio'daydı
 Tepeden tırnağa elden geçiyorlar
 Keyif rehberi
 Podyumlara elveda diyet merkezine merhaba!
 Aşıklar alışverişte
 En ideal bekarlar
 Ona güzellik verin
 Polo'da yüzde 60 indirim
GÜLSE BİRSEL
Gülü bir gün, seni her gün, gülü soluncaya, seni ölünceye...
Sigara kullanan kadına magnezyum takviyesi
Sigara kullanan kadına magnezyum takviyesi
Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi klinik şeflerinden...
Kalp hastaları soğuktan korunmalı
Kalp hastaları soğuktan korunmalı
Kalp Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Bayram, kalp...
Davetler kara takıldı!
Davetler kara takıldı!
Kar yağışı İstanbul'u felç etti; tabii İstanbul'un elitlerini de!...
Kar yağışı onları da eve kapadı
Kar yağışı onları da eve kapadı
Magazin dünyasının en mutlu çiftlerinden olan Ebru Şallı ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.