kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
 Marc Grossman
Irak'ta üniter yapı için söz

Kerkük konusunda gelişen gerilimle ilgili konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Marc Grossman, "ABD Irak'ın toprak bütünlüğünü korumayı taahhüt ediyor" dedi.

Grossman'dan Kerkük sözü

Kerkük'te tırmanan gerilim konusunda ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Marc Grossman, "ABD Irak'ın toprak bütünlüğünü korumayı taahhüt ediyor" sözü verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Mark Grossman, Türk-Amerikan Ortaklığı konulu toplantıda Kerkük'le ilgili hassasiyetlere değinerek, "ABD Irak'ın toprak bütünlüğünü korumayı taahüt ediyor" sözü verdi. Amerikan-Türk Cemiyeti (ATS) tarafından New York'ta "Büyükelçilerle Buluşma Serisi'' kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan Grossman, iki ülke arasındaki ortak gündemin en önemli maddesinin Irak olmaya devam ettiğine işaret etti. "Birleşik, barışcıl, demokratik ve müreffeh bir Irak, hepimizin çıkarınadır'' diyen Grossman, Irak'ta hayatını kaybeden Türkler için başsağlığı diledi. Grossman, Irak geçiş hükümetine, anayasal sürece ve ekonomik kalkınmasına yardım ederek, Türkiye'nin Irak'ta önemli bir rol oynayacağını ifade etti.

'İÇİNİZ RAHAT OLSUN'
Geçen yıl Türkiye'nin Irak'a ihracatının bir önceki yıla göre ikiye katlanarak 1,8 milyar dolara ulaştığını belirten Grossman, Türk şoför ve müteahhitlerinin gıda, yakıt ve diğer malların sağlanmasında ve altyapının yeniden inşasında, Irak'ın her yerinde çalışmakta olduğunu kaydetti. Şoförlerin, müteahhitlerin ve Irak'a istikrarın getirilmesi için çalışan diğer insanların güvenliğini sağlamak amacıyla Irak Geçiş Hükümeti ve Türkiye ile yakın bir çalışma içinde olduklarını belirten Grossman, ABD'nin, Irak'ın toprak bütünlüğünü ve Irak halklarının eşitliğini taahhüt ettiğini vurguladı. PKK dahil Irak'taki bütün terörist gruplara karşı da Türkiye ile çalışma taahhüdünde bulunduklarını ifade eden Grossman, Türk medyasının bir kısmında gördüğü Amerikan ve Irak politikası karşıtlığından endişe duyduğunu belirtti. Türkiye'nin, genişleyen NATO çerçevesindeki liderlik rolüne de atıfta bulunan Grossman, G-8'in Büyük Ortadoğu ve Kuzey Afrika Girişimi'nde Türkiye'nin üstlendiği rolü ve bölgede demokrasilerin geliştirilmesini amaçlayan Demokrasi Yardım Diyaloğu'nun eş-sponsoru olmasını takdir ettiklerini söyledi. İlk görev yaptığı 1989 yılından bu yana Türkiye'nin büyük değişim geçirdiğini söyleyen Grossman, Türkiye'nin yaşadığı dönüşümü de rakamlarla anlattı. Pek çok alanda ortak çıkar ve endişeleri paylaşan, terörizme karşı küresel savaşta birlikte hareket eden, Irak ve Afganistan'ın yeniden yapılandırılmasında ve daha pek çok alanda birlikte çalışan müttefikler olarak Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin güçlü olmaya devam ettiğini belirten Grossman, her iki ülkenin de özgürlük, demokrasi ve ekonomik refahın artırılması için çaba harcadığına dikkati çekti.

'TÜRKİYE BİZİM İÇİN ÖNEMLİ'
Türkiye'nin ABD için önemli bir ülke olduğunun altını çizen Grossman, zaman zaman fikir ayrılıkları olsa da iki ülke arasındaki ilişkilerin, buna dayanacak kadar olgun olduğunu ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın ilk yurtdışı gezisinde Türkiye'yi de ziyaret ettiğini hatırlatan Grossman, "Dostlar arasında yaklaşım farklılıkları olabilir ama önemli olan, hala dost olduğumuzun hatırlanmasıdır'' dedi. Grossman, Türkiye'nin demokrasi ve hoşgörü tecrübelerini bölgedeki diğer ülkelerle paylaşabileceğini ve bunun, dini özgürlükleri de kapsadığını belirtti. Bu yüzden Türkiye'nin, Heybeliada Ruhban Okulu'nu yeniden açarak, gayrimüslimlerin mülkiyet haklarını koruması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye'nin AB üyeliği için Kopenhag standartlarını başarılı şekilde yerine getirdiğini de belirten Grossman, Türkiye'nin artık daha aydınlık ve daha müreffeh bir geleceğe adım atacak durumda olduğunu kaydetti. Kıbrıs'ta çözüm için Nisan ayındaki referandumun oluşturduğu tarihi fırsatın kaçırılmış olmasından duydukları üzüntüyü de dile getiren Grossman, barıştan yana oy kullanan Kıbrıs Türklerinin tecridini azaltmak için seyahat serbestisi ve ekonomik kalkınma da dahil olmak üzere bazı adımlar atmakta olduklarını söyledi. Türkiye'nin 2005 yılında kendini daha güvenli hissetmesi gerektiğini de ifade eden Mark Grossman, "Çünkü ABD ve Avrupa'nın yanında önemli bir yeri olan Türkiye, artık daha müreffeh ve daha demokratik bir ülke'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Bağdat'ta bombalı araç patladı: 18 ölü, 16 yaralı
 Orada neler oluyor?
 ABD, Chavez'i öldürmek istiyor
 10 bin kişi Apo için gösteri yaptı
 Kürtler'e destek
 Demokratlar'ın yeni başkanı Dean
 Sürgün Filistinliler'in dönüşü için izin çıktı
 Kalp Vakfı'na 8.5 milyon $ ödeyecek
 Dünya Bunları Konuşuyor
 Lopez modaya el attı
 Sonbaharda doğanlar uzun yaşıyor
 New York'ta HIV virüsü paniği
 Kahvaltı kiloyu ve kalbi koruyor
 Kısa Kısa: Bir dakikada dünya turu
SOLİ ÖZEL
Siyaset boşluk affetmez
Son iki yılda Türkiye artan...
Krallık Baki'dir
Krallık Baki'dir
G.Saray, Rize'de ilk yarı çok zorlandı. İkinci yarı, perdeyi, kendi...
Başkana teşekkür
Başkana teşekkür
Gol sevincinde başkan Canaydın'a doğru koşan Hakan Şükür "Uzun bir...
Papadopulos'un adını bile ağzına almadı
Papadopulos'un adını bile ağzına almadı
Alvaro De Soto, Kıbrıs başarısızlığının faturasını Papadopulos'a...
'Rüşvete karşı vatansever işadamı lazım'
İş dünyasına sitem eden Adalet Bakanı Çiçek, "Yolsuzlukla mücadeleye...
Enerji ihalesine yedi tutuklama
İhale bilgisi almaya çalışan işadamları bürokratları lüks otellerde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu