kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Unakıtan: IMF ile sorun yok

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, IMF'nin bütçeye ek yük getirecek olması nedeniyle karşı çıktığı yeni teşvik sistemi için gereken kaynağın bütçeden karşılanacağını ancak mali disiplinden taviz verilmeyeceğini belirterek, IMF ile görüşmelerinde bir sorun olmadığını açıkladı.

IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp hafta başından beri değişik yayın organlarında yaptığı açıklamalarda, hükümetin teşvik verilecek il sayısını 36'dan 49'a çıkarmasının çok büyük mali yük getireceğini ve bütçe hedeflerinin tehlikeye girmesine neden olabileceğini söylüyor.

Unakıtan, Defterdarlar ve Gelirler Bölge Müdürleri Çalışma Toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "IMF ile görüşmelerde bizim açımızdan sorun yok, mutabakat sağlanmayacak diye bir şey yok" dedi.

"IMF olsa da olmasa da mali disiplinden taviz vermeden devam edeceğiz" diyen Unakıtan, teşviklerin bütçeden karşılanacağını ancak yeni sistemin getireceği ek yükün ne kadar olacağını açıklamayacaklarını söyledi.

Hükümetin bugüne kadar kaynağı olmayan herhangi bir harcama yapmadığını ve bundan sonra da yapmayacağını vurgulayan Unakıtan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer, herhangi bir harcama yaparsak, onun kaynağını her zaman gösteririz. 2003 ve 2004`te de kaynak olmadan harcama yapıldığı söylendi. Hükümet şunu yapıyor, bunu yapıyor dendi. Ne oldu? 2003 ve 2004`te en güzel neticeleri aldı... Biz mali disiplinden taviz veremeyiz. Bu da bilinsin.

'NEREYE HARCAMA YAPACAĞIMIZI BİZ BİLİRİZ'

Nerelere ne harcama yapacağız biz hükümet olarak kendimiz karar veririz. Nerelere teşvik yapacağız, biz kendimiz karar vereceğiz. Bu ülkenin gerçekleri ile uğraşan biziz, bu millet bizi seçmiştir, bu politikaları tayin etmek bizim işimizdir. "Mali disiplinden taviz vermeden yolumuzda devam edeceğiz, IMF olsa da devam edeceğiz, olmasa da."

Unakıtan, teşvik için gereken kaynağın ödenekler arası kaydırma ya da yeni kaynakla karşılanacağını belirterek, "Kaynağımız 2005 bütçesinin kendisidir" dedi.

Hükümet, geçen yılın başında da bütçeden yer olmamasına karşın emeklilere yönelik bir maaş artışının ardından ortaya çıkan kaynağı karşılamak için yatırımlar başta olmak üzere bazı ödeneklerde yüzde 13 oranında kesintiye gitmişti.

Ekonomi yetkilileri, vergi, sigorta ve enerji teşviki sağlanan il sayısını artıran yeni Teşvik Tasarısı`nda yapılan düzenleme ile, teşvik kapsamına giren illerde faaliyet gösteren mükelleflere bu iş yerlerinde yarattıkları istihdam dolayısıyla gelir vergisi stopajı teşvikinden yararlanma olanağı sağlandığını belirtiyorlar.

Daha önceki uygulamada eskiden beri faaliyette bulunanlar yarattıkları yeni istihdam ölçüsünde bu teşvikten yararlanabiliyorlardı.

Başlangıçta kişi başına milli geliri 1,500 doların altında olan illere uygulanan ve geçen yıl Şubat'ta yürürlüğe giren Teşvik Yasası değiştirilerek il sayısı 49`a çıkarılıyor. Teşvik kapsamındaki il sayısını artıran "Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunu Tasarısı" halen Meclis`te komisyonlarda görüşülmeyi bekliyor.

IMF İLE MUTABIK KALINIR

Unakıtan, geçmişte uygulanan ve gelecekte uygulanacak stand-by'a ilişkin IMF ile görüşmelerin çeşitli platformlarda sürdüğünü kaydederek, "Zaman zaman IMF`nin yaklaşımları farklı oluyor ve oturup konuşup anlaşıyoruz" dedi ve şöyle konuştu:
"Şu anda bizim açımızdan tedirgin olacak bir durum yok. (IMF ile) görüşmeler uzayabilir... Ne mali açıdan ne de IMF ile durum açısından mutabık kalınmayacak bir durum var. Karşı tarafı rahatsız edecek bir durum olabilir. Bizim açımızdan yok. Biz bir harcama yaparsak, bunun kaynağını gösteririz. IMF ile 2005-2007 dönemini kapsayan ve 10 milyar dolarlık krediyi içeren yeni stand-by düzenlemesinin yürürlüğe girmesi için IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun toplanması ve niyet mektubunun onaylaması gerekiyor. Bunun için de mevcut Bankacılık Kanunu'nun da önemli değişiklikler yapan yeni tasarısı ile sosyal güvenlik reformu yasa tasarısının TBMM'ye sevki, gelir idaresini yeniden yapılandıran yasa tasarısının da yasalaşması koşulları aranıyor. Söz konusu üç tasarı henüz Meclis`e sevk edilme aşamasına bile gelmedi."

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 'Rusya'dan kaçan Türkiye'ye yöneliyor'
 Yatırımcılar IMF anlaşmasını bekliyor
 Deutsche Bank:Türkiye en hızlı büyüyen 5. ekonomi olacak
 Nema karşılığı krediye yoğun ilgi
 Sigaraya zam
 ABD'li şirketlerin KKTC'ye ilgisi
 Bilişimin kraliçesi kovuldu HP hisseleri tavan yaptı
 Bir taksiti bırak kalanı peşin al
 Enerji bürokratlarına şok gözaltı
 Yarım puanlık indirimle yetinip, yine sürpriz yaptı
 Seçim öncesi komplo kurdular
 IMF: Teşvikli iller büyük yük getirecek, sorunu çabuk çözün
 Türk halkı çalıştığı işi seviyor ancak maaşını beğenmiyor
 Türk Telekom 21 yıllığına satılacak
 TEB ve BNP Paribas yarın nikâh kıyıyor
 POAŞ'ta 80 milyon dolarlık ortak satışı
 Tahliye olan Murat Demirel'e yeni dava
 'Karta taksiti ya biz ya da bankalar kesecek'
 'Türkiye ve Hindistan'da büyüyeceğiz'
 SSK'lının ilaç kuyruğu çilesi bitiyor
 Etibank davası 8 Mart'a kaldı
AYDIN AYAYDIN
Tütün Üst Kurulu ne işe yarar?
Günlerdir sigara...
ŞELALE KADAK
Tansaş-Gima olabilir ama diğerleri format hatası...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Bu aşamadan sonra yerli borsaya gelecekse zihniyet devrimi...
Çocuk tişörtlerinde alarm veren madde
AB'ye sokulmayan tişörtlerdeki fatalat maddesinin, çocukların cinsel...
'Marmaray' başladı tartışmalar sürüyor
Prof. Tezcan, Asya ile Avrupa'yı birleştirecek 'Marmaray Projesi'nde...
İzolasyona karşıyız
İzolasyona karşıyız
42 yıl sonra Türkiye'yi ziyaret eden ilk Rum lider DİSİ Genel Başkanı...
Saldırı tehdidinde bulunan ülke AB'ye giremez
Saldırı tehdidinde bulunan ülke AB'ye giremez
Alman Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı...
IMKB
E: 27.309 D:% -0,80
DOLAR
S: 1,333 D:% -0,225
EURO
S: 1,710 D:% 0,117
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu