kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yunanistan, Kardak kayalıklarının İtalya- nın kendilerine devrettiği 12 adalarla birlikte himayesine geçtiğini kabul ediyor.
Savaşı biten akü önledi


Krizin Yunanistan cephesi tam 9 yıl sonra ortaya çıktı: Komandolara batıdaki kayalıklara çıkma emri verilmişti. Ancak telsizlerine yedek akü almak için ekiplerinin olduğu diğer kayalığa gittiler ve Türk komandolarla karşılaşmadılar....

Kardak kayalıklarında 9 yıl önce yaşanan gerginlik, Türkiye ile Yunanistan'ı savaşın eşiğine getirdi... Bodrum açıklarındaki iki ıssız kaya parçasının kime ait olduğuyla ilgili başlayan "diplomatik kavga", bir anda Ege denizinin savaş gemileriyle dolmasına yol açtı. ABD'nin devreye girmesiyle önlenen krizin üzerinden 9 yıl geçti. Türkiye cephesinde konuyla ilgili çok şey yazıldı. Ancak Yunanistan cephesi hep kapalı kutuydu.

ELLER TETİKTEYDİ
Önceki gece Yunan MEGA TV'- nin "Fakeli" (Dosyalar) adlı programını hazırlayan gazeteci Aleksis Papahelas, Kardak krizi günlerinde Yunan hükümeti ve silahlı kuvvetleri arasında yaşanan "buhranı" ortaya çıkardı: Yunan komandoları, Kardak'a varıncaya kadar bunun bir tatbikat olduğunu sanıyordu. Savunma Bakanlığı'nın 3 kat altındaki karargahtan, tam teçhizatlı komandolar Kardak kayalıklarının doğusundaki adacığa gönderildi. Türk savaş gemilerinin de kuzeydeki ıssız adaya çıkacağı tahmin ediliyordu. Doğu kayalıklarında mevzilenen bir Yunan komandoya göre etrafta 17'den fazla Türk savaş gemisi dolaşıyordu. Dürbünlü silahlarıyla bu gemilerde gördükleri Türk askerlerini nişan alıyorlardı. Sinirler son derece gergindi ve bir çıt sesi çıksa tetikler çekilecekti. Sabah saatlerinde Türk komandoları Farmakonisi adacığı yerine Kardak'ın batısında kalan bir başka adacığa çıktı. Yunan istihbaratı EYP, durumu dönemin Yunan Başbakanı Kostas Simitis'e bildirdi. Simitis, dönemin Genelkurmay Başkanı Liberis'e bunu aktardığını Liberis raporu görmediğini söyledi. Görgü tanıklarınagöre Sitimis, o an hayatında ilk kez küfür etti. Bölgedeki iki savaş gemisinden Kardak'ın batısındaki kayalıklara üç zodiac dolusu komando gönderildi. Liderleri, batıdaki kayalıklara doğru gidiyordu. Ancak aküleri biten telsizlere yedek akü istemek üzere doğudaki kayalıklara yanaştı. Operasyonu yöneten subaylardan birine göre "komandolar telsizlerine yedek akü almak için doğu kayalıklarına uğramayıp, talimat aldıkları gibi batı kayalıklarına gitseydi orada kendilerini bekleyen Türk komandolarıyla kanlı bir çatışma kaçınılmazdı"... Batıdaki kayalıklara Türk komandoların çıktığı teyit edilemeyince bölgeye helikopter gönderildi. Hava muhalefeti nedeniyle irtifa düşürerek kayalıkları arayan helikopter, "Kayalıklarda kırmızı bayrak dikili" dedi. "Anlaşılmayan bir arıza var... İrtifa kaybediyoruz" şeklindeki son mesajından sonra radardan kayboldu. Parçaları ertesi sabah bulundu.

TÜRK GEMİSİNE İNMEDİ
Operasyonda yer alan bir Yunan komandoya göre helikopterin arızalandığını gören Türk savaş gemisi YAVUZ'un kaptanı, Yunanlı pilotlarla temasa geçtiği ve inebileceklerini söyledi. Ancak ret yanıtı aldı. Aynı subay "Helikopterin Türk komandoları tarafından düşürüldüğü söylentileri hayal ürünüydü" dedi. Kardak kayalıklarından ayrılan Yunan komandolardan biri yaşadıklarını şöyle anlattı: Bayrağı indirme emrini aldığımızda birbirimize sarılarak ağlamaya başladık. Bu bizim için onur kırıcı bir durumdu. Hepimiz savaşmaya ve orada ölmeye hazırdık. Karaya çıktığımızda bizimle neredeyse alay ediliyordu. Oysa Türk komandoları karaya çıktıklarında kahramanlar gibi karşılanmıştı...

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Bir sonraki buluşma Ramallah'ta
 Hedef kral mıydı?
 Danimarka'da ilk Türk vekil
 Arap futbolculara terörist benzetmesi
 Rice İran'ı uyardı: Diğer adımlar atılır
 Mucize gibi kurtuluş
 Galaksiden bir yıldız firar etti!
 Reality Show'da işkence
SOLİ ÖZEL
Kerkük ve bölgesel güç
AKP hükümetinin yaşanan...
Şike De Var Mafya Da
Şike De Var Mafya Da
Federasyona mafya karışır, kulüp hakem seçerse futbolumuz...
Balçıkta uçuyor
Balçıkta uçuyor
Galatasaraylı futbolcular Ribery'nin süratine ve tekniğine hayran...
AB için 'check-up raporu' hazırlandı
AB için 'check-up raporu' hazırlandı
Dışişleri Bakanı Gül tarafından Bakanlar Kurulu'na sunulan raporda,...
İzolasyona karşıyız
42 yıl sonra Türkiye'yi ziyaret eden ilk Rum lider DİSİ Genel Başkanı...
Saldırı tehdidinde bulunan ülke AB'ye giremez
Alman Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu