kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Muharrem Sarikaya @ SABAH
 

Haydi kızlar soyguna!

Geçen bir yıl içinde evde ve sokakta ne kadar güven içinde yaşadık? Bu soruya yanıt vermek için Emniyet Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde tur atmak yeterli. Verilere göre geçen bir yıl içinde ev ve sokaktaki güvenliğimiz yüzde 10.6 oranında azaldı.
Aslında, büyük kentlerde her gün yaşanan kapkaç ve hırsızlık olaylarının medyada yer alma oranına bakıldığında da gerçek ortaya çıkıyor. Madalyonun acı gerçeği ise hırsızlık, yankesicilik, kapkaç oranlarını yapanlara ilişkin verilerde karşımıza geliyor..
"Haydi kızlar okula" kampanyasının hızla devam ettiği bu günlerde, birilerinin de "Haydi kızlar soyguna" kampanyası başlattığı görülüyor. Emniyet'in verilerine göre; geçen bir yıl içinde, 18 yaşın altındaki kız çocuklarının suç işleme oranında patlama yaşanmış. Polise göre bunun iki nedeni var;
1- Toplum kız çocuklarına karşı 'suç işlemez' diye tedbirsiz davranıyor.
2- Bu işi yapan çeteler, kızları yatırım aracı, sermaye görüyor. Bugünden geleceğe hazırlıyor. Suça bulaşmış kız çocuğu 18 yaşını geçtikten sonra, ikinci evreye fuhuşa itiliyor.
Emniyet'in rakamlarına bakıldığında ürperten gerçek de ortaya çıkıyor.
2003'e göre, 2004'te 18 yaşından küçük kız ve erkek çocukların suç işleme oranında yüzde 31.2 artış var. Bunların dağılımına bakıldığında kız çocuklarının, bir yıl önceye göre çok daha fazla sayıda suça alet edildiği anlaşılıyor.

Suç tablosu
Örneğin yankesicilik. 2003'e göre, 2004'te meydana gelen yankesicilik olaylarında kız çocukların kullanımında yüzde 57 artış olmuş. Erkek çocukların kullanımındaki artış ise yüzde 35 seviyesinde...
Son dönemin moda hırsızlığı kapkaça gelince.. Burada da rakamlar aynı şekilde kız çocukları açısından rahatsız edici boyutta..
Bir önceki yıla göre bu suçu işleyen 18 yaşın altındaki kızların oranındaki artış yüzde 50 olurken, erkeklerdeki artış yüzde 40 seviyesinde gerçekleşmiş. Evlerden hırsızlıkta ise bu kez erkek çocuklar ön plana çıkmış.
Evden hırsızlık için kullanılan erkek çocukların sayısı yüzde 34 artış gösterirken, kız çocuklarında bu rakam yüzde 24 artmış. En dikkat çekici rakamlar ise otomobilden hırsızlık ve otomobil çalınmasına ilişkin. Kız çocuklar, her ikisinde de daha fazla kullanılmaya başlanmış.
Otomobilden hırsızlık yapan kız çocukların sayısında yüzde 59 artış görülmüş... Erkek çocuklardaki artış ise yüzde 34 seviyesinde. Otomobil hırsızlığında ise durum daha dikkat çekici. Çünkü, 18 yaşın altında ehliyet sahibi olunamayacağına göre, önce otomobili kullanmayı bilmek gerekiyor.
Otomobil hırsızlığında 2004'te kullanılan kız çocukların oranındaki artış yüzde 37.9...
Erkek çocuklardaki suç işleme oranındaki artış ise bir önceki yıla göre yüzde 28..

Toplamda durum
Mala karşı işlenen suçların (hırsızlık-gasp-yankesicilik) toplamındaki duruma bakıldığında 2003'e göre 2004'te Türkiye genelinde 195 bin 328 olay gerçekleşmiş.
Bunun 71 bin 384'ü İstanbul'da, 16 bin 9'u Ankara'da, 13 bin 228'i de İzmir'de, 9 bin 389'u Antalya'da, 8 bin 441'i ise Bursa'da yaşanmış. Türkiye genelinde, 18 yaş altında olan 3 bin 312 kız ve 23 bin 932 erkek suç işlerken yakalanıp savcılığa sevk edilmiş.
Rakamlara göre 18 yaş altındakilerin en fazla suç işledikleri yer İstanbul... Geçen yıl İstanbul'da mala karşı suç işlerken, 1063 kız, 2 bin 874 de erkek çocuğu yakayı ele vermiş.
Ankara'da; 258 kız - 1616 erkek, Bursa'da; 373 kız - 1023 erkek, İzmir'de ise 688 kız - 3 bin erkek çocuğu savcının karşısına çıkarılmış. Reşit olmayan çocuklar mala karşı suçta başkaları tarafından kullanılırken, bazıları da bu suça kendileri yönelmiş.
Neden ise hep aynı; geçmiş 10 yıl içinde köyden kente yaşanan büyük göç...Gençlerdeki özenti, kendisinin de aynı alım gücüne erişebilmek için her şeyi mubah görme çabası... Bir de yasalardaki cezaların son yıllarda düşürülmesi..
Üst düzey bir emniyet müdürünün yaşadığı bir olaydan yola çıkarak verdiği şu örnek de her şeyi ortaya koymaya yetiyor:
"16 yaşındaki bir çocuğun bir yıl içinde tam 46 sabıkası var. En son yakalandığında kendisini mahkemeye götüren polis arkadaşlara, 'Ayrılmayın birazdan çıkarım' demiş. Dediği gibi de çıkmış..." Bu aşamada şunu da belirtmek gerekir ki; sanıldığının aksine polisin suçu önlemede başarısızlığı yok...
Aksine son bir yıl içinde terör olaylarına karşı büyük başarı elde etmiş. Terör olaylarında yüzde 24.4 oranında düşüş meydana gelmiş. Aynı başarı uyuşturucuya karşı mücadelede de ortaya çıkmış.
Ekonomik durum, sosyal dengesizlik, işsizlikte görülen artışın getirdiği asayiş olayları ise polisin de elini kolunu bağlamış...
Başa dönersek, evimiz ve sokağımız son bir yıl içinde yüzde 10.6 güvensiz hale gelmiş.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Özerklik gidiyor, özellik geliyor...   / 08-02-2005
 KKTC'de Putin şaşkınlığı   / 06-02-2005
 Diplomasi Mısır'da, ekonomi Ankara'da...   / 04-02-2005
 Irak'ta çözümü Anayasa sağlar   / 02-02-2005
 Baykal: Tasfiye olmayacak, CHP korunacak   / 01-02-2005
 Lümpen kültür CHP'ye girince...   / 30-01-2005
 CHP'de "ertesi gün" hesabı   / 28-01-2005
 CHP'de siyaset hesabı...   / 26-01-2005
 AB'nin 'CE' oyunu..   / 25-01-2005
 Hasır minderi de ihraç edilince..   / 23-01-2005
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Konsantrasyon
Başbakan Tayyip Erdoğan'ı burada,...
MUHARREM SARIKAYA
Haydi kızlar soyguna!
Geçen bir yıl içinde evde ve...
YAVUZ DONAT
'Karşıyız, karşı...'
Türkiye'de bir süredir "Amerikan...
Damper takılınca şoför camdan fırladı
Aracın damperini açık bırakan kamyon şoförü ilk üst geçidi tahrip...
Silahını çekti öldürüp kaçtı
İstanbul Aksaray'da bulunan Nehir Otel'in resepsiyon görevlisi...
Az Kaldı Gidiyor
Az Kaldı Gidiyor
Günlerdir İstanbul'u esir alan kar hafta sonuna doğru kenti terk...
Kar kimine keyif kimine çile oldu
Kar kimine keyif kimine çile oldu
Karadeniz, Balıkesir, Konya, Bolu ve Trakya'da çok sayıda köy yolu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu