kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Kibrit kutusu diyetisyeni olmadım'
'Kibrit kutusu diyetisyeni olmadım'

Diyetisyen Dilara Koçak, Türkiye'yi yeni bir hizmet ile tanıştırıyor; 'kurumsal beslenme danışmanlığı'. Sabancı Holding'in kurumsal beslenme danışmanlığını yapan Koçak, "Şirketler beslenme bilincini artırmaya yönelik çalışmalar yaparsa toplum sağlığına katkıda bulunur" diyor.

Çalışan insanların beslenme alışkanlıkları iş hayatının zor koşullarından olumsuz etkileniyor. Çoğumuz sabahları ağzımıza bir lokma koymadan kendimizi dışarıya atıyor, işyerinde bir poğaça ile günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı geçiştiriyoruz. Bilmiyoruz ki tüm bu sağlıksız beslenme alışkanlıkları, ömrümüzden birkaç yılı alıp götürüyor. İşte bu noktada devreye genç ve başarılı bir diyetisyen olan Dilara Koçak giriyor. Koçak, geçtiğimiz nisan ayında hizmete soktuğu Mezura Ölçülü Beslenme Danışmanlık Hizmetleri aracılığıyla büyük şirketlere kurumsal beslenme danışmanlığı yapıyor.

MUTFAK KONTROL ALTINDA
Yaklaşık 15 yıldır bu sektörün içinde olan Koçak, birkaç hastane ve klinikte uzmanlık yaptıktan sonra Amerikan Hastanesi'nde diyet bölümü şefi olarak çalıştı. "Kafamda hep, 35 yaşıma geldiğimde kendi şirketimi kurmuş olmak fikri vardı" diyen Koçak daha sonra hastanenin bölüm şefliği görevinden ayrıldı ve kendi şirketi olan Mezura Ölçülü Beslenme Danışmanlık Hizmetleri'ni kurdu. Amerikan Hastanesi ile manevi bir bağı olduğunu belirten Koçak, hala haftada iki kez hastaneye gidip hastalarını muayene ediyor. "Ben hiçbir zaman kibrit kutusu diyetisyeni olmadım" diyen Koçak, daha geniş kitlelere ulaşmak istediği için kurumsal beslenme danışmanlığı yapıyor. Koçak kurumsal beslenme danışmanlığı adı altında nasıl bir hizmet verdiğini ise şöyle açıklıyor: "Bir şirketin mutfağındaki yemek pişirme şeklinden, malların teslim alınması, korunması, servise sunulması, servis sonrası artıkların kaldırılması, bunların rapor haline getirilmesi gibi işleri üstleniyoruz. Çalışanların doğru besinleri almaları için mönülerini planlıyoruz." "Mutfağı kontrol altına aldığımızda her şeyi kontrol altına alırız" diyen Koçak, şişmanlığın yüzde kırkının genetik faktörlere, yüzde atmışının çevresel faktörlere bağlı olduğuna dikkat çekiyor. "Çalışan insanın 10-13 saati dışarıda geçiyor, o yüzden çevreyi kontrol altına alırsak çok daha fazla başarılı oluruz. Bir çalışanın önüne gelen yemeğin yağ miktarı belliyse, bir öğünde yediği besinlerin kaç kalori olduğunu biliyorsa bu büyük bir avantaj. Şirketler aylık konferanslarla beslenme bilincini artırmaya yönelik çalışmalar yaparsa o zaman çalışanın sağlığına ve de toplumun sağlığına katkıda bulunur. Böylece her çalışan evine de sağlıklı beslenme bilincini taşımış oluyor." Bir buçuk yıldan beri Sabancı Holding'in kurumsal beslenme danışmanlığını üstlenen uzman diyetisyen, Sabancı Holding'te yürüttüğü çalışmaları şöyle aktarıyor: "Onların talebi benim kafamdaki senaryo ile tam uydu. Ben arada bir gidip habersiz mutfakları denetliyorum. Her ay onların mönü planlama komitesiyle toplantı yapıyorum. Burada herkes kendi grubunun mönüsü ile ilgili şikayetleri ve memnuniyetleri dile getiriyor. Değişiklik taleplerini söylüyor ve mönü planlanmış oluyor. Mönüleri gayet güzel, her gün çorba, zeytinyağlılar, yoğurt, sebze ve yeşilliklerden oluşan bir salata barları var, sıcak yemekleri var. Orada doğru ve yeterli beslenmek isteyen herkese uygun bir mönü sunuyoruz."

SİMİTÇİ BİR DİYETİSYENİM
Çalışan insanın genellikle öğünleri atladığını vurgulayan Koçak, bütün gün yemek yemeyen çalışan bir insanın, akşam masaya oturduğunda kendinde her şeyi yeme hakkı gördüğünü belirtiyor. Koçak, "Ben simidi öneriyorum, ben simitçi bir diyetisyenim. Sabah kahvaltılarında mutlaka besleyici özelliği olan kepek ekmeğini öneriyorum, ara öğünlerde kuru kayısı ve ceviz yenmeli, bunlar kan şekerini yükseltmiyor. İşyerine gelen misafirlerinize de doğru şeyleri ikram edin. Kremalı yağlı şeyler yerine kepek ekmeği ile hazırlanan hafif şeyler yenmeli, içecek olarak çay ve kahve yerine ayran ve meyve suyu tüketilebilir. Öğle yemeklerini atlayan grup yüzde kırk civarında" diyor.

EN BÜYÜK KORKUM SALATA
Dilara Koçak en büyük korkusunun salata olduğuna da dikkat çekiyor: "Benim en büyük korkum salata, çünkü ismi masum ama sosları çok kalorili. Yeşilliklerle dolu bir salataya ağır mayonezli yağlı bir sos döktüğünüz zaman 250-300 kaloriyi hem de yüzde sekseni yağdan gelecek şekilde alıyorsunuz. Zeytinyağı kötü bir şey değil ama 1 gramında 9 kalori var." Koçak sağlıklı bir beslenme düzeninde süt-yoğurt grubu, et-balık-tavuk grubu- ekmek ve tahıl grubu- sebze ve meyve grubunun düzenli olarak tüketilmesi gerektiğini önemle vurguluyor. Akşam yemeklerini de öğlen yemeklerine göre belirlememiz gerektiğinin altını çizen uzman diyetisyen, öğlen ve akşam yemeklerinde bu besin gruplarını dengeli bir biçimde tüketmemizi öneriyor.

ZEYNEP GÜNAYDIN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Şişmandım... Ama güzeldim
 Her akşam evlerinde oyunculuk çalışıyorlar
 ABD'de 26 sinemada birden gösterimde
 Birol Güven: Geriye hiçbir şey kalmadı
 45 metrekarelik evler bile gemi gibi olacak
 Yalanlar ve aşkınız
 İlişkileri soğutan nedir?
 Aşkı erkekler bitiriyormuş!
 Siz hangi 'umutsuz ev kadını' tipisiniz?
 Neyimiz varsa onundur!
 Alınterleriyle destek oldular
 'Yaprak Dökümü' günümüze uyarlanıyor
 Yarın 'Horoz Yılı' başlıyor
 Sevgi Sözcükleri
HAKAN & UTKU
Kardan kârlı çıkmak..
Yılın bu ayları 'çocukların kar...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Çikolatalı nadide
Tereyağı, kahve,...
Kanserden korkmayın, beyin vazgeçmedikçe beden yenilmiyor
Kanserden korkmayın, beyin vazgeçmedikçe beden yenilmiyor
Uzmanlara göre, kanserle savaşmak için kişiye psikolojik destekte...
Vücudu toksinlerden arındırmanın yolları
Vücudu toksinlerden arındırmanın yolları
Zamanla vücutta biriken toksinler, tüm organlarımızı etkiler.
Filmin klibinde Erkin Baba'nın sesi duyulacak
Filmin klibinde Erkin Baba'nın sesi duyulacak
Hababam Sınıfı Askerde filmi için çekilecek klibin "Kızları da Alın...
Medeni ilişkiler!
Medeni ilişkiler!
Özlem Önal'dan boşandıktan sonra ilişkilerinde dikiş...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.