kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'IMF ile nereye kadar?'

İTO'nun 'IMF ile nereye kadar' araştırmasında ekonominin dış finansmana aşırı bağımlı hale gelmesinin de ciddi bir sorun oluşturduğuna dikkat çekiliyor..

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) ''IMF ile Nereye Kadar?'' başlıklı araştırmasında, kısa vadede uluslararası destekle oluşturulan moralin tek başına yeterli olmadığı, başta yapısal reformlar olmak üzere atılması gereken adımların somut olarak yaşama yansıması gerektiği vurgulandı.

İTO'nun, 2000 yılından sonra uygulanan programlar ve 2005 yılında başlayacak olan stand-by anlaşmasının başarı koşullarının analiz edildiği ''IMF ile Nereye Kadar?'' araştırması açıklandı.

Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sadi Uzunoğlu tarafından hazırlanan, IMF destekli programın başarısının 8 ana başlıkta toplandığı İTO araştırmasında, Türkiye'nin kendi içinde politik risk oluşturacak streslerden uzak durması ve toplumun geniş kesimleri ile toplumsal uzlaşmanın sağlanması gerektiği belirtildi.

Komşu ülkelerle ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, ortak paydaların genişletilmesi ve Türkiye'nin Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) içindeki yeri ve fonksiyonunun Türkiye için bir risk oluşturmaması gerektiğine işaret edilen araştırmada, programın başarısı için saptanan diğer başlıklar şöyle sıralandı:

''Dünyadaki yapısal sorunların ortadan kaldırılması, dünyada belirsizlik yaratacak ekonomik ve politik sıkıntıların olmaması. Türkiye'de büyümenin sürekliliği için yapısal reformların hayata geçirilmesi. Her yıl 7-8 milyar dolar düzeyinde direk yabancı sermayenin çekilmesi. Türk Lirası'nın daha fazla aşırı değerli hale gelmemesi. İç ve dış borçlanmada vadenin uzaması ve maliyetlerin düşmesi. İstikrarlı büyüyen ekonomide sosyal gereksinimleri zorlamadan faiz dışı fazlanın verilmesi.''

FAİZ DIŞI FAZLA

Araştırmada, bir yandan dışarıda tempolu bir şekilde yükselen hammadde fiyatları, diğer taraftan aşırı değerlenen Lira ve artan yerli girdi maliyetlerinin reel kesim üzerindeki yıkıcı etkisi ve devamında yaratacağı sosyal ve siyasi problemlerin nasıl çözüleceğinin bilinmediğine dikkat çekildi.

Araştırmada, ''Reel kesimin sesi daha öncesine kıyasla daha cılız çıkıyorsa, bu daha iyi olduklarından değil, çok daha güçsüz duruma düşmelerinden kaynaklanıyor. Ne Avrupa Birliği'nden müzakere tarihi alınması ne de IMF ile 2004 sonrası için yeni bir anlaşma yapılması reel kesimi moral etkisi dışında sanıldığı gibi çok ilgilendirmiyor'' denildi.

Faiz dışı fazla nedeniyle IMF ile ekonomi yönetimi arasında çeşitli sorunların yaşanmasının olasılık dahilinde olduğu da belirtilen araştırmada, IMF'nin sürdürülebilir borç çevirmenin ve reel faizlerin düşürülmesinin yolunun faiz dışı fazlanın verilmesine bağlı olduğuna inandığı, bunun da ekonomi yönetiminin harcamalar konusunda elini bağlayan en önemli konuyu oluşturduğu kaydedildi.

8 başlıktaki başarı koşullarından biri veya birkaçında aksaklık söz konusu olduğunda, gelecekte yeni krizlerin yaşanmasının kaçınılmaz olacağı vurgulanan araştırmada, ekonominin dış finansmana aşırı bağımlı hale gelmesinin de ciddi bir sorun oluşturduğu ifade edilerek şu saptamalarda bulunuldu:

''IMF ve onun arkasındaki güçlere bağımlılık artıyor. Türkiye kendi ayakları üzerinde duran bir ülke konumundan gittikçe uzaklaşıyor. Türk Lirası'nın aşırı değerli tutulduğu, tüketici kredisi destekli iç talebe dayalı büyüme sağlanan, bunun yanı sıra iç tasarrufların artırılamadığı bir ekonomide dış açıkların yani döviz açığının kaçınılmaz olduğu bir gerçek. Hiç kuşkusuz bu açıkların da finansmanı için ek kaynağa gereksinim var. Sürekli sıcak para ile (yüksek TL faizi, düşük kur) bu açıkların kapatılması ve morfin haline gelen dış borçlanma ile borç çevriminin yapılması ne kadar sürdürülebilir?''

Araştırmada, kısa vadede uluslararası destekle oluşturulan moralin tek başına yeterli olmadığı, başta yapısal reformlar olmak üzere atılması gereken adımların somut olarak yaşama yansıması gerektiği, aksi halde sorunların yalnızca erteleneceği kaydedildi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Nema karşılığı kredi
 SSK'lılara müjde
 Sanayi üretiminde yüzde 4.7 artış
 Şeker komedisi yargıya gitti Coşkun '15 günde çözeriz' dedi
 Sigaracılar vergiden kaçmak için 'hurda tütün' kullanıyor
 Sigara'da indirim JTI'ye yaramadı
 İtalyanlar'ın YKB onayı için iki aya ihtiyaç var
 Eczacıbaşı yurtdışında temizlik kâğıdı üretecek
 Unakıtan bürokrat kavgasına el koydu
 İTO'nun her yerinde Evren İnşaat imzası
 IMF altın satıp yoksulların borcunu kapatacak
 Memura 1 dereceye Sezer'den onay
 Nemada 5'inci taksit için başvuru zamanı
 AB'den Çin'e kota için teminat verildi
 1.3 milyon yoksula sosyal yardım projesi
 Hazine'den 12 yıllık yeni eurotahvil
 ABD'li Glazer, Manchester'i satın alıyor
 Tüketim fazlası gaz AB yolunda
AYDIN AYAYDIN
Philsa: Uygulama yasalara uygun
Sigaradaki harman...
ŞELALE KADAK
İşte size bir sosyal sorumluluk projesi!
Erzurum'un...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Bu kur sistemi ve sermaye girişi ile cari açık daha da...
Aşk oyunu değil planlı bir cinayet
Fotoğrafçı Mehmet Gülbiz'in öldürülmesinin ardında, ayrıldığı...
Dikkat! Biri sizi gözetliyor
Özel dedektiflik yaptığını iddia edenlerin sayısı artıyor. Genellikle...
Seksin yolu güzeldir
Seksin yolu güzeldir
Gazeteci-yazar Hıncal Uluç seks kavramını anlattı: "Seks ille de...
Bir de çilesi olmasa
Bir de çilesi olmasa
İstanbullular haftanın ilk iş gününde yollarda perişan oldu. Yoğun...
IMKB
E: 28.270 D:% 0,24
DOLAR
S: 1,333 D:% 1,369
EURO
S: 1,699 D:% 0,771
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu