kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
PKK için adım atarsanız anti-Amerikanizm azalır
İlişkilerde çıkış bekleniyor
Kerkük için özel statü güvencesi yok
Washington'dan talimat: Açık havaya çıkmayın!

PKK için adım atarsanız anti-Amerikanizm azalır

Rice, Türk makamlarının ABD'ye sert çıkmasının, kamuoyundaki Amerikan aleyhtarlığını teşvik ettiğini söyleyince, Gül "Hassasiyetlerimizi göz ardı ederseniz Türk halkı da böyle düşünür" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın 20 saatlik Türkiye temaslarında, Irak ve Türkiye'de artan ABD karşıtlığı gündemdeydi. Türk kamuoyundaki beklentinin aksine, görüşmelerde İncirlik ve İran konuşulmadı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye'de artan Amerikan karşıtlığı konusunda endişelerini ileten Rice'a "Böyle olmasını istemeyiz ama 30-40 bin vatandaşını PKK ile mücadelede kaybeden bir toplumdan söz ediyoruz. PKK ve Kerkük gibi konulardaki hassasiyetlerimizi göz ardı ederseniz Türk halkının böyle düşünmesi doğal" yanıtı verdi. Rice dün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Gül ile bir araya geldi. SABAH'ın diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Rice Türk makamlarının ABD'ye yönelik sert açıklamalarının Türk kamuoyundaki Amerikan karşıtlığını "teşvik ettiğini" belirtti. Bu konuda kendilerinin de rahatsız olduğunu söyleyen Gül ise kamuoyu tepkisinin arkasında ABD'nin Irak konusunda Türkiye'nin hassasiyetlerini "kulak arkası" etmesi olarak gösterdi. Gül, Türk halkının PKK'ya ilişkilerinin beklentilerinin karşılanmasını isteyerek, "ABD'nin Türkiye'yi ihmal ettiği, geçiştirdiği düşünülüyor" mesajı verdi. İki bakanın görüşmede ve basın toplantısında ilişkileri "stratejik" olarak tanımlamalarına karşın "stratejik ortak" ifadesi kullanmayarak "stratejik ilişki"den söz etmesi dikkat çekti. Türk diplomatik kaynaklar, görüşmeleri "ilişkilerin ruhuna uygun" diye tanımlarken, ABD'li kaynaklar "Bundan sonra Türk hükümetinin ABD konusundaki açıklamaları ve işbirliğinde iniş, çıkış değil, istikrar bekliyoruz" dedi. Her iki ülkeden diplomatik kaynaklar, özellikle dışişleri Bakanı Gül'ün üslup ve mesajlarının ABD'yle oluşan gerilimi gidermeye yönelik mesafe kaydettiğini ekledi.

MOORE'U ÖRNEK GÖSTERDİ
Rice, Türk tarafı konuyu açmadan, ABD yapımı '24' ve NBC televizyonundaki 'West Wing' dizilerinde Türkler'in "terörist ve cani" gibi gösterilmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Bazı şeyleri engellemek mümkün değil. Öyle olsaydı başta Fahrenheit 9/11'i (Bush karşıtı yönetmen Michael Moore'un filmi) engellerdik" dedi. Rice buna karşın Türkiye'deki bazı gazetelerde çıkan anti-Amerikan haberlerden duydukları rahatsızlığa vurgu yaptı. Rice, dost ve müttefik iki ülke arasında bazı anlaşmazlıklar olabileceğini ancak hükümetlerde ilişkilerin önemini kamuoyuna anlatma sorumluluğu olduğunu söyledi. ABD'li yetkililer, Rice'ın bu "örtülü mesaj" ile Başbakan Erdoğan başta olmak üzere Türk hükümetinin ABD'ye yönelik sert eleştirilerine olan tepkisini ortaya koyduğunu belirtti.

İŞBİRLİĞİ TEYİT EDİLDİ
Bakan Gül, basın toplantısında ABD ve Türkiye'nin çok eski iki müttefik olduğuna işaret ederek, aralarındaki ilişkilerin sadece askeri değil, siyasi, kültürel, ticari, birçok alanı kapsadığını ve ortak değerlere dayandığını söyledi. Toprak bütünlüğüne sahip, azınlıkların iyi muamele ve saygı gördüğü bir Irak arzu ettiklerini söyleyen Rice, PKK ve El-Kaide'ye bakışları arasında da bir fark olmadığını vurguladı. Gül de görüşmede PKK liderlerinin Türkiye'ye iade edilmesini istedi. Gül, Kıbrıs için ise Rice'a, "ABD, KKTC için Ercan Havaalanı'na uçuşları başlatmak gibi bazı adımlar atarsa Rumlar da çözüm için adım atmak zorunda kalır" dedi. Rice, "Çözüme evet diyen Kıbrıs Türklerinin hala sorun yaşamasını istemeyiz. Çalışmalarımız devam ediyor. Yakın istişare içinde olalım" yanıtı verdi.

Evren MESCİ / ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 İçimdeki adam 25 yaşında
 ABD ile ilişkilerimiz gelenekseldir
 Çöp'ünü alıp gitti
 İstanbul'da beklenen kar bir geldi pir geldi
 Endonezya'daki 'misyonerler' meselesi
 Evlerini geri istiyorlar
 Kurul'da insan hakları 'depremi'
 Mega kampus yolda
 Sadıkoğlu 2 gün içinde bırakılıyor
 Eskimolar ABD'ye küresel ısınma davası açıyor
 Küçükhanım içki içmenizi yasakladı
 Depremden kurtulan çifti 'soğuk' ayırdı!
 500 tren istasyonu özelleşiyor
ERDAL ŞAFAK
Ateş dansı
Farkında mısınız; Başbakan...
ÖMER LÜTFİ METE
'Küçük Amerika'ya özel haberler
ABD Dışişleri Bakanı...
UMUR TALU
İşin tercümesi
ABD'li yetkililer "buradaki"...
ERGUN BABAHAN
SABAH'la Günaydın
SABAH Ailesi, takım ruhu içinde...
MEHMET ALTAN
Nedir bu sessizlik?
"Murat Aslan isimli şahıs, Yenişehir...
Abakaba Acehliler
Erdoğan'ın Asya'yı vuran felaketin ardından başlattığı gezisinde ilk...
Silah bırakana 100 dolar maaş
ABD Dışişleri Bakanı Rice, İsrail ve Filistin liderleriyle görüşecek.
Doğanın çalımı
Doğanın çalımı
Zorlu doğa şartları ve hakem.. Bu ortamda futbol oynamaya çalışan iki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu