kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Titreme Parkinson hastasının kaderi değil!
Tedavide yüz güldüren çalışmalar var
Yaşam kalitesi yükseltilebilir
Bu belirtiler varsa dikkat!
İlacı zamanında alın, etkisi artsın

Titreme Parkinson hastasının kaderi değil!

Türkiye'de yaklaşık 120 bin Parkinson hastası olduğu var sayılıyor. Alzheimer'dan sonra beyin hastalıkları arasında en sık görülen sorun olan Parkinson, genç yaşlı ayrımı yapmıyor, ancak çoğunlukla ileri yaşta ortaya çıkıyor Hastanın hareketlerini kısıtlayan ve onu zamanla bakıma muhtaç hale getiren Parkinson hastalığına karşı, yeni tedaviler ile başarılı sonuçlar alınıyor. Bilimadamları hastalığı tamamen iyileştirecek, etkili bir ilacın arayışı içinde...

İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Profesör Doktor Murat Emre; Parkinson hastalığı, bu hastalığın en yeni tedavi yöntemleri ve bu alanda yapılan son çalışmalar ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı...

Parkinson nasıl bir hastalık?
Parkinson bir beyin hastalığıdır. Alzheimer hastalığında olduğu gibi, Parkinson hastalığında da beynin belli bölgelerinde bir hücre kaybı söz konusudur. Ancak, Parkinson'daki hücre kaybı beyinde hareketlerin başlatılmasını, hareketlerin ahenkli ve uyumlu biçimde yapılmasını sağlayan bölgelerde ortaya çıkar. Bu yüzden de Parkinson hastalığının ana belirtileri hareketle ilgili sorunlardır. Kabaca şöyle söylemek mümkündür; Parkinson hastalığı beynin hareketle ilgili ana hastalığıdır, Alzheimer hastalığı ise beynin zihinsel işlevleri ile ilgili ana hastalığıdır.

TEK TARAFTA BAŞLIYOR
Parkinson'un belirtileri nelerdir?
Parkinson hastalığının hareketle ilgili dört ana belirtisi; titreme, hareketlerin yavaşlaması, kaslarda katılık ve denge bozukluğu şeklindedir. Hastalık için çok tipik olan bir özellik bu belirtilerin tümünün aynı anda başlamaması, tam tersine belirtilerin kural olarak vücudun bir tarafından başlamasıdır. Başlangıçta en sık görülen belirtiler; ya vücudun bir tarafında istirahat halinde ortaya çıkan bir titreme olması, ya da hastanın bir tarafını giderek daha kötü kullanmaya başlamasıdır. Hasta ince işlerde zorlanır, yürürken bir kolunu sallamadığını ya da bir bacağını sürüdüğünü fark edebilir. Yıllar içinde hastalığın diğer belirtileri de ortaya çıkabilir. Ancak tüm belirtiler her hastada görülmez. Örneğin hiç titreme olmadan da Parkinson hastalığı söz konusu olabilir. Titremesiz Parkinson dediğimiz hastalığın bu şeklinde sadece yürümenin yavaşlaması, hareketlerin tutuklaşması ve denge bozuklukları söz konusudur. Bunun yanında, her titreme de Parkinson hastalığı anlamına gelmez. Çok sık görülen ve Parkinson hastalığının tersine, istirahat halindeyken değil, eller kullanılırken ortaya çıkan bir titreme şekli vardır. 'İyi huylu titreme' dediğimiz, sıklıkla ailevi olan bu titreme şekli, bazen Parkinson hastalığı ile karıştırılır.

Sık görülen bir hastalık mı?
Parkinson hastalığı beyin hastalıkları içinde Alzheimer'den sonra en sık görülen ikinci hastalıktır. Bu hastalığın sıklığı 65 yaş üzerinde yaklaşık yüzde bir civarında. Bu rakamı Türkiye'nin nüfus yapısına uyguladığımızda Türkiye'de yaklaşık 120 bin civarında Parkinson hastası olduğunu var sayıyoruz.

Parkinson zihinsel işlevlerini etkiliyor mu?
Parkinson hastalarının çoğunun zihinsel işlevlerinde uygun testlerle gösterilebilecek hafif oranlarda tutulmalar söz konusudur. Ancak hastalığın ileri evrelerinde; özellikle de hastalık geç yaşta başladığında ya da hastalar yaşlandıklarında ortaya 'Parkinson hastalığı bunaması' dediğimiz bir tablo ortaya çıkabilir. Bu bunama şekli Alzheimer hastalığından farklıdır. Unutkanlık daha geri plandayken, dikkatte bozulma, gün boyu fazla uyuklama, hayaller, görsel algılamanın bozulması daha ön plandadır.

GENÇ-YAŞLI DEMİYOR
Hastalık hep yaşlılarda mı görülür?
Parkinson riski genelde yaş ilerledikçe artar. Ancak, hastalık genç yaşlarda da ortaya çıkabilir. Öyle ki, her 20 hastadan bir tanesinde hastalık 40 yaşından önce başlar. Ailevi Parkinson'da hastalık 10-15 yaşlarında bile ortaya çıkabilir. Bu durum genelde ailevi Parkinson'ın akraba evliliklerinde görülen özel bir tipinde söz konusudur.

Parkinson hastalığı yaşamı kısaltır mı?
Modern tedavi ile Parkinson hastalarının yaşam beklentisi neredeyse normale yakındır. Olsa olsa, bir Parkinson hastasının yaşam beklentisi hasta olmayanlara kıyasla birkaç yıl daha kısadır. Parkinson hastalığı ölümcül değildir; hastaların ölümleri, genelde toplumun diğer kesimlerinde olduğu gibi kalp damar hastalıkları, akciğer hastalıkları gibi diğer sorunlardan kaynaklanır.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Mide Şişkinliği
 Sevginiz Hayat Veriyor
 Rahat Uyumanın 5 Kolay Yolu
 Çay Kalp Krizini Önlüyor
 Kanserden Korunmak İçin Tayland Körisi
 Sağlıklı Bir Akşam İçin 10 Öneri
 Dikkatli Anne Bebeğindeki Sara Nöbetini Fark Eder
 Titreme Parkinson Hastasının Kaderi Değil!
 Unutkanlık İlerleyen Yaşın Doğal Sonucu Değil!
 Felç Geçiren Hasta İçin İlk Altı Saat Altın Değerinde!
 Olumsuz Duygudan Kaynaklanan Stres Beyin Hücrelerini...
 Sebepsiz Kişilik Değişimi Beyin Tümörünün Habercisi Olabilir
 Anevrizma Rus Ruletine Benzer
 Beyinle İlgilenen Hekim İçin Mr Olmazsa Olmaz
Onun gibi beleşten para kazanmayı hiç düşünmedim
Onun gibi beleşten para kazanmayı hiç düşünmedim
Herkes onu 'En Son Babalar Duyar' adlı dizisinin üç kağıtçı, yalancı...
Boşanmış gibiyim tozutuyorum
Boşanmış gibiyim tozutuyorum
Koray Candemir... Öykü Serter'den ayrıldığından beri erkek...
Hem müzikte hem patronlukta rakipler
Hem müzikte hem patronlukta rakipler
Sanatçılar arasında müzik şirketi kurma modası başladı. Kaset...
Dünyaca ünlü Küba parçaları bu albümde buluştu
Dünyaca ünlü Küba parçaları bu albümde buluştu
28Ocak tarihinde vizyona giren 'Şans Kapıyı Kırınca' filminin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.