kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Savas Ay @ SABAH
Tel:
0212 354 40 22
Fax:
0212 274 83 81
 

Finlandiyalı fizikçinin Van macerası

VAN SOKAKLARINDA BİR FİNLANDİYALI : Finlandiyadan gelmişti Vana. Vanlıları çok sevmişti ama ajanlık suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Umudunu kaybetmedi, geri döneceği günü bekliyor.Geçtiğimiz günlerde Van muhabirimiz Ercan Demirci ilginç bir konu iletti bana. Sekiz yıldır Türkiye'de bulunan Finlandiyalı fizikçi Tom Schulman'ın İskenderun'dan sonraki durağı Van olmuş. Bir süre Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışan Schulman'ın ani bir kararla işine son verildi . Schulman ajanlık suçlamasıyla karşı karşıya olsa da, üniversite yetkilileri bu suçlamaları kabul etmiyor . Haber bana bir hayli ilginç geldi. Olayın detaylarıyla ilgili Ercan'ın haberini sizlere sunayım.. Hem Finlandiyalı bilim adamının konuyla ilgili söylediklerini, hem Vanlılar'ın olaya bakışını ve üniversitenin konuyla ilgili açıklamasını sizlere aktarayım istedim.

'Ben ajan değilim'
8 yıl önce ilk kez Türkiye'ye gelen ve İskenderun'da 2.5 yıl kaldıktan sonra ülkesine dönen fizikçi Tom Schulman ile eşi antropolog Leena Marjatta Gunner, Türkiye'den kopamadı. Üç yıl önce Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile sözleşme yapan çift, Van'a yerleşti. İkisi erkek 5 çocukları bulunan çiftten Tom Schulman, üniversitenin Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak göreve başlarken, Leena Marjatta ise Helsinki Üniversitesi'nde sürdürdüğü eğitimi için Van'da ' Türkiye'nin Kültürel Zenginlikleri' konulu yüksek lisans tezi hazırlamaya başladı. İskenderun'da kaldıkları süre içinde bir yıl Türkçe kursuna giderek dilimizi öğrenen çift, geçen yıl Van'da açılan Kürtçe kursuna da kayıt yaptırdı. Bu kursun ardından dilden dile Tom Schulman'ın ajan olabileceği söylentileri başladı..

'Proje hazırlıyordum'
Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nce, her yıl ocak ayında uzatılan sözleşmesi bu yıl yenilenmeyen Tom Schulman, Türkiye'ye ilk kez 1997 yılında turizmle uğraşan Kıbrıslı bir arkadaşları aracılığıyla geldiklerini belirterek, "Ülkemdeki bir maden analiz şirketinin temsilciliğini alınca ailemle burada 2.5 yıl kaldım ve bir yıl Türkçe kursuna gittim. Bu süre içinde
Türkiye'nin birçok ilini gezdim ve bazı üniversitelere öğretim görevlisi olarak çalışmak üzere başvurum. Finlandiya'ya döndükten iki yıl sonra Yüzüncü Yıl Üniversitesi bana olumlu cevap verdi. 2002'de ailemi de alarak Van'a yerleştim. Üç yıldır Fen Edebiyat Fakültesi fizik bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışıyorum. Radyasyon detektörleri, analiz uygulayıcısı, maden araştırma, dijital röntgen görüntüleri üzerine bilimsel çalışmalar yapılacak bir laboratuar için proje hazırlıyordum" dedi.

Eşi
de tez hazırlıyor
Bu arada Helsinki Üniversitesi Antropoloji bölümü mezunu Leena Marjatta Gunner ise eşi Tom Schulman Gunner Van'da çalışmaya başlayınca burada yüksek lisans tezi hazırlamaya karar verdi. Helsinki Üniversitesi bünyesinde Türkiye'nin kültürel zenginlikleri konulu tezi için bayan Gunner, yerel halkla diyalog kurup gelenek görenekleri, din, dil ve yaşam kültürünü öğreniyor .

10 milyon dolarlık hibe
Eşiyle birlikte ajan oldukları yönünde çıkarılan söylentilere çok üzüldüklerini belirten Gunner, üniversiteye kurmayı düşündükleri laboratuar için 10 milyon dolarlık hibe cihaz temin etmiş. Gunner, yaptığı çalışmaları da bakın nasıl anlatıyor: "Rektörlük tarafından kabul edilen yaklaşık 200 milyar liralık projeme bütçe ayrılmasına karar verildi. Birkaç ay önce 3 adet ölçüm cihazı satın alınarak laboratuara start verildi. Bu arada projeyi hızlandırmak ve laboratuarda kullanılacak bilgisayar ve diğer elektronik cihazları temin etmek için kendi ülkemdeki Helsinki Teknik Üniversitesi öğrenci topluluğundan yardım istedim. Öğrencilerden olumlu cevap geldi. Yaklaşık 10 bin dolarlık cihazlar kargoya verilerek Türkiye'ye gönderildi.
Yaklaşık bir aydır İstanbul'da, gümrükleme işlemleri tamamlanmaya çalışılan cihazlar yazışmalar tamamlandıktan sonra Van'a ulaştırılacak."

Rektör: İhtiyaç meselesi
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın da olayla ilgili konuştu. Şimdi de ona kulak verelim:
'Ajanlık söylentilerinden haberim yok. Üniversite bünyesinde bu tür faaliyetler gösteren çok sayıda yabancı kökenli öğretim görevlisi var . Gunner'in görev süresinin uzatılmamasına Fizik bölümünde öğretim görevlisi ihtiyacının sona ermesiyle karar verildi.''
İki tarafın görüşleri böyle. Bakalım Türkiye'yi çok sevdiğini ve görevine geri dönmek istediğini söyleyen Finlandiyalı bilim adamının Van macerası nasıl sonuçlanacak?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İnsanın hayvana yaptığı zulmün ucu bucağı yok ki!..   / 02-02-2005
 SSK'lılara çocuk sahibi olmak yasak!   / 01-02-2005
 Reha adaya yerleşsin sponsoru biz oluruz!..   / 31-01-2005
 Yılmaz Erdoğan, Cem Yılmaz ve yaşamdan dakikalar!..   / 30-01-2005
 Oynar başlıklı fettan ve yumuşak modacı   / 29-01-2005
 Bir bebeğin kuşkulu ölümü üzerine anne feryadı   / 28-01-2005
 Bahçeşehir cinayeti üzerine çeşitli yorumlar   / 27-01-2005
 SSK Ege Doğumevi'nde skandal iddiası   / 26-01-2005
 Ne olur bitirin artık!..   / 25-01-2005
 'O kız o öldürülen çocuğu seviyor muydu peki?..'   / 24-01-2005
REHA MUHTAR
Çocukken Kerkük'ten nasıl kaçırıldım?.. (1)
9...
ALİ KIRCA
Türk televizyon tarihinin en yüksek reytingi!
Aslında...
MAHMUT ÖVÜR
Taksiler ne zaman değişecek?
İstanbul taksileriyle...
SAVAŞ AY
Finlandiyalı fizikçinin Van macerası
Geçtiğimiz günlerde...
REFİK DURBAŞ
Kurban edilen değerler
Dini ritüeller kaynakları olan...
HINCAL ULUÇ
Bıçakçı derhal istifa etmeli..
Levent Bıçakçı...
EMRE AKÖZ
Başları açık Nurcu kızlar
Yazı dizimizden sonra Nur...
MEHMET BARLAS
Türkiye'nin Karamehmetler'e ihtiyacı hep...
Perakende destek
Perakende destek
Güney Asya'ya yardım için düzenlenen "Top'tan Destek" maçında...
Nik!in ilk şovu
Nik!in ilk şovu
Anelka, takımla ilk idmanında attığı goller ve arkadaşlarıyla uyumu...
Gül: Irak'ta sürekli akılsızca işler yapılıyor
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Çin Halk...
Ağar: ABD'yi şikâyete hakları yok!
DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, hükümetin, "AB meselesinde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu