kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Ali gel' tarihe karışıyor
Neler Olacak?

Çocuklar önce e'yi öğrenecek

İlköğretimde okuma yazma sistemi değişiyor. Artık fiş ezberlenmeyecek. Çocuklar artık alfabede ilk olarak 'a' yerine 'e' harfi ile karşılaşacak. En son 'j' harfini öğrenecek.

'Ali gel' tarihe karışıyor

İlköğretimde gelecek yıldan itibaren okuma yazma sistemi tümüyle değiştiriliyor. Fişler kalkarken öğrencilere, önce en çok kullanılan sesler, sonra heceler, en son kelime ve cümleler öğretilecek.

İlk ve ortaöğretim müfredatını yenileyen Milli Eğitim Bakanlığı, "Okuma-Yazma Öğretimi Programı" nda da değişikliğe gidiyor. Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın, ABD'yi örnek alarak hazırladığı yeni modelle ilköğretimde okuma yazma sistemi değiştiriliyor. Öğrencilere önce sesler, sonra heceler, en son kelimeler ve cümleler öğretilecek.

2006'DA TAMAM
İzmir ve Ankara'nın da aralarında bulunduğu bazı illerde pilot okullarda uygulanmaya başlanan ve gelecek yıl Türkiye geneline yaygınlaşacak yeni sistemde alfabe 6 gruba ayrılacak. Çocuklar alfabede ilk olarak 'a' yerine 'e' harfiyle karşılaşacak, en son 'j' harfini görecek. Bu sayede okuma ve yazma eş zamanlı öğrenilecek. Öğrencilere önceden belirlenmiş ve kesinleşmiş hece, kelime ve cümle kalıpları verilmeyecek. Fiş toplama, fiş kesme, fiş ezberleme dönemi sona erecek. Yaratıcılıklarını ortaya koyabilmeleri için bu tür örnekleri çocukların üretmesi teşvik edilecek. Düz yazı yerine "el yazısı" olarak bilinen 'bitişik eğik yazma' tekniği kullanılacak.

ALFABENİN 6 GRUBU
Yeni programa göre, "ilk okuma yazma öğretimi"nde ses temelli cümle yöntemi benimsenecek, hece tablosu hiçbir şekilde kullanılmayacak. Anlamlı bütün oluşturacak birkaç ses verildikten sonra seslerden hecelere, kelimelere ve cümlelere ulaşılacak. Öğrencilere, "Ali top at", "Bak Suna bu at" gibi kalıplar verilmeyecek. Öğrencilerin kendi hecelerini, kelimelerini ve cümlelerini oluşturmaları istenecek. Sesler alfabedeki sıralamalara göre değil, Türkçede teleffuzu kolay ve çok kullanılan harf sıralamasına göre öğretilecek. Ses gruplarının düzenlenmesinde harflerin yazım kolaylığı ve anlamlı hece üretmedeki işlerliğe dikkat edilecek. Buna göre gruplar şöyle olacak:
1. Grup: e, l, a, t
2. Grup: i, n, o, r, m
3. Grup: u, k, ı, y, s, d
4. Grup: ö, b, ü, ş, z, ç
5. Grup: g, c, p, h
6. Grup: ğ, v, f, j

1997'den bu yana uygulanan mevcut sisteme göre, öğrencilere ilk olarak cümleler öğretiliyordu. Bu amaçla bakanlığın belirlediği cümlelerden oluşan fişler öğrencilere dağıtılıyordu. Öğrenciler önce cümleleri ezberliyor, daha sonra bu fişleri kelime kelime keserek sözcükleri öğreniyorlardı. Son olarak kelimeler de kesilip heceler benimsetiliyordu. Buna 'tümdengelim' yöntemi deniyor. 1968 yılından 1997 yılına kadar öğretilen sistemde ise 'tümevarım' yöntemiyle heceler esas alınıyordu. Okuma yazma öğrenen çocuklara önce hecelerden oluşan fişler dağıtılıyor sonra bu hecelerle kelimeler ve cümleler oluşturuluyordu. Öğrenciler bu yöntemlerle kalıplaşmış sözcükleri ezberlemek zorunda bırakılıyordu.

EL YAZISI
Miniklerin ilk okuma yazma öğretimine 'bitişik eğik yazı' ile başlanacak. Böylece tıpkı Avrupa'da olduğu gibi yeni nesil el yazısı kullanacak. Yazmaya başlamadan önce öğrencilerin çeşitli oyunlarla el ve kol kasları geliştirilecek. Örneğin 'sağ elimde beş parmak, sol elimde beş parmak' şarkısı söyletilecek. Parmak uçları sıra üzerine vurularak hafif yağmur, şiddetli yağmur sesleri çıkarılacak. Direksiyon çevirme hareketleriyle sağa ve sola doğru dönüşler yapılacak. Elma, armut toplama veya parmaklarını açıp kapatarak far yakıp söndürme taklidi yapılacak. Böylece miniklerin parmakları yazı yazmak için hazırlanacak. Öğrencilere kuş yuvası, çember ve bulut yapma, dalga, yılan şekilleri gibi sürekli ve eğik çizgiler çizdirilecek.

Betül KOTAN / ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Yalnız adam Anelka
 Zafer katillerin oldu
 Her öğretmene bir dizüstü bilgisayar
 Gündoğdu: Marmara'da enteresan işaretler var
 Beyaz daha çok beyaz olacak!..
 İkizleri unutmadı
 Yıldızlarla birlikte çocuklar da tüttürüyor
 Yuvalar 'alarm' veriyor
 Çocuk Köyü'nde skandal büyüyor
 Yıkım kavgası sürüyor
 Öğretmenim, canım benim
 İspanya'nın Oscar'ı 'Duvara Karşı'nın
ERDAL ŞAFAK
Devlet ve kuzgun
Washington'da "Başkan Bush'un üç ayda...
ALİ KIRCA
Alternatif!
Aslında kavga gürültüyle geçen CHP...
ÖMER LÜTFİ METE
Kurultay karanlığındaki ayna
Kavgalı CHP kurultayıyla...
UMUR TALU
Besleme gazetecilik
Amerikalılar şu sırada kendi...
ERGUN BABAHAN
Suçluların telaşı
Küfürler bizi yıldırmaz. Biz doğru...
3'lü etnik kabine için hazırlanıyor
Irak'ta yeni kabine için İngiliz Times gazetesi "Kilit görevler Şii...
Çıkarınıza aykırı bir gelişme olmaz
Savunma Bakanlığı'nın üç numaralı ismi Douglas Feith: PKK, Irak'ta...
Kupaya geldim
Kupaya geldim
Anelka, F.Bahçe'deki hedeflerini anlattı: Kariyerimde Şampiyonlar...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu