kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
AİHM'de Türkiye için önemli ay
AİHM'de Türkiye için önemli ay

Pilot dava seçilen Rum başvurusu ile terör örgütü başının temyiz başvurusunun karara bağlanması bekleniyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Kıbrıs Rum kesiminden Türkiye aleyhine yapılan şikayetlerde ''pilot dava'' seçilen bir başvuru ile terör örgütü başı Abdullah Öcalan'ın temyiz niteliğindeki Büyük Daire'ye yaptığı başvuruyu Şubat ayı içinde karara bağlaması bekleniyor.

AİHM yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Kıbrıslı Rum Mira Ksenides Aristis'in Maraş yakınlarındaki mal ve mülkünü kullanmasının engellendiği gerekçesiyle Türkiye aleyhine yaptığı başvurunun incelenmeye alınıp alınmamasına ilişkin karar verilecek.

Kararın Şubat ayında verilmesi beklenirken, Mart ayına kalma ihtimali de bulunuyor. AİHM 3. Dairesi, geçen yıl Eylül ayında, söz konusu başvuruya ilişkin olarak Rumların ve Türk hükümetinin görüşlerini dinlemişti.

Strasbourg mahkemesinden mülkiyet şikayetiyle ilgili çıkacak gerekçeli karar, AİHM'de bekleyen diğer Rum başvurularına emsal teşkil edecek olması açısından önemli görülüyor.

AİHM'nin 3. Dairesi'nde yapılan duruşmada, Türkiye adına konuşan avukatlar, Annan Planı'nın Rumlar tarafından reddedildiğini hatırlatmışlar ve Rumların mal ve mülk iddialarını araştırmak üzere KKTC'de bir tazmin komisyonunun kurulduğuna işaret etmişlerdi.

Rum Mira Ksenides Aristis'in avukatları ise KKTC'nin uluslararası toplum tarafından kabul edilmediğini gerekçe göstererek, tazmin komisyonunun da geçerli bir hukuki kurum olamayacağı görüşünü savunmuşlardı.

TERÖR ÖRGÜTÜ BAŞININ TEMYİZ BAŞVURUSU

AİHM'de Şubat ayında Türkiye için önemli olan diğer konu ise temyiz niteliğindeki Büyük Daire'nin terör örgütü başının başvurusuna vereceği yanıt olacak.

Büyük Daire, 9 Haziran 2004 tarihinde ikinci bir duruşma düzenleyerek, tarafların görüşlerini yeniden dinlemişti. AİHM, 2003 yılı Mart ayında aldığı kararda, terör örgütü başının avukatlarının başvurusuyla ilgili olarak, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) adil yargılanma hakkıyla ilgili 6., gözaltı süresinin uzunluğuyla ilgili 5. ve kötü muameleyle ilgili 3. maddesini ihlal ettiğine hükmetmişti.

Türkiye'nin AİHS'nin adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddesinin 1. ve 3. fıkralarını ihlal ettiğini savunan AİHM, duruşmalar başladıktan sonra askeri yargıcın sivil yargıçla değiştirilmesini yeterli görmemiş ve savunma için gerekli olanak ve zamanın verilmediği
görüşünü dile getirmişti.

Mahkeme, AİHS'nin gözaltı süresiyle ilgili 5. maddesinin 3. ve 4. fıkralarının da ihlal edildiğini, terör örgütü başının mahkemeye çıkarılmadan önceki gözaltı süresinin de uzun olduğunu savunmuştu.

AİHS'nin yaşam hakkıyla ilgili 2. maddesiyle ilgili şikayet konusunda, Türkiye'nin ihlalde bulunmadığı görüşüne varan AİHM, Abdullah Öcalan'ın idamla yargılanmasını, AİHS'nin kötü muamelenin önlenmesiyle ilgili 3. maddesinin ihlali olarak görmüştü.

Strasbourg mahkemesi, avukatlarının, terör örgütü elebaşısının Kenya'dan yasadışı bir biçimde getirildiği ve ayrımcılığa tabi tutulduğu yolundaki şikayetlerini ise reddetmişti.
AİHM, Öcalan'ın avukatlarının AİHS'nin 7, 8, 9, 10 ve 18. maddelerine dayanarak yaptıkları başvuruların incelenmesini de oybirliğiyle gerek görmezken, Öcalan'ın mahkumiyet koşullarıyla ilgili bir ihlalin olmadığı görüşüne varmıştı.

Mahkeme, Türkiye'nin ödemesi istemiyle herhangi bir maddi tazminata karar vermezken, karşı tarafın mahkeme masrafı olan 100 bin euro'nun Türkiye tarafından ödenmesine hükmetmişti.

Büyük Daire'nin yeniden Öcalan'ın adil yargılanmadığı görüşüne varması halinde, Avrupa Konseyi'nin Türkiye'nin terör örgütü başının yeniden yargılanmasını istemesinin gündeme gelmesi ihtimali bulunuyor.

AİHM'nin Leyla Zana ve arkadaşlarının adil yargılanmadığına hükmetmesinden sonra Avrupa Konseyi, bu davanın yeniden görülmesi talebinde bulunmuştu.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Kerkük'e seyirci olmayız
 Abbas yarın Türkiye'de
 Erdoğan felaket bölgesine gidiyor
 Amerika'dan önemli konuklar var
 Çelik: Rumlar'ın azalması son derece hüzünlendiriyor
 Ağar: Küstahlara derhal mukabele etmeli
 Kutan: Rice'ın niyeti belli
 İçli: Tehlikeye karşı DSP
 'ÖDP'de sadece fikirler uçuştu'
 Gençliğinin sırrı sızma zeytinyağı
 Boyayla 'doğal' saçlar
 'Aslanım sesi aç!'
MAHMUT ÖVÜR
Kurultay'da tahminler tuttu mu?
CHP Kurultayı'nın en...
YAVUZ DONAT
460'ı iyi okumak lazım
Bir kurultay daha geçti. Bugün...
Şantaja dayanamayıp teslim oldu
Taciz edildiği gerekçesiyle 14 yaşındaki bir genci öldüren 25...
'Bacağımla birlikte hayatım da koptu'
Otobüs kazasında ayağı kopan Lale Sayar iki yılda yedi ameliyat...
Yönetim de Baykal'ın
Yönetim de Baykal'ın
Kurultayda dün 'blok liste' yöntemiyle yapılan seçimde yine Baykal'ın...
Baykal'ı suçladı, şiddet olayları için özür diledi
Baykal'ı suçladı, şiddet olayları için özür diledi
Sarıgül, "Kurultay Baykal'ın koltuğunu koruyabilmesi için karalamaya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu