kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mahmut Ovur @ SABAH
 
Kurultay'da tahminler tuttu mu?
Değişmeyen bir gelenek
CHP delegesinin hayal kırıklığı
Soru-Cevap
Kent Günlüğü

Kurultay'da tahminler tuttu mu?

CHP Kurultayı'nın en renkli yanı, kamuoyuna açık kurultay salonundan çok kulislerdi. Orada yumruklaşmalar, siyasi aşağılamalar, karşılıklı hakaretler değil, rakamlar, öngörüler ve vaatler ağır bastı.
Bu nedenle de, kulisler bizzat kurultayın yaşandığı ortamdan hem daha keyifli, hem daha tartışmalı ve daha iddialıydı. Ankara'ya geldiğimizde ilk yaptığımız şey adresleri önceden bilinen kulisleri dolaşmak oldu.
İlk durağımız Sheraton Oteli. Lider adayı Sarıgül ve ailesi orada konaklıyor. Otelin 23. katındaki odaya girdiğimde Sarıgül, ertesi gün yapacağı konuşmayı hazırlıyordu. Tam bir ev ortamı. Eşofmanlı Sarıgül, kalemle beyaz kartonlara konuşma metnini okunaklı bir biçimde yazıyor. Sonra o yazdıklarını yüksek sesle okuyor. Dinleyici Aylin Sarıgül... Zaman zaman müdahalelerle düzeltmeler geliyor.
Sarıgül'ün üç ayrı konuşma hazırlaması dikkatimi çekiyor. Kurultay salonunda neler yaşanacağını o saatlerde kimse bilmiyor tabii. Ama Sarıgül, ihtimaller üzerine üç ayrı konuşma hazırladığını söylüyor. Biri her şey beklendiği gibi giderse yapacağı genel konuşma, diğeri Baykal ağır konuşur ve saldırırsa, öteki de delegelere yönelik. (Kurultay salonunda ne gerçekleşti? Gördüğüm kadarıyla hepsinin karışımı bir konuşma oldu.)
Bu görüşmede Kurultay'dan ne beklediklerini Aylin Sarıgül'e soruyorum. Kısa bir cevap veriyor: "Bu Kurultay'ı alacağız." Araya girip soruyorum "Ya alamazsanız? Tahmininiz nedir?" Aylin Sarıgül, bu kez farklı bir cevap veriyor: "Bu kurultayı Mustafa kazanırsa bir kahraman çıkar, kaybederse iki kahraman çıkar." Bu kez şifreli cevabını açmasını istiyoruz. Aylin Hanım şöyle anlatıyor: " Bu bir halk hareketidir. Mustafa Sarıgül, Anadolu insanı adına yola çıktı. 450-500 oyda kalırsa bu önemli bir başarı olacak ve halk kazanacak... Yani demokrasi açısından önemli bir adım olacak."
Sarıgül çiftini orada bırakıp Hilton Oteli'nde konuşlanan CHP'lilerin arasına giriyoruz. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, Kemal Akar, Gürsel Tekin, Osman Aydın, Atilla Çehreli, Ümit Silan orada... Bir başka masada Hasan Fehmi Güneş bir grupla sohbet ediyor. Bir süre sonra Celal Doğan, Cemal Canpolat ve Battal İlgezdi geliyor. İlginç bir tartışmaya tanık oluyorum. Hem kurultaya yönelik tahminler yapılıyor, hem de CHP'nin içinde bulunduğu durum tartışılıyor.
Genel başkan seçiminden bir gün önceki bu tahminler siyasi öngörü ve partiyi tanıma açısından önemli. İlk tartışmanın konusu, İstanbul delegesi kime, ne kadar o verecek? En iddialı rakam, İstanbul Büyükşehir CHP Meclis Grup Başkanı Kemal Akar'dan geliyor. "İstanbul'da 90 delege kesin."
Celal Doğan daha genel bir tahmin yapıyor: "Bence Deniz Baykal 600-650 arası oy alır. Sarıgül ise 400 civarında. Zülfü'ye oy verecek olanlar beyaz oy verecek. Ama benim tahminim beyaz oy verenlerin sayısı az olacak."
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ün tahmini ise şöyleydi: "Bence Deniz Bey 700'ün üzerinde oy alır. Sarıgül 400'ü geçemez."
Cemal Canpolat da şöyle diyor: "Baykal tam dişine göre bir rakip buldu. Şimdi onu yenince 'Bak ben başarılı oldum' diyecek."
Kadıköy Delegesi Osman Aydın ise başka bir noktaya vurgu yapıyor: "Önemli olan üçüncü bir arayışın var olduğunu göstermek. Delege bu konuda bir tavır koyacak. Eğer beyaz oy sayısı 300 çıkarsa bu önemli."
Hilton Oteli gibi Dedeman ve Sürmeli Otel lobileri de benzer tartışmalara sahne oldu. Ve hiçbir gerginlik yaşanmadı. Kulislerdeki tartışma ve tahminler her yerde benzer minvalde sürdü.
Peki sonuç ne oldu? Onu biliyoruz, Deniz Baykal 674, Mustafa Sarıgül 460... İstanbul delegelerinin oy oranı ise tahmini olarak şöyle gerçekleşti; Deniz Baykal 62, Mustafa Sarıgül 53, Boş 12... 1219 delegenin katıldığı kurultayda geçersiz oy sayısı sadece 85. Anlaşılan delege üçüncü şıkka sıcak bakmadı.
Ve son bir not: Seçim sonrası Aylin Sarıgül'le konuştum. İşte değerlendirmesi: "Halkın ve delegenin tercihi Mustafa Sarıgül'dü. Bu bizim için önemli. Yolumuza devam edeceğiz."

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kurultaydan 'demokrasi' çıkmadı!   / 30-01-2005
 Belediyeler ve Kurumsal Yönetim   / 29-01-2005
 Semt iskelesi olmayan şehir   / 28-01-2005
 CHP Kurultayı sürprizlere gebe   / 27-01-2005
 İstanbul mercek altında   / 26-01-2005
 CHP delegesinin 'zor seçimi'   / 25-01-2005
 CHP'de geri sayım   / 24-01-2005
 Çekmece Venedik olacak   / 23-01-2005
 CHP'de delege hesapları   / 20-01-2005
 Masmavi suların farkında değiliz...   / 18-01-2005
MAHMUT ÖVÜR
Kurultay'da tahminler tuttu mu?
CHP Kurultayı'nın en...
YAVUZ DONAT
460'ı iyi okumak lazım
Bir kurultay daha geçti. Bugün...
Şantaja dayanamayıp teslim oldu
Taciz edildiği gerekçesiyle 14 yaşındaki bir genci öldüren 25...
'Bacağımla birlikte hayatım da koptu'
Otobüs kazasında ayağı kopan Lale Sayar iki yılda yedi ameliyat...
Yönetim de Baykal'ın
Yönetim de Baykal'ın
Kurultayda dün 'blok liste' yöntemiyle yapılan seçimde yine Baykal'ın...
Baykal'ı suçladı, şiddet olayları için özür diledi
Baykal'ı suçladı, şiddet olayları için özür diledi
Sarıgül, "Kurultay Baykal'ın koltuğunu koruyabilmesi için karalamaya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu