kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Doc. Dr. Bengi Semerci @ SABAH
 

Saç yolma bir hastalıktır

Kızdığımızda, ökelendiğimizde ya da sıkıldığımızda, bu duygularımızın şiddetini belirtmek için "saçlarımı yoldum" ya da "bana saçlarımı yoldurdu" deriz. Çoğu zaman öylesine söylediğimiz bu söz, aslında çok bilinmeyen bir ruhsal rahatsızlığını tarif etmektedir. Göze çarpar derecede saç kaybıyla sonlanacak şekilde kişinin kendi saçlarını tekrar tekrar yolmasına trikotillomani denir. Bu terim 1889'da Fransız bir dermatoloji doktoru tarafından "karşı konulamayan saç yolma dürtüsü"nü belirtmek için kullanılmıştır. Psikiyatri hastalığı olarak dürtü bozuklukları başlığı altında sınıflanır.

YAŞAMI OLUMSUZ ETKİLER
Eğer kişi saç yolma dürtüsünü ertelemeye ya da durdurmaya çalışırsa gittikçe artan oranda gerginlik hisseder. Saçlarını yolduğunda ise bir haz, rahatlama ve doyum duygusu yaşar. Herhangi bir cilt hastalığına bağlı olmayan bu durum, ilerledikçe kişinin yaşamını olumsuz etkileleyen bir hal alır. Başlangıçta çok nadir görüldüğü düşünülen 'saç yolma'nın, aslında yaklaşık her yüz kişiden dördünde olduğu farkedilmiştir. Bazen erken yaşlarda başlar, kadın ve erkeklerde aynı oranda görülür ve iyileşme oranı daha fazladır. Bazen de geç yaşlarda başlar, kadınlarda daha sıktır ve süreğen bir durum halini alabilir. Dürtü, kontrol bozukluğu olarak adlandırılamakla beraber, bir çeşit takıntı olduğu ve obsesif kompülsif bozuklukla benzerlikler gösterdiği bilinmektedir. Bazen kıl yolma sadece saçla kalmaz. Buna başta kirpikler olmak üzere kaşlar da eklenebilir.

STRESE GÖRE ARTAR
Stresli durumlarda saç, kaş ve kirpik yolmalar artmaktadır. Ailelerin birinci çocuklarında daha sık görülmesi, kıskançlığın hastalığın başlamasında etkili olduğunu düşündürmektedir. Yine ailesel bazı özelliklerden söz edilebilir. Aşırı mükemmelliyetçi, eleştirici annelere karşın, edilgen, duygularını belli etmeyen babalar bu hastaların ailelerinde ki sık rastlanan bulgulardandır. Herhangi bir stresli yaşam olayından sonra başlama sık rastlanmakla birlikte, hastalığın oluşması genellikle uzun yıllar almaktadır. Çocukluk ve gençlikte genellikle ders çalışma sırasında başlayan saç çekmeleri, kirpik ve kaşlar izler. Saç ya da diğer kılların koparılmasıyla bir gerginlikten kurtulma, rahatlama söz konusu olmakla birlikte, hastalar ağrı ya da acıdan bahsetmemektedir. Kimi zaman kaşıntı, bu duruma eşlik edebilir. Bulgular çoğunlukla kişi yalnız olduğu zamanlarda ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle de bunun bir sorun olduğunun anlaşılması ve tedavi arayışları gecikmektedir. Bu davranışlara tırnak yeme, parmak emme veya sallanma gibi davranışlar eşlik etmektedir. Bunun yanı sıra diğer ruhsal bozukluklar da birlikte görülebilir. Depresyonu gözardı etmemek gerekir. Sıkıntı, stres yaratacak her türlü durum saçlarınızı yolmanıza neden olabilir.

ORTAK ÇÖZÜM ARAYIŞI
Saç, kirpik ya da kaşların yolunması, bir süre sonra bu kılların geri gelmemesi sonucunu doğurmaktadır. Saçsız, kirpiksiz ya da kaşsız olmak görüntü olarak ek sorunlara yol açacağı gibi, "niçin" sorusuna yanıt vermek de yorucu ve streslidir. Zaman geçtikçe sorunu çözmek zorlaşır. Genellikle sorunun çözümü kuaförlerde arandığından, süre uzamaktadır. Sosyal yaşam için oldukça engelleyici ve sıkıntı verici bir durum olaması nedeniyle, bu sorunla yaşamak zorunda kalanlar ve tedavide gecikmiş olanlar, birçok ülkede siteler kurarak sorunlarını paylaşmakta ve çözüm aramaktadır. Kişinin kendinde ya da çocuğunda benzer bir durum fark etmesi durumunda, hemen bir psikiyatri uzmanına başvurması ve nedenini öğrenmesi gerekir. Tedavisinde altta yatan nedenin ve eşlik eden durumların tanınması ve giderilmesi ilk iştir. Davranışcı yöntemler adı verilen tedavi yöntemi uzun sürmekle birlikte etkili olmaktadır. Ayrıca bazı antidepresan ilaçların tedavi edici etkisi bilinmektedir.

TEDBİR ALMAK ÖNEMLİ
Kızdığımızda, üzüldüğümüzde, öfkelendiğimizde sadece söz olarak "saçımızı yolmak" etkili bir cümle olabilir. Yine de bu sözün altındaki gerçeği unutmamakta, sözde kalmayıp eyleme geçtiğinde bir hastalık olduğunu anımsamak gerekir. Bölgesel olarak saçsız kalmış bir başla, şarkılara, şiirler konu olmuş güzellik ve çekicilik simgesi kaş ve kirpiklerimizi yitirmiş bir şekilde yaşamanın hoş olmayacağı bir gerçek. Bu nedenle en baştan tedbir almakta yarar var. Hele yaşadığımız ülkede bunca saç yolduracak haber, olay ve gerçekler varken...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Çocukların boş zamanlarını değerlendirmek   / 24-01-2005
 Biz her şeyi bilmiyoruz!   / 22-01-2005
 Çocuk ve ergenlerde madde kullanımı   / 20-01-2005
 Bebeğim üç yaşında   / 17-01-2005
 Kadın ve erkek arkadaş olur mu?   / 15-01-2005
 Adet öncesi sendromu ve menopoz   / 13-01-2005
 Anne gel! Korkuyorum   / 10-01-2005
 Dedikodu mu? Söylenti mi?   / 08-01-2005
 Şizofreni   / 06-01-2005
 Nasıl çocuk yetiştirmeliyiz?   / 03-01-2005
HAKAN & UTKU
Uykusuz her gece
(Karı koca yatakta yatmış uyurlarken...
Doç. Dr. BENGİ SEMERCİ
Saç yolma bir hastalıktır
Kızdığımızda, ökelendiğimizde...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Oruk
Bulguru suyla ıslatın. Soğan,...
Dikkat eksikliğinin tedavisi mümkün
Dikkat eksikliğinin tedavisi mümkün
'Dikkat eksikliği' sorunu olan çocuklar, zekâlarını verimli...
Tarkan'ın ayıbı!
Tarkan'ın ayıbı!
Pazartesi günü New York'taki ünlü Metropolitan Müzesi'nde...
Aşkları nüksetti!
Aşkları nüksetti!
Bir dargın bir barışık sürdürdükleri ilişkilerini iki yıl önce...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.