kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Doc. Dr. Bengi Semerci @ SABAH
 

Çocukların boş zamanlarını değerlendirmek

Çocukların boş zamanları dediğimizde akla gelen süreler, okuldan ve ders çalışmaktan geri kalan zamanlardır. Tabii bir de tatiller... Zamanımız çocuklarının bu soruya verdikleri yanıt genellikle değişmemektedir. "Bilgisayar, play station ve televizyon". "Arkadaşlarımla oluyorum" diyen çocuk sayısı gittikçe azalmaktadır. Bu nedenle de biz büyükler sıklıkla kitap okumadıklarından yakınıyoruz. Ama daha çok yakındığımız ders çalışılmaması... Bu nedenle çocukların dinlenme gereksinimlerini pek de önemsemiyoruz. Galiba biraz insaflı olmakta yarar var. Özellikle tam gün okula giden ve okulla ev arasında uzun yollar kat etmek zorunda olan çocuklara...

SADECE 5 SAATLERİ VAR
Genellikle eve geldikten sağlıklı yatma vaktine kadar ev içinde yaklaşık beş saatleri olan çocuklar... Bu sürede yemek, yıkanma gibi doğal gereksinimlerini giderecek, ders yapacak, dinlenecek, çocukca ihtiyaçlarını tamamlayacak ve aileleriyle ilişki kuracaklar. Eğer hem onlar hem biz zamanı iyi kullanmayı öğrenemezsek asla sağlıklı geçmeyecek bir süreç.

* Ders çalışmak: Ailelerin en çok yakındıkları ve çocuklarıyla tartışlıkları konu ders çalışma zamanlarıdır. Bu tartışmanın temelinde ailelerin çocuklarından daha fazla dersler konusunda endişelenerek, çocuklara bu kendilerinin sorumluluğuymuş duygusunu vermeleri vardır. Aile bu sorumluluğu alınca, çocuk ders yapmayı sadece onları memnun etmek için yapması gereken bir olay gibi düşünmektedir. Oysa aile denetleyici ve yardım edici olup, en baştan sorumluluğu çocuğa verirse, yapılmadığı zamanlarda okulda ödenecek bedeli ödemesine ve öğrenmesine olanak sağlarsa sorunu olmayan çocuklarla çatışma azalacaktır. Belirlenmiş ders saatleri, bu saatler içinde başka aktivitelerin sınırlanması, bu konuda kararlı olmak çocuğun sorumlu ve planlı olmasında bir adımdır. Bu düzenlemeleri yaparken çocuğun saatlerce ders başından kalkmamasını istemek, pek akıllıca olmaz. Verimli de olmayacak bu durumu engellemenin en iyi yolu, ders çalışma sürelerini bölmektir. Bunu yaparken zamanlamaları ve molaları seçecek ve denetleyecek kişinin ebeveyn olduğu unutulmamalıdır.

* Bilgisayar ve playstation: Bilgisayar doğru kullanıldığında çocuğun gelişimi için önemli olan bir buluştur. Ancak gün içinde ne süreyle kullanılacağı ve ne amaçla kullanılacağı; ebeveynler tarafından belirlenmeli ve denetlenmelidir. Uzun süre bilgisayar başında oturmak; vücut iskeleti ve göz sağlığını bozmak gibi fiziksel zararların yanı sıra çocuğu bir anlamda yaşamdan koparmaktadır. Sanal dünya içinde ailesiyle, arkadaşlarıyla ilişki kuramayan çocuk, dünyayı da sanal ortamdan tanımaktadır. Arkadaşlarıyla oyun oynamak ve yüz yüze konuşmak yerine chat yapmayı öğrenen çocuğun sosyal yaşamı öğrenmesi zordur. Ayrıca aile de çocuğunu tanıyacak, ilişki kuracak ve anlayacak zamanı yaratamamaktadır. Daha sonra oluşan sorunları öğrenmesi de zorlaşmaktadır. İnternet kullanımı sırasında girebileceği yaşına uygun olmayan siteler ayrı bir sorundur. Yaşı uygun olmadan göreceği fotoğraflar, okuyacağı bilgiler büyük sorunlara yol açabilir. Özellikle porno siteleri nedeniyle, çocuğun internet kullanımı mutlaka denetlenmelidir. Çocukların oyun oynamak için son zamanlarda en çok playstation'u tercih ediyor. Hatta iki arkadaş bir araya geldiğinde bile, hiç konuşmadan, birbirlerine bakmadan saatlerce ekranda birbirlerini öldürmeye, arabalarını çarpıştırmaya çalışmakta, bunun adına da "oyun oynuyoruz" demeye başladılar. Özellikle erkek çocukların babalarıyla paylaştıkları zaman da 'playstation'la geçiyor. Oyunların içeriklerinin zararlarının yanı sıra çocukların gelişimleri için gerekli aktivitelerden uzaklaşmasına neden olmaktadır.

* Televizyon: Televizyonun çocukları nasıl etkilediği artık çok bilinen bir konu. Gün içinde bir saati geçmeyecek şekilde TV seyretmesini sağlamak yeterli olacaktır. Unutulmaması gereken kumandanın sizde olduğu, içeriğini bildiğiniz, uygun olduğunu düşündüğünüz programı seçmek anne ve babanın görevidir. TV kendini denetlemeli ama çocuğunuzu da siz denetlemelisiniz.

* Spor ve sanat etkinlikleri: Çocukları uygun zamanlarda spor ve sanat etkinliklerine yöneltmek gelişimleri için gereklidir. Özellikle toplu yapılan basketbol, voleybol ve futbol gibi etkinlikler aynı zamanda paylaşmayı da öğretir. Bu tür etkinlikler düzenli yapıldığında ders çalışmayı engellemez, aksine yararlı olur. Benzer şekilde drama, tiyatro, bir müzik aleti çalmak, bale gibi yeteneğine göre seçilecek etkinlikler önemlidir. Unutulmaması gereken kendi özlemlerimizi gerçekleştirmek için çocukları zorlamanın, aynı anda bir çoğunu bir arada yapmalarını istemenin ve onlardan tüm bu faaliyetler başarılı olmalarını beklemenin ters etki yapacağıdır.

* Kitap okumak: Kitaplar onlar için çok önemlidir. Bu nedenle kitap seçimi ve kitap okuma alışkanlığı kazandırabilmek ayrı bir yazı konusu olacaktır. Ama bebeklikten itibaren ona kitaplar okumanız, evde kitap okunması, yaşına uygun cazip kitaplar almak bu alışkanlığın kazanılması için önemlidir. Kitap okumanın diğer faaliyetler kadar keyifli olduğunu anlatabilmek ve gösterebilmek ilk adımdır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Biz her şeyi bilmiyoruz!   / 22-01-2005
 Çocuk ve ergenlerde madde kullanımı   / 20-01-2005
 Bebeğim üç yaşında   / 17-01-2005
 Kadın ve erkek arkadaş olur mu?   / 15-01-2005
 Adet öncesi sendromu ve menopoz   / 13-01-2005
 Anne gel! Korkuyorum   / 10-01-2005
 Dedikodu mu? Söylenti mi?   / 08-01-2005
 Şizofreni   / 06-01-2005
 Nasıl çocuk yetiştirmeliyiz?   / 03-01-2005
 Çocuklar yeni yıldan neler bekliyor?   / 01-01-2005
Doç. Dr. BENGİ SEMERCİ
Çocukların boş zamanlarını değerlendirmek
Çocukların boş...
Bu davranış ne kadar doğru ve etik sizce?
Bu davranış ne kadar doğru ve etik sizce?
Geçtiğimiz günlerde Saba Tümer'in gece haberlerine davet edilen ancak...
Kadınlarla dudaktan öpüşmeyi sevmem
Kadınlarla dudaktan öpüşmeyi sevmem
'Hırsız Var' filminin galasında Ayça Tekindor'la dudaktan öpüşen...
Serçe beşinci kez yuvadan uçuyor!
Serçe beşinci kez yuvadan uçuyor!
Sevgilisi Önder Fırat'ın Ulus 29'daki evlenme teklifini kabul eden...
Sinema için her zaman!
Sinema için her zaman!
Türk sineması, son yıllarda kural tanımayan genç oyuncularla karşı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.