kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
MEVCUT HÜKÜMETİ SUÇLADI Çelebi (sağda), Muhammedeviyle görüşmesi sonrası açıklamalarında Allavi hükümeti için Güvenlik sağlayamadılar. Elektrik, su veremediler. Hiçbir şey başaramadılar diye konuştu.
Çelebi: Beni tutuklayamazlar
"Soruşturma istiyorum"

Çelebi: Beni tutuklayamazlar


Iraklı lider Ahmet Çelebi, yolsuzlukla suçladığı Savunma Bakanı'nın kendisini tutuklatacağı açıklamasına yanıt verdi. "300 milyon dolar nasıl yok oluverdi?" diye soran Çelebi: Beni tutuklama yetkisi yok....

Irak seçimlerine bir hafta kala, 300 milyon dolarlık yolsuzluk iddiası ve Ahmet Çelebi'nin akıbeti seçim kampanyasının bir numaralı gündem maddesi oldu. SABAH'ın Basra'da seçim kampanyası sırasında ulaştığı Çelebi, Irak Savunma Bakanı Hazim Şahlan'la ilgili 300 milyon dolarlık yolsuzluk iddiasını yineleyerek "300 milyon dolar nasıl yok oluverdi?" dedi. Çelebi, bu iddialar karşısında El Cezire televizyonuna kendisini tutuklatarak Interpol'e teslim edeceğini söyleyen Savunma Bakanı'yla ilgili "Bakan'ın beni tutuklama yetkisi yok. O iyi biri değil" dedi. Irak İçişleri Bakanı ve diğer üst düzey yetkililer de dün savunma bakanının tutuklama tehdidini yalanlayarak Çelebi'ye yönelik bir karar olmadığını söyledi.

3 MİLYON DOLARA EV
Bir dönem Pentagon'un gözdesi olan ve daha sonra ABD Dışişleri Bakanlığı ve CIA'yle kavgası nedeniyle Beyaz Saray nezdinde gözden düşen Saddam muhalifi işadamı, bugün ABD işgali ve ABD'nin desteklediği Allavi hükümetine muhalif konumda. SABAH'a Irak'ta artan yolsuzluk vakalarından şikayet eden Çelebi, Irak Savunma Bakanlığı'nın Lübnan'a uçakla 300 milyon dolar transfer ettiğini ve bu paranın akıbetinin meçhul olduğunu söyledi. Konu dün de New York Times gazetesine manşet olmuştu. Irak Savunma Bakanı'nın da geçen ay Amman'da 3 milyon dolarlık yeni bir ev satın aldığını anlatan Çelebi, "Herhalde maaşından biriktirdiği parayla almıştır" dedi. Ahmet Çelebi'nin kendisi Ürdün hükümeti tarafından Körfez Savaşı öncesi sahip olduğu Petra Bank'ı "hortumlamakla" suçlanıyor. Çelebi, olayın Saddam baskısıyla gerçekleştiğini iddia ederken, Ürdün hükümeti Iraklı muhalifi yolsuzlukla yargılayıp suçlu bulunmuştu. Bu arada Iraklı siyasetçiler arasında "en tartışmalı isim" olma özelliğine sahip Ahmet Çelebi'nin önümüzdeki hafta yapılacak seçimde de Irak'ın ruhani lideri Ayetullah Sistani'nin desteklediği listeden meclise girmesine kesin gözüyle bakılıyor. Listede 10'uncu sırada olan Çelebi, telefonla ulaştığımız Basra'da "rahatça seçim kampanyası yürütebildiğini" söyledi. Bağdat'ta güvenlik sorunu nedeniyle sokakta seçim kampanyası yapılamadığını doğrulayan Çelebi, buna karşın Şii ağırlıklı güney eyaletlerinde serbest hareket edebildiğini söyledi. Şii listesinin ülkedeki etnik bölünmeyi körükleyebileceği ve İran etkisinde bir köktendinci rejim yaratabileceği yönündeki sorularımıza da itiraz eden Çelebi, "Liste mevcut hükümetin listesinden daha popüler. Onu Amerikalılar destekliyorsa bunu da Sistani destekliyor. Listede yalnız Şiiler ya da yalnız din adamları yok. Tam tersine laik kesimden Türkmen, Hristiyan ve Süryani adaylara da yer verdik" dedi.

ABD'DEN GELEN PARA
Çelebi Iraklı Şii'lerin hedefinin demokrasi olduğunu belirterek, mevcut ABD destekli hükümeti topa tuttu. Hükümetin başta güvenlik olmak üzere bir çok alanda başarısız olduğunu belirten Çelebi, "Televizyon kampanyasıyla seçimi kazanmaya çalışıyorlar. ABD'den çok para geldiği doğru. Ama bizim gördüğümüz halk nezdinde meşruiyetleri yok" dedi. Irak seçimlerinde birkaç listeden adaylığını koyan isimler, 275 kişilik Meclis'e girmeyi hedefliyor. Başbakan daha sonra Meclis tarafından seçilecek ve muhtemelen Şii olacak. Geçmişte ABD'yle hareket eden Çelebi, geçen mayıs ayında ABD tarafından kitle imha silahları konusunda yanıltıcı bilgi vermek ve İran'a istihbarat vermekle suçlanmıştı. Her iki iddiayı da reddeden Çelebi, Washington'un kendisini "Irak'taki hatalarını kapatacak bir günah keçisi" olarak gördüğünü söylüyor.


1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 'İsyanın topuzu' artık onun elinde
 Clinton'dan medet umuyor
 AB, KKTC'den ürün alacak
 Robot askerler cepheye!
 Kerkük için 'yazılı güvence'
 Kürt yönetmen Oscar'a aday
 Emlak kralı 3. kez evlendi
 Hormonları izin vermiyor
 'Satanist' genç sevgilisini öldürdü
Kupa-cabana
Kupa-cabana
Fenerbahçe, Copacabana Plajı'nda yetişen Brezilyalılar'ı sayesinde...
Anelka operasyonu!
Anelka operasyonu!
Fransız futbolcu ile anlaşan F.Bahçe, Fabiano'nun anlaşmasını fesh...
'Sarıgül'ü içimize Amerika saldı'
'Sarıgül'ü içimize Amerika saldı'
CHP 13. olağanüstü kurultayı hazırlık çalışmaları çerçevesinde...
Gündüz ders anlatıyor gece türkü söylüyor
Modernleşme yolunda hızla ilerleyen Türkiye'de öğretmenler...
Romanya'ya gidemedi
Sekreter Zehra Selin Işkın'ı kaçırırken patronunu öldüren Mustafa...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu