kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Kurban, şölen ve ödev

Geçtiğimiz Salı akşamı atv ana haber bülteninde Ali Kırca'nın 'İslam'da Kurban' konusunu bilim adamları ve diyanet görevlisiyle tartışması, düzeyli gazetecikten taviz vermeden geniş kitlelere ulaşılabileceğine ilişkin yeni kanıttı. Zamanlaması ile Şii'den Sünni'ye, tanrıtanımazdan sufiye, her vatandaşın ilgisini çekebilen bu televizyonculuk uygulaması, adeta 'alt metin' tekniği ile, 'ihtilaftaki rahmet'e vurgu niteliği de taşıyordu: İhtilafta rahmet, görüş ayrılıklarının bereketi! Çağımızda çok seslilik, çoğulculuk ve farklılıklar gibi terimleri merkez alan nutukların atası aslında bu cevherdir. Tabii bu terimleri yüceltenlerin İslam kültürünün 'ihtilaftaki rahmet' öngörüsünden ilham aldıklarını söylemiyorum. İnsanlığın çok ileri bir gelişim aşamasında ve ancak bugün çoğulculuğun bereketini keşfettiğine hükmedenlerin hakiki bir kültür tarihi bilincine sahip bulunmadıklarını yeri gelmişkenkaydetmek istiyorum. Ayrıca çoğulculuk üstüne söz söyleyenlerin hepsinin samimi olmadığı da muhakkaktır. Özellikle derin sömürgecilik sabıkalı ülkeler başka coğrafyaları bölmek için çoğulculuk söylemini fütursuzca kullanmış ve kullanmaktadırlar. Sözgelimi ABD ve AB, kendi içlerinde var olan çoğulculuğu tasfiye sürecine hazırlanırken bize bu yönde baskı uygulayarak kötü niyetlerini ifşa etmekten çekinmezler. ABD, Huttington'a yazdırtılan son kitapla İspanyol ve Portekiz asıllı, Çin kökenli vatandaşları asimile etmek için zemin yoklamaya başlamıştır. Avrupalılar ise pek zarif (!) oldukları için bu hedefe 'zorla değil gönüllü asimilasyon' diye ad koyuyorlar! Hasılı, samimi ve hakiki çoğulculuk öğretisinin cevheri İslam'dadır.
Bunun kurumsal kanıtı da içtihat müessesedir.
Farklı görüşler arasındaki ilmi tartışmayı teşvik bakımından bundan daha kalıcı ve yaratıcı dinamik olamaz.
Ali Kırca'nın açtığı dosya sayesinde bir kere daha 'ihtilaftaki rahmet' ilkesinin gerçekliğini ve geçerliliğini hatırlamış olduk.
Programda Prof. Ateş ve Prof. Hatemi arasındaki görüş farklılıkları, İslam dünyasında bu konu ile ilgili ihtilafların zenginliğini tam olarak yansıtmasa da, topluma bir huzur kapısı göstermeye yetiyordu: Hiçbir Müslüman, kurban ibadetini gösteriye dönüştürmek zorunda değildir.
Oysa bugün Türkiye'de kurban, kesenler için sıkıntılı bir gösteri haline gelmiştir. Burada 'gösteriş' demiyorum, 'gösteri' diyorum, çünkü genellikle bilinçli bir riya söz konusu değildir.
Geleneksel, zahmetli ve 'gösteriş'ten tamamen arınmış da olmayan bir gösteriHayvan boğazlamak her zaman çocuk kalbini sızlatacak bir eylemdir. Kırsalda sadece bayram için değil günlük hayat için de rastgele kesimler yapıla yapıla neredeyse bebeklikten itibaren kanıksar hale gelmiş olanlar hariç her çocuğun ruhu boğazlama işine isyan eder.
Çocuklar için seyri doğal ve hatta mümkün olmayan bir şölen İslam'a uygun sayılabilir mi? Mesele kurban kesmeyi bir dini şölen yapıp yapmamakta Hanefi iseniz vacip bilir, keser veya vekaleten kestirirsiniz.
Hambeli, Şafii, Maliki iseniz sünnet bilir, her zaman yapmayabilirsiniz.
Lakin bu ibadetten bir dini şölen çıkarmanın zorunlu olduğunu kimse söyleyemez.
Doğrusu, her durumda bu işin rastgelelikten kurtulması lazım.
Çözüm, daha 1985'de Mekke'de gördüğüm düzendi. İsteyen her hacı parasını ödeyip vekaletini veriyor, dev mezbahada kurbanlar kesiliyor, ne çevre kirlenmesi oluşuyor, ne de etler ziyan ediliyordu. Ancak çoğu hacılar Suudi hükümetinin kurduğu bu sisteme güvenmedikleri için o zamanlar katılım sınırlı oluyordu. Türkiye'de Kurban Bayramları için bu sistemin benzerini geliştirmek lazım ama bizde de resmi kurumlara kaç kişi güvenebilir? Kızılay'dan Türk Hava Kurumu'na, belediyeden mülki idarelere kadar hiçbir resmi veya yarı resmi mekanizma vatandaşın gönül rahatlığı içinde gidebildiği kapı değil ki Bu tablonun ne demek olduğunu Ali Okuyaz isimli bir okur çarpıcı biçimde örneklemiş:
Ben hiçbir cemaate mensup değilim ve milliyetçi bir vatandaşım. Maalesef devletimin kurumlarından çok bazı cemaatlerin kurumlarına güveniyorum.
Ne olursa olsun bu rastgeleliğin bitmesi gerek. Kurban keseceğim zaman gidip bir kuruma başvurmalı, paramı ödeyip vekaletimi vermeliyim. Eğer ille de kurban etinden yiyeceksem ve hele çevremdeki yoksullara dağıtmak istiyorsam bir miktarını temizlenmiş, ayıklanmış şekilde alıp evime gelebilmeliyim.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ölü toprağının açıklaması   / 18-01-2005
 'Biz müşterinin velinimetiyiz'   / 17-01-2005
 İki ayrı milli kanser   / 14-01-2005
 Vizyon mu, angarya mı?   / 13-01-2005
 Yalancı dürüstlüğün temelleri   / 11-01-2005
 'Avrupa İslamlaşacak mı'   / 10-01-2005
 Norveç'te Şükür'lük tartışma   / 07-01-2005
 'Kirlenmek güzeldir'   / 06-01-2005
 Hakiki devrim kültürde   / 04-01-2005
 KKTC işinde haklı var mı?   / 03-01-2005
ERDAL ŞAFAK
Yeni döneme yeni kavram
Gelmiş geçmiş ABD...
ALİ KIRCA
Hayırlı bayramlar ortak!..
Bu yazı, bu köşede Salı günü...
ÖMER LÜTFİ METE
Kurban, şölen ve ödev
Geçtiğimiz Salı akşamı atv ana...
UMUR TALU
Kurban'ın bayramı!
"Çok büyük bir askeri yapı ile büyük...
Teh-li-ke-li-sin
Bush 'Dünya artık daha güvenli' diyor. Dünya tam tersini söylüyor.
İşkenceciye en fazla 10 yıl hapis
Irak'ın Basra kentinde görevli İngiliz askerlerin Iraklılar'a Ebu...
Gel de yanma
Gel de yanma
Beşiktaş, Shakhtar'a top göstermedi. Tümer Metin'in golüyle 1-0...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu