kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
KOLTUĞA YAPIŞMAM: Seçilirseniz ne konser ne de yazı kalacak. Değer mi? diyorum. Değer tabii. Çok büyük onurdur Türkiyenin bir büyük partisini toparlamaya çalışmak. Kaldı ki koltuğa yapışmam ben, yine müziğe ve yazıya dönerim diyor Livaneli.
CHP'de barış, yurtta barış, dünyada barış
CHP'de devrim yapmak için geliyoruz
Baykal'la neden olmaz?
Sarıgül'le neden olmaz?

Hedefim, yeni zihniyet projesi

Adaylığa hazırlanan Livaneli "Ben iyi-kötü, olacağımı zaten olmuşum. Bana Zülfü Livaneli olmak yetiyor. Ama CHP'de zihniyet devrimi projesi heyecanlandırıyor" diyor.


CHP'de barış, yurtta barış, dünyada barış

Genel başkanlık ihtirasım yok. Niyetim 'bir şey olmak' değil, iyi-kötü olacağım kadar olmuşum. Ama CHP'de zihniyet devrimi yapmak gibi bir proje var ki insan heyecanlanıyor.

CHP'de gerilim her geçen gün biraz daha tırmanıyor, adaylar arasındaki yarış her gün biraz daha kızışıyor. Partide değişim fırsatından çok, genel başkanlık yarışına endekslenen 29 Ocak'taki olağanüstü kurultayda "Ne Baykal ne Sarıgül" diyenlerin desteklediği Zülfü Livaneli de nabız yoklamayı sürdürüyor. Bu hafta sonuna kadar havayı koklayacağını söyleyen Livaneli, aday olmak için gereken 260 kurultay delegesinin oyunu alacağına inanıyor. "Ayıp değil, günah değil! Kurultaya gidiyoruz, belli bir gücümüz de var. Neden aday olmayayım" diyerek ekliyor: Ben bir şey olmak için değil, bir şey yapmak için aday oluyorum. Atatürk'ün 'Yurtta barış, dünyada barış' sözü ilkemizdir. Biz de 'CHP'de barış, yurtta barış, dünyada barış' istiyoruz... Livaneli, CHP lideri Baykal'ın kendisine atfen söylediği "Selden kütük kapmak istiyor" sözleri için de "Ben hiçbir zaman böyle tartışmam" demekle yetiniyor.

* Mustafa Sarıgül'ün söylediğini yapıp sazınızı çalmayı mı sürdüreceksiniz yoksa aday mı olacaksınız?
Sarıgül yalanladı bu sözü! Telefon açtı 'Bana ait değil bu sözler' dedi. Üstlenmediğine göre böyle bir söz söylemediğini kabul etmemiz gerekiyor! Tabii ki müzik hayatımın en önemli unsuru. Ama müzik yapmadan önce de politik çalışmaların içindeydim ben. Adaylık konusuna gelince... CHP'nin 29 Ocak'taki baskın kurultayında büyük tehlikeler var. Parti bölünme tehlikesiyle, kamuoyunda azalan desteğini daha da yitirme tehlikesiyle karşı karşıya. Bu iki adaylı kurultaya gidilirken; bazı milletvekilleri ve il başkanlarından öneri geldi. Dediler ki 'Siz bu çılgınca gidişi önleyebilecek kişisiniz, adaylığı kabul edin.' Ben de ismim etrafında bir birleşme olursa bu görevden kaçmayacağımı; ancak bu olmaz, parti seçime bölük börçük girerse bölünmenin parçalarından biri olmayacağımı söyledim. Şimdi bunu değerlendirme aşamasındayız.

İTTİFAK PEŞİNDE DEĞİLİZ!
* 'Benim ismim etrafında mutabakat sağlanırsa aday olacağım' diyorsunuz. Bunun olabilirliliği ne kadar güçlü?
Yüksek görüyorum. Çünkü 35 milletvekili arkadaşımız Anadolu illerine dağılmış, delegelerle konuşuyor. Açtıkları telefonlardan gayet olumlu izlenimler alıyoruz. Sonunda bu çok parçalı yapıdan, daha bütüncül bir anlayışa yaklaşmaya çalışıyoruz.

* Aday olabilmek için 1.300 delegeden 260'ının divan önünde imzasını almanız gerekiyor. Diyelim 260'ı buldunuz. İsmail Cem, Erdal İnönü'ye karşı aday olduğunda etrafındaki delegelerin sandık başında buharlaştığı örneği veriliyor sürekli. Yalnız kalmayacağınızdan nasıl emin olabiliyorsunuz?
Çünkü bu işe kendini adamış arkadaşlarımız var. Ama tabii ki bu bir seçimdir, seçimin sonucunu zaten yüzde yüz bilerek giremezsiniz. Ama ipuçları gelir elinize, bakarsınız, hissedersiniz. Bizim aldığımız ipuçları iyi gittiğini gösteriyor. 260'la bizim bir sorunumuz olmaz.

* Sarıgül adaylığını açıkladığında çekilecek misiniz?
Biz onun girip girmemesine bağlı değiliz. Ayrıca buna tek başıma karar veremem; arkadaşlarımızla birlikte delege sayılarına bakıp, karar vereceğiz.

* Sizin cepheden bakarsak, Sarıgül'ün seçilmesi mümkün görünüyor mu?
Şu ana kadar adaylığını açıklamamış olması, çok alışkın olduğumuz bir üslup değil. Kurultaya şurada 10 gün kaldı, netleşmesi gerek.

* Ardı ardına miting yaparken, kendisini desteleyecek kesin delege sayısını bile açıklarken geri çekilir mi?
Bilmiyorum... Evet bir senedir bu işlerin içinde, kurultay da onun için yapılıyor ama adaylığını henüz açıklamadı. Ortada adaylar yok! O bakımdan bu haftayı biraz gözleyerek geçirmek gerekiyor.

* Herkesin adaylık noktasında bir iddiası var. Siz neyinize güvenerek aday oluyorsunuz diye sorabilir miyim?
Ben böyle bir işe talip olup, 'beni destekleyin' diye arayışa girmedim. Partide şu anda çok kuvvetli bir milletvekili grubuyla yaptığımız toplantı sonucunda bu sorumluluk ortaya çıktı. Bizim güvendiğimiz şey şu; bir kere bütün arkadaşlarım ve ben belli ilkelere güveniyoruz. Bu ilkeler açık, sağlıklı, düzgün bir politika yapmak ve parti kamuoyunun önüne çok net ilkelerle çıkmak. Hiçbir kargaşanın da, ittifak arayışının da içinde değiliz. Dolayısıyla bu partide değişim isteyen insanların bu değişim talebine cevap verebileceğimizi düşünüyoruz. Çünkü kitlelerle partinin barışması bizim yardımımızla olabilir. Çok büyük kitleleri 30 yıldır Türkiye'de temsil ediyorum. Ankara Hipodromu'nda yarım milyon kişiyi bir arada görmüş bir insanım.

* Müzik etrafında birleşmek bununla aynı şey midir?
Aynı şey! Çünkü benim konserlerim bir müzik eğlencesi değildi.

* Şunu söyleyenler de var: Evet Zülfü Livaneli politik kimliği de olan çok büyük bir sanatçı ama örgüt ve yöneticilik birikimi yok!
Eleştirileri cevaplamak niyetinde değildim ama madem soruyorsunuz şunu söyleyeyim: Benimle ilgili insanların kanılarına saygı duyarım ama örgütün zaten bugüne kadar yürüttüğü biçim yanlış olduğu için biz bu işe girdik. Çünkü bu işin sadece delege ve partinin içinde kapalı birtakım saray entrikaları diyebileceğimiz oyunlarla ilerlemesi -ki örgüt tecrübesi falan dediğiniz o- değişmeli. CHP de Avrupa'daki sosyal demokrat partiler gibi olmalı. Açık, şeffaf, üyelerin katılımını sağlayan, genel başkanın tanrı gibi oturup, Olimpos Dağı'nın tepelerinden emirler yağdırmadığı, katılımcı bir demokratik yapı oluşturmak gerek. Zaten bu değişimin arzusu olarak bana geldi insanlar. Ben bunu yaparım! Çünkü ben yıllardan beri Avrupa'- da politik çalışmaların içindeyim, UNESCO'da büyükelçilik yapıyorum, Avrupa sosyal demokratlarıyla, sol partilerle yakın ilişkilerim var.

* Diyelim isminiz etrafında mutabakat sağlanmadı, adaylardan herhangi birini destekleyecek misiniz?
Hayır, zannetmiyorum. Arkadaşlarımızla karar vereceğiz tabii ama böyle ittifaklara girme niyetinde olmadığımızı biliyorum. Siz girmeme ihtimalimi sorup duruyorsunuz ama girmemeyi düşünmüyorum henüz! Çünkü örgütten büyük destek alıyorum.

* Partiyi başıboş bırakmamak için aday olacağınızı söylemişsiniz doğru mu?
Başıboş lafı doğru değil, başıboş değil parti şu anda. Tam tersine fazla sıkı yönetiliyor! Partinin biraz özgürleşmesi gerekiyor diye düşünüyorum.

ŞİRİN SEVER


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Hediyeler geri gönderildi
 CHP-Milliyet savaşı büyüyor
 CHP'de vekiller saflarını belirledi
 'Kurultay partiyi daha güçlendirecek'
 Ağar: Sokak güvenliği özelleşsin
 YDK ikinci kez 'mazeretim var' diye toplanmadı
MUHARREM SARIKAYA
Müzakereler 2006'ya kalırken...
Avrupa Birliği konusunda...
YAVUZ DONAT
Portre: Hasan Fehmi Güneş
Hasan Fehmi Güneş. Köy...
Kurban etlerini sebzeyle pişirin
Sağlık Bakanlığı kurban etinin pişirilmesinde haşlama, ızgara gibi...
Sınırdışı edilen aşk
10 yıl önce Türkiye'ye kaçak giriş yapan Gambialı Kemo Saidy,...
Tüm seçenekler masada
Tüm seçenekler masada
ABD, Hersh'ün "İran'daki gizli operasyon" iddialarını reddetmedi. Bu...
FBI imkânlarının aynısı bizde de var
FBI imkânlarının aynısı bizde de var
Son teknolojinin kullanıldığı kriminal laboratuvarlarda, DNA ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu