kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
En meşhur New Yorklu'da Osmanlı geni
En meşhur New Yorklu'da Osmanlı geni

Fransız Bartholdi'nin yaptığı Özgürlük Heykeli'nin hikayesi hayli ilginç. Aslında Hürriyet Hanım Mısır'a dikilecekmiş.

Biz onu "Miss Liberty" diye bilirdik, meğerse kendileri "Hürriyet Hanım" olarak doğmuş! Malumunuz olduğu üzere, internette her türlü meseleyi Türkler'in atalarına bağlayan envai çeşit sansasyonel bilgi dolaşır. Çoğunun sağlaması imkansız olduğundan genellikle ciddiye almam. Ancak geçen gün, Özgürlük Heykeli'nin yapımına, 19. yüzyılda Osmanlı toprağı olan Mısır'a dikilmek niyetiyle başlandığını okuduğumda, mevzuyu biraz kurcalamaya karar vermiştim. Kararımın henüz dumanı soğumamıştı ki, posta kutumda Özgürlük Heykeli'nin nasıl Paris'te yapılarak NY'a gittiğini anlatan bir serginin davetiyesini buldum ve davete "icabet eder etmez", küratörün yakasına yapıştım. Evet sayın seyirciler, bu bilgi tamamiyle doğruydu: Genç Fransız heykeltraş Bartholdi, o günlerde yapımı süren, Akdeniz ile Kızıldeniz'i birbirine bağlayan Süveyş Kanalı'na dikilecek bir heykel projesiyle yanıp tutuşuyordu.

DOĞU VE BATI BULUŞTU
Bu, dev bir kadın heykeli olacaktı ve elinde tuttuğu meşale, Doğu'yla Batı'nın buluştuğu noktayı aydınlatacaktı. Ama kimse sanatçıya inanıp destek vermedi. Ama Bartholdi, inatçıydı, üzerinde çalıştığı, durmadan maketlerini yaptığı heykele özel bir mekan bulacaktı. Tam bu dönemde, Fransa'nın, ABD'ye resmi bir hediye göndermek istediğini öğrenen heykeltraş, 1871 yılında New York'a gitti. Limana girer girmez, Asya'nın ışığını temsil etmesi için tasarladığı alevin asıl yerinin Manhattan'ın karşısındaki Bedloe Adası olduğunu hissetti ve derhal görüşmelere başladı. Bundan sonrası da, gerçek bir "girişimcilik" hikayesi. Bartholdi, Paris'e döndükten sonra tüm hayatını bu projeye adadı. Bir yandan ABD'ye başka heykeller yaparak dikkat çekmeye çalışıyor, bir yandan atölyesini halka açarak giriş ücretleriyle para topluyor, bir yandan da fotoğraflar çekip basına dağıtarak çeşitli fonlardan ödenekler elde ediyordu. Bartholdi'nin atölyesi Paris'in en moda mekanlarından biri oluvermişti. Heykelin sağ eliyle meşalesi iki yıl sonra bitti ve Amerika'da sergilenmeye başlandı. Bartholdi, Miss Liberty'nin bedeni için de bir kaç yıl sonra dünyaca ünlü bir başka anıtı, Eyfel Kulesi'ni yaratacak olan mühendisten yardım istedi.

EIFFEL'DEN YARDIM
Gustave Eiffel, heykele NY'un iklimine dayanabilmesi için, inanılmaz bir metal iskelet yaptı. Onun yardımıyla 1884 yılında biten heykel, Paris'in orta yerinde süzülüyor, böylece de Bartholdi, aralarında Victor Hugo gibi, dönemin "jet set"inin de içinde bulunduğu gruplara 50 santim karşılığında heykeli gezdiriyordu. Miss Liberty, ertesi yıl sökülüp 200 ayrı kasaya yerleştirilerek gemilerle NY'a taşındı ancak ufak bir ayrıntı vardı. Amerikalılar heykelin kaidesini hazırlamamışlardı! Gözüpek heykeltraşımız, bu zorluğu da, ünlü gazeteci Pulitzer'ın başlattığı bir kampanyayla çözünce, 93 metrelik anıt, 25 Ekim 1886 günü bir havai fişek gösterisiyle, 10davetlinin huzurunda açıldı. Yılda 4 milyon turistin ziyaret ettiği bu hanım kızımız, bildiğiniz gibi sol elinde 1776 anayasasını tutuyor, ayaklarındaki kırık zincirler de köleliğin kaldırılmasını simgeliyor.
Hayatın işaretleri tuhaftır. Kaderin bu hikayede oynadığı rol size de tuhaf görünmedi mi? Sen kalk, Doğu ile Batı'nın buluştuğu noktayı selamlayacak bir meşale tasarla ama oraya kondurama. Sonra da aynı meşaleyi "Amerikan Demokratik değerlerinin" simgesine dönüştür ve bir asır sonra yattığın yerden seyreyle: O "değerleri" artık Bartholdi'nin alevleri bile aydınlatmakta zorluk çekiyor ve yine Doğu ile Batı bir türlü buluşamıyor. Kaderin cilvesi işte!

Sedef Ecer

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Sevmediğim bir şeyle ilgili şaka yapmam
 İstanbul'un simgesi Şiir Cumhuriyeti!..
 Yalnızlar ve mutlular
 Dışarı Çıkmadan Önce
 Bu indirimlerle çifte bayram yaşayın
 Susmak çok zormuş
 Tipo'nun başı kilolarıyla dertte
 Bu hafta bol aksiyonlu filmler var
 Hollywood yıldızlarının saati
 Kırlangıcın değerini bilmek
 Hayvan hakları için toplandılar
 Bulana ödül verilecek
 2005'e imzanızı sigarayı bırakarak atın
 'Hayır' diyecek kadar param var
 Dışarı Çıkmadan Önce
 Sevdikleri için dua ediyorlar
 Zıt kutupların aşkı
 Doğumgünü kutlanıyor
 Yeni Mekanlar Denemek İsteyenlere
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Hayata Merhaba
Bu hafta çok heyecanlı geçti. Ocağın...
KENAN ONUK
Önemli sanatçılardan anekdotlar
Yaşamı 88 yaşında sona...
Yabancı şarapları denemek lazım
Dünyanın dört bir yanından gelen yeni ithal şaraplar, aynı fiyat grubundaki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.