kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Guntay Simsek @ SABAH
 

Afrika için geç kalmayın

Addis Ababa. Bilindiği üzere hükümetimiz 2005'i Afrika Yılı olarak ilan etti. Afrika yakın zamanda daha çok gündemimizde olacak. Bu sebeple Afrika'ya ilgi duyan ve bu coğrafyada iş yapmak isteyenlerin ellerini çabuk tutup yola koyulmaları gerekiyor. Afrika'ya açılmada seçilen nokta ise Etyopya'nın ve Afrika Birliği'nin başşehri Addis Ababa. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mart ayında resmi ziyarette bulunacağı Etyopya, bir çok açıdan Afrika kıtasının lokomotifi durumunda.
Siyasi ve stratejik açıdan önem arz eden çeşitli özellikleri, yönetim yapısı sebebiyle dikkat çeken Etyopya, birkaç yıl içinde çok farklı bir vizyona kavuşacak gibi görünüyor.
Türkiye'nin ülkedeki imajı ise çok yüksek. Avrupalı Müslüman ülke olarak tanınıyor ve takdir ediliyor. Etyopya'da 'Türk Markası' taşıyan her ürüne kaliteli gözüyle bakılıyor. Hatta, Çin ürünleriyle kıyası dahi kabul etmiyor, Etyopyalılar.
Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) yolundaki adımları ise 'Türk Markası' taşıyan her ürüne olan ilgiyi ve güveni daha da artırmış. Genel yaklaşım da, 'Çin malı kadar ucuz, kaliteli Avrupalı ürün' şeklinde. Ülkede yaşayan Hristiyan, Müslüman ya da diğer dinlere mensup her insanın gözünde Türkiye'nin ve Türk halkının ayrı bir yeri olduğu çok bariz bir şeklide hissediliyor.
Yıllardır dış yardım alan ülkede, ihtiyacı olan ya da olmayan herkes gördüğü her yabancıdan para istiyor. Bununla birlikte 4 milyon insanın yaşadığı Addis Ababa'da asayiş ve güvenlik sorunsuz denebilir.
Yaklaşık 2 ay önce Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) Addis Ababa'da ofisini açmış ve çalışmalara başlamış. Hükümetin 2005'i Afrika Yılı ilan etmesi lafta kalmamış. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım başkanlığındaki heyet bir hafta boyunca, çeşitli bakanlıklar temaslarda bulundu. Anlaşmalara imza attı. Başbakan Erdoğan'ın bu ülkeyi ziyaretinde, ilişkilerin daha ileriye taşınabilmesi için iş fırsatları ve işbirliğinin de alt yapısı hazırlandı..
Afrika'ya açılmak isteyen işadamları arkalarında en önemli destek olarak hükümeti görebilirler. Afrika'nın bakir yatırım alanları ve işbirliği yapmak isteyen müteşebbisleriyle temasa geçilebilecek en güzel zaman. Bir yıl sonrası geç olması bile, zaman kaybı anlamına gelir. Zira Addis Ababa'nın iki adet beş yıldızlı otelinde, Alman, İngiliz, Amerikan, Japon ve Çin işadamları yoğun mesai sarf ediyorlar.
Daha önce Etyopya'ya çeşitli gerekçelerle yardım eden bu ülkeler, geçmişteki ilişkilerine yeni boyut kazandırmak için uğraşıyorlar. Açıkçası bu durumdan, yani siyasi, stratejik ve askeri hesaplı yardımlarla ulaşılmak istenen menzilden, Etyopya'nın ileri gelenleri de haberdarlar.
Etyopya Başbakanı Ato Meles Zenawi'nin Ulaştırma Binali Yıldırım'ı kabulünde geçen konuşmalardan da anladık ki, ülkenin en tepe noktasından itibaren halk Türkiye ile yakın işbirliği içine girmek istiyor. Başbakan Zenawi, yol yapımı, alt yapı yatırımları, deri, tekstil ve teknik yardımlaşmada Türkiye ile birlikte bazı projelere imza atmak istediklerin ifade etti. Özetle; 'Türkiye'yi burada görmek istiyoruz.' Dedi Zenawi .
Etyopya'da Türk müteşebbislerinin sınırlı sayıda işleri var. Bir işadamımızın 3 adet tekstil fabrikası bulunuyor. Aksoy Aliminyum Addis Ababa'nın en önemli iş merkezini dış cephe giydirmesini yapıyor. Bir de geçen yıl açılan Necaşi Etyopya Türk Okulu faaliyet gösteriyor. Hepsi bu kadar. Ancak, Afrika'nın marketi durumundaki Addis Ababa ve Etyopya'ya olan ilgi tüm dünya genelinde son iki yılda olabildiğince artmış durumda.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yeni açılım Afrika   / 12-01-2005
 Bölgedeki ağırlığımız artıyor   / 10-01-2005
 Başkan seçimlerinde ilkesizlik   / 08-01-2005
 Adam gibi muhalefet yok   / 05-01-2005
 AB'ye gazla girme hikâyesi   / 03-01-2005
 Formula'nın pistleri eksik   / 02-01-2005
 Türkmenistan'da doğalgaz oyunu   / 29-12-2004
 Devlet adına ticaret zor   / 27-12-2004
 İhalesiz işler güzel ancak...   / 25-12-2004
 AB havası   / 22-12-2004
AYDIN AYAYDIN
Faizin düşmemesinin sırrı ne?
Enflasyon yüzde 10'un...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Afrika için geç kalmayın
Addis Ababa. Bilindiği...
GAZİ ERÇEL
İstihdam zengini büyüme
"İstihdam dostu" ya da "zengini"...
Küçük Semih servis kurbanı
Okul servis minibüsünün kapısına kapüşonunu kaptıran 9 yaşındaki...
'Sis' yerine 'fırtına ve kar'
İstanbul'da alarm... Üç gün boyunca hava, kara ve deniz...
Almanya'nın en güzeli Aslı
Almanya'nın en güzeli Aslı
Almanya'nın Aachen kentindeki 'Miss Germany' güzellik yarışmasını...
Irak'taki PKK partilerine Türkiye'den de oy atılacak
Irak seçimleri için İstanbul ve Ankara'da da kurulacak sandıklarda...
IMKB
E: 26.339 D:% -0,58
DOLAR
S: 1,352 D:% -0,295
EURO
S: 1,770 D:% -1,228
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu