kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çocuğunuzun gözündeki renk değişimi hastalık habercisi
Çocukta bir-iki yaşında bile katarakt görülebilir
Şaşılığa dikkat!

Çocuğunuzun gözündeki renk değişimi hastalık habercisi

Çocuklar televizyonu daha kısa mesafeden izliyor, bilgisayara daha yakından bakıyorlar. Anne babalara endişe veren bu durum uzmanlara göre normal. Çünkü çocuklar küçük yaşlarda yakını daha iyi görüyorlar. Bu dönemde asıl dikkat edilmesi gereken ise; gözbebeklerindeki renk değişiklikleri...

Çocuklarda da tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi; katarakt, göz tansiyonu, şaşılık, görme kusurları ortaya çıkabiliyor. Erken dönemde fark edilen göz sağlığı sorunlarının başarıyla tedavi edilebildiğine dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Yılmaz, çocuk göz sağlığıyla ilgili sorularımızı yanıtladı...

Çocuklardaki görme kusurları neden çok önemlidir? Yetişkin dönemde normal görmeye sahip olabilmemiz ancak bebeklik ve çocukluk yaşlarında normal bir görme gelişimine sahip olmamızla mümkün. Normal gelişme için gözlerin sağlıklı olması veya varsa, görme kusurlarının düzeltilmesi gerekir.

Yeni doğan bir çocuk ne zaman normal bir insan gibi görebilir? Normal bir yeni doğan çocuk, doğuşta binde 20 kapasiteyle görür. Bu oran bir aylıkken 600'de 20'ye yükselir. Bir yaşında görmesi daha fazla gelişir ve 50'de 20 oranında bir görüş elde eder. Üç yaşında 6'da altı kapasiteye ulaşır. Bu gelişim 10 yaşına kadar sürer.

Çocuklarda hangi tür görme kusurları olabilir? Bebeklerde ve çocuklarda görme azalmasına neden olan çok farklı nedenler vardır ve birçoğu yetişkinlerde olanlara benzer. Örnek olarak; hipermetropi, miyopi, astigmatizm, doğuştan katarakt, şaşılık, tümör ve doğuştan göz tansiyonu yüksekliği ilk olarak akla gelebilecek hastalıklar.

Bu hastalıkların çocuklarda varolması ile yetişkinlerde olması arasında bir fark var mı? Evet, önemli bir fark var. Çocuklarda görmeyi engelleyen herhangi bir neden görme gelişimini de önler. Bu nedenle, o gözde tembellik dediğimiz durum ortaya çıkar. Göz tembelliği hekimlerce sevilmeyen bir durumdur. Çünkü hastalık geliştikten sonra tedavisi için çoğu kez geç kalınmış oluyor.

Göz tembelliği nedir? Normal görme gelişimi için gözümüze gelen ışınların görme tabakasının en net görmeyi sağlayan kısmının ortasına düşmesi gerekir. Buradan algılanan sinir iletileri beynimizdeki görme merkezine iletilir ve beynimiz gördüğümüz cismi algılar. Herhangi bir nedenle görme merkezine ışınlar gelmezse ve bu hem çocuk küçükken olur ve düzeltilmezse, tembellik dediğimiz durum oluşur. Şaşılık, hipermetropi, miyopi ve astigmatizm en sık rastlanılan ve tembellik yapma riski en yüksek olan göz kusurlarıdır.

Göz tembelliği nasıl sorun yaratıyor? Çocuğun tembel kalan gözleri normal görmeyecektir. Ayrıca, derinlik hissi ve üç boyutlu görme kabiliyeti düşecektir. Örneğin; böyle biri ehliyet alamaz. Hâlâ birçok çocuk okulda öğretmeni tarafından tahtayı iyi göremediği tespiti ile ancak göz hekimine gelmektedir.

Bütün çocuklarda görme kusuru olabilir mi? Kimler dikkat etmeli? Bütün çocuklarda böyle bir risk vardır ve bütün çocuklar göz hekimi tarafından en az bir kez görülmelidir. Belirgin şaşılık varlığı elbette aile veya çevre tarafından fark edilip hekime gidilebilir. Fakat hipermetropi ve miyopi gibi bir kırma kusuru varlığı ancak muayene ile ortaya çıkar. Yapılan araştırmada 1000 bebekten yaklaşık 59'unda hipermetropi, yüzde 45'inde miyopi ve yarısında astigmat saptanmıştır.

Bebeklerde en erken ne zaman hangi aralıklarla göz muayenesi öneriyorsunuz? İlk muayene yenidoğan-1 ay arası, sonra 6 ay-1 yıl arası, 3 yaşında ve 5 yaşında olabilir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 40 Yaşında 30 Gibi Görünün
 Çocuğunuzun Gözündeki Renk Değişimi Hastalık Habercisi
 'telaşlı Kadın Sendromu' Depresyonun Yerine Geçti
 Göğüs Kanserine Zeytinyağı
 'trafikte Önünü Bile Göremeyen Hastalar Araba Kullanıyor'
 Sarı Nokta Hastalığına Dikkat!
 Basit Bir Göz Muayenesi Vücut İçin Genel Check-up Değerinde
 Parmak Çocuklar Büyümek İstiyor
 Dişeti Hastalığına Dikkat!
 Mutlu Seks İçin Doğru Korunun
 Sorunu Olsun Olmasın Her Çocuğa 2 Yaşında Göz Muayenesi Şart!
 Meme Kanseri Tedavisi Kolları Tehdit Edebilir
 Anne Olmak İçin Meme Şart Değil!
 Her Bin Erkekten İkisinde Meme Kanseri Görülüyor
4 yaşındaki ressam milyarlar kazanıyor
4 yaşındaki ressam milyarlar kazanıyor
Minik ressam Marla Olmstead'e eleştirmenlerden övgü yağıyor.
Tabloları asmak da sanattır
Tabloları asmak da sanattır
Duvarınıza asacağınız tabloları ya da çerçevelettiğiniz fotoğrafları...
2004'ün en şık kadını
2004'ün en şık kadını
Avustralyalı oyuncu Nicole Kidman, giyim tercihleriyle geçtiğimiz...
Hindistan'a arınmaya gittiler!
Hindistan'a arınmaya gittiler!
İstanbul'un elitleri son zamanlarda kafayı meditasyona takmış...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.