kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Elleri yıkamak önemli
Bademcik Tedavisi Genç Yaşlı Dinlemez

Elleri yıkamak önemli

Kış aylarının derdi üst solunum yolu hastalıkları... Öldürmeyen ama süründüren, solunumla dokunmayla bulaşıp; yaşamı zehir eden öksürükler, aksırıklar... Uzmanlara göre kolayca yayılan enfeksiyonlardan korunabilmek için nefes almama gibi bir seçeneğimiz yok. Ama en azından ellerimizi sık sık yıkayabiliriz.

Marmara Üniversitesi Nöroloji Enstitüsü Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Alev Üneri üst solunum yolu enfeksiyonlarının kış mevsiminde artış göstermesinin en büyük nedenini insanların kapalı mekanlarda bir arada olmasına bağlıyor. Üneri'ye göre herkesin bir arada olması, enfeksiyonu olan bir kişinin diğerlerine de enfeksiyonu bulaştırmasına neden oluyor. Ayrıca havalandırmaları ve toplu taşıma araçlarının daha sık kullanılmasını da enfeksiyonları yayan diğer nedenler arasında sıralayan Üneri sorularımızı yanıtladı;

Üst solunum yolu enfeksiyonları için risk grupları kimlerdir?
Kişisel faktörler çok önemli. Bünyede doğuştan gelen özellikler varsa, alerjik yapı, ya da anatomik bir takım özellikler. Mesela burun kemiğinde eğrilik, devamlı ağızdan nefes alıp vermek gibi... Bunlar enfeksiyona yakalanmayı kolaylaştırır. Bozuk uyku, yemek düzeni enfeksiyonlarına yakalanmada önemli. Bir de stres faktörü var. Yani, stresli kişiler, diğer kişilere göre daha sık enfeksiyonlara yakalanabiliyor.

Korunma yolları neler?

Düzgün yaşam, iyi beslenme, iyi dinlenme, spor yapma. Bir de el yıkama. Üst solunum enfeksiyonlarının hep solunum yoluyla bulaştığı düşünülür ama el yıkamak da enfeksiyonlardan korunmakta çok önemli.

Tavuk suyunun iyi geldiği söylenir?
Bizim yayınlarda özellikle balgam söktürücü olarak tavuk suyu geçer. İlk karşılaştığımda bana da çok şaşırtıcı gelmişti. Bir kaç şekilde etkili olduğu düşünülüyor. Birincisi, içindeki bir takım maddelerin öksürük şuruplarındaki balgam sökücü ile aynı olduğu. İkincisi ise tuzlu ve sıvı veriyorsunuz hastaya. İçindeki bir takım mineraller, eklem ağırlığınızın ve kırıklıklarınızın geçmesine neden oluyor. Sonuçta ben hastalarıma günde en az bir kupa tavuk suyu öneriyorum. Limonlu ve biberli, tavuğun herhangi bir yerinden kaynatılarak. İlla çorba haline getirmek de şart değil, düz olarak da içilebilir.

Erişkinlerdeki boğaz enfeksiyonları neden olur?
Bir yığın hastalık boğaz enfeksiyonu zannedilir. Mesela kronik faranjit var. Erişkinlerde özellikle mide sorunları, kronik boğaz yangılarına sebep olabilir. Mideyle yemek borusu arasındaki kapakçıkta bir gevşeklik olması gibi özel bir rahatsızlık var. Reflü bile akciğerlere kadar gidip kronik öksürüklere neden olabiliyor. Ağız kokularına neden olabiliyor. Ve siz ateşiniz olmadan da devamlı boğaz ağrısı, kırıklık, antibiyotik alıyorsunuz, düzeliyor gibi oluyor. Bir iki gün sonra tekrar boğazınızSİNÜZİTİN İLACI TUZLU SU: Doç. Dr. Üneri sinüzit tedavisinde antibiyotiğin yanı sıra tuzlu suyun da önem kazandığını belirtiyor ve evde hazırlanabilecek solüsyonun formülünü veriyor. Bir bardak içme suyuna bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı karbonat katılır. Sabah akşam geniz yolu yıkanır. ağrıyor. Halbuki altındaki sorun farklı. Antibiyotik aldığınız zaman ona iyi geliyor. Ama esas sorun başka.

Sinüzit sık mı görülür?
Eğer, doğuştan gelen anatomik bir yatkınlığımız varsa, burun kemiğimiz eğriyse, burun içindeki dokular biraz iriyse, alerjiniz varsa, sigara içiyorsanız, genel durumunuz düşükse, atlattığınız sinüzitlerden birini atlatamayıp, bilinen sinüzit enfeksiyonu haline dönebilirsiniz. Çocuklarda sinüzit ağrı yapmaz, genellikle iyileşmeyen öksürükle kendini gösterir. Bronşit zannedilir. Antibiyotik verilir. Antibiyotik süresi de kısa tutulduğu için, 5 gün, 1 hafta, iyileşir gibi olur. Arkadan tekrar öksürük başlar. Bir ay, bir buçuk ay öksürür çocuk. Başka hiçbir belirti yok. Bir de anne dikkatliyse, sabah ağız kokusu fark eder. Bu şekilde ortaya çıkabilir. İlla başağrısı yapması şart değil. Devamlı geniz akıntısı, kokulu akıntı, renkli balgam, devamlı öksürük, sinüzitin belirtilerindendir.

Sinüzitin tedavi yöntemi nedir?

Cerrahi alternatiften önce medikal tedavi düşünülmeli... Sinüzitte antibiyotik tedavisi uzundur. 10-15 gün, hatta 20 gün süreyle antibiyotik kullanılması gerekir. Eğer eminseniz, tomografi çektiyseniz, enfeksiyonu görüyorsunuz, 20 gün süreyle antibiyotik kullanılması gerekir.

Esra Tüzün


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Dinleselerdi ikinci cinayet işlenmezdi
 İyi ki o gece oynamış!
 Yılbaşı tacizcilerinden biri cezaevine kondu
 Sarıyer katliamında üç kardeş de ölü bulundu
 Bir haftalık bebeği boğarak öldürdüler
 Binbir surat savcı yakalandı
 Koca dayağı hastanelik etti
 'İşkenceci' baba hastaneye eşi cezaevine
 DHMİ'de şok kaçakçılık olayı
 Hafta sonu kar geliyor
 Kovboya özendi kendini vurdu
 Ruhuna e-Fatiha
 İstanbul'da bu yolların onarımı sürüyor
 İyi ki doğdun
 Alo SABAH İstanbul
 Başımız Sağolsun
REHA MUHTAR
Ben vedalardan nefret ederim
Bir insana, bir...
MANSUR FORUTAN
Füzesi olan futbol takımı
"Hoş geldin Denizli. Büyük bir...
MEHMET BARLAS
Bilmek yetmiyor, bilgiyi uyarlamak da şart...
ALİ KIRCA
You can easily realize...
Kolaylıkla fark edileceğini...
SAVAŞ AY
Marka yaratan genç reklamcılar üzerine
Merkez Haber...
REFİK DURBAŞ
Dağdaki mezar...
İkinci kez çağrıldığım askerlik...
HINCAL ULUÇ
Yavuz, Yavuz'a nasıl kıymış..
Türk sineması gene...
EMRE AKÖZ
İnternet gazeteciliği diye bir şey var mı?
Son...
36 şutta 1 gol: 5-6
36 şutta 1 gol: 5-6
G.Saray Efes Cup'ta Sp. Moskova'ya penaltılarla yenildi. Cimbom,...
Teklif var ısrar yok
Teklif var ısrar yok
F.Bahçe, Anelka, Emre ve Nihat için 'uçuk' rakamların aşağı inmesini...
'Baykal'ın tavrı çirkin'
Rusya'ya giden Başbakan Erdoğan, giderayak Sarıgül'le görüşmesini...
İsmail Cem Baykalcı...
Bir süre önce CHP'ye katılma kararı alan Yeni Türkiye Partisi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu