kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Eskilerin' artık gitmesi gerekecek
Büyük cihad başlıyor
'Eskilerin' artık gitmesi gerekecek
Seçimden Notlar...

'Eskilerin' artık gitmesi gerekecek


Beklenen oldu. Ebu Mazen seçimi açık farkla kazandı. Ancak katılım oranı konusunda verilen rakamlar güvenilir değil ve resmi olarak açıklanan yüzde 70 kuşkulu duruyor. Bazı gözlemcilerin hesaplamalarına göre gerçek oran yüzde 50'ler civarında. Hamas'ın boykotunun özellikle Gazze Şeridi'nde etkili olduğuna şüphe yok. El Fetih'in ise tüm gücüyle Ebu Mazen'in desteklenmesine asılmadığı ortada. Seçimin şartları düşünüldüğünde Ebu Mazen'in aldığı oy oranı düşük. Buna karşılık İsrail'in her türlü engeliyle de karşılaşan eski komünist Mustafa Barguti'nin aldığı yüzde 20'lik oyu önemsemek gerek. Mervan Barguti ile uzaktan akraba olan Mustafa Barguti de barış yanlısı bir platformda seçime girdi. Ebu Mazen'i Amerika'nın veya İsrail'in adamı olarak görenlerin, Filistin yönetiminden hoşnutsuz olanların protesto oyunu almışa benziyor.

MECLİS SEÇİMİ
Ebu Mazen'in tarihi görevinin düzeni sağlamak, milisleri silahsızlandırmak ve ardından ateşkes sağlayarak müzakere sürecine giden yolu açmak olduğunu daha önceki günlerde yazdım. Bunun ötesindeki misyonu ise Filistin'de Arafat sonrası dönemde iktidarın yeni nesle geçmesine nezaret etmek. Tam da bu nedenle temmuz ayında yapılacak meclis seçimi ve ağustostaki El Fetih kurultayı büyük önem taşıyacak. Seçim günü devlet bakanı Kaddura Faris'i ziyaret ettik. Biz girerken Demokrat Parti'nin başkan adayı John Kerry yanından çıkıyordu. 43 yaşındaki Faris, hapisteki lider Mervan Barguti'nin dava arkadaşı ve El Fetih içinde yeni neslin önde gelen siyasetçilerinden. Barguti'yi seçimden çekilmeye o ikna etmiş. Kendisi de 1980'de girdiği hapisten Oslo süreci sayesinde 1994'te çıkabilmiş. Hapisteki yılların kendisini de değiştirdiğini, Yahudiler'e nefretinin söndüğünü, İsrailliler'e bakışının farklılaştığını söylüyor. Şiddeti meyadanı Hamas ve Cihad'a kaptırmamak için kontrollü kullandıklarını savunuyor. Bugün de bir yandan işgale direnirken, diğer yandan toplumlar arası diyalog yollarının açılması gerektiğini ekliyor.

ELİ ÇOK GÜÇLÜ DEĞİL
Faris ve arkadaşlarının da Ebu Mazen'den beklentileri konuştuğumuz diğer kişilerle aynı. O da barış sürecinin canlandırılmasının ya da en azından canlandırılması için gerekli koşulların yaratılmasının İsrail'in tavrına bağlı olduğunu düşünüyor. Ancak belli ki asıl meselesi temmuzdaki meclis seçiminde ve ağustosltaki El Fetih kurultayında gücün yeni nesle geçmesini sağlamak. Bunun için de seçimde aday seçiminin şeffaf olmasını, kurultayda delegeler için önseçim yapılmasını istiyor. Ebu Mazen'in ancak bu şekilde davrandığı taktirde kendilerinden destek alabileceğini de vurguluyor. Daha önce görüştüğüm. PASSİA adlı düşünce kuruluşunun (www.passia.org) başındaki Mehdi Abdül Hadi de benzer bir şey söylemişti. Filistin'in en köklü ailelerinden, amcası 1930'larda İstiklal partisinin başkanlığını yapmış Hadi'ye göre de Ebu Mazen'in FKÖ ve El Fetih içindeki sayıları on bine varan eski tüfekleri şan ve şerefle sahneden uzaklaştırması şarttı. Ebu Mazen, göreve büyük beklentilerle ancak çok güçlü olmayan bir elle başlayacak. Filistinliler içindeki değişik grupları nasıl kontrol edeceği, ateşkesi nasıl sağlayabileceği şimdilik tam belli değil. Hem kendi toplumundaki güçlü odakların desteğini almaya, hem de İsrail'in işini kolaylaştırmasına ihtiyacı var. Seçimin İsrail tarafında nasıl görüldüğünü de yarın aktarmaya çalışacağım.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Bush, Ortadoğu sorununu okuyor!
 Direnişçiler bu kez de Irak polis şefini vurdu
 Dev dalgalarda "Allah" yazıyormuş
 "Ruslar, Çeçen liderin yakınlarını kaçırıyor"
 Sigara yasağı İtalya'yı karıştırdı
 En küçük milyoner
 Küçüklerde 'cep' tehlikeli olabilir
 En çok çocuklar mutlu ediyor
 Hollanda'da müze soygunu
 'Sağlıklı' abur cubur dönemi
 Kısa... Kısa...
36 şutta 1 gol: 5-6
36 şutta 1 gol: 5-6
G.Saray Efes Cup'ta Sp. Moskova'ya penaltılarla yenildi. Cimbom,...
Teklif var ısrar yok
Teklif var ısrar yok
F.Bahçe, Anelka, Emre ve Nihat için 'uçuk' rakamların aşağı inmesini...
'Baykal'ın tavrı çirkin'
'Baykal'ın tavrı çirkin'
Rusya'ya giden Başbakan Erdoğan, giderayak Sarıgül'le görüşmesini...
Filmi daha çok kişi izler zannetmiştim
Cem Yılmaz "Konu ben olunca umursamıyorum zannediyorlar" diyor. "Oysa...
2004'ün en başarılı gazetesi SABAH
ANAR'ın 12 ilde 2 bin 486 kişiyle yüz yüze görüşerek yaptığı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu